Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Απο την πρωτοελλαδική κατοίκηση στη νότια Αργολίδα στα Νεολιθικά αλέσματα και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων


Ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε η ΚΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για να τιμήσει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2014, που έχουν θέμα «Τα πρόσωπα του Χρόνου» είναι «Από τις αγροτικές κοινωνίες 8.000 χρόνια πριν… στις Επιστήμες της εποχής των αρχαίων Ορεστών».

Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, από τις 9.00 έως τις 13.00, το Κέντρο Τεκμηρίωσης Ανασκαφών Αυγής (πλατεία Αυγής) θα φιλοξενήσει δράσεις με θέμα «Αλέσματα και μαγειρέματα στη Νεολιθική Αυγή». Τις δράσεις μπορούν να παρακολουθήσουν 40 μαθητές Δημοτικού, κατόπιν συνεννόησης.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΠΕ Καστοριάς (Βενιζέλου 9, Άργος Ορεστικό – δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο) οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα γιορταστούν την 1η Οκτωβρίου, με διάλεξη του αστρονόμου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφώντα Δ. Μουσά, που θα έχει τίτλο «O Mηχανισμός των Αντικυθήρων: το πρώτο Πλανητάριο και Αστρονομικό Ρολόι» (στις 19.00).

Την ίδια μέρα το πρωί (10.00-11.00 και 11.30-12.30) θα γίνει παρουσίαση ομοιώματος του Μηχανισμού και διαδραστικών ψηφιακών εφαρμογών σε 80 μαθητές Δημοτικού (κατόπιν συνεννόησης), ενώ το βράδυ (20.00-22.00) οι επισκέπτες του μουσείου θα παρακολουθήσουν μια γενική εισαγωγή στην τηλεσκοπική παρατήρηση ουρανίων σωμάτων.

Τέλος, για τον Οκτώβριο (1-31.10.2014, 9.00-14.00) έχει προγραμματιστεί έκθεση του υλικού και χρήση ψηφιακών εφαρμογών για μαθητές Δημοτικού.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς και τον Δήμο Άργους Ορεστικού, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, την ARCHEO Ancient Art & Restorations και την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Παράρτημα Κοζάνης).

Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο ΠΕ Καστοριάς, τηλ.: 24670 44616.

«Από το κέντρο στην περιφέρεια: Η πρωτοελλαδική κατοίκηση στη νότια Αργολίδα» είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει η Αγγελική Κόσσυβα (Δ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 19.00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη) και η οποία  πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα από την έρευνα στη νότια Αργολίδα και ο τρόπος με τον οποίο συμβάλλουν στη διεύρυνση των γνώσεών μας για τη διαμόρφωση της πρωτοελλαδικής κοινωνικής οργάνωσης των παράκτιων ηπειρωτικών περιοχών είναι το θέμα διάλεξης της κ. Κόσσυβα.

«Οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα της Πρώιμης Χαλκοκρατίας που έχουν ερευνηθεί πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας και του Κρανιδίου στην περιοχή της Ερμιονίδας υποδηλώνουν την ύπαρξη εκτεταμένων εγκαταστάσεων. Οι θέσεις αυτές που οφείλουν την ανάπτυξή τους σε εξειδικευμένες ασχολίες, δεν είναι καθόλου απομονωμένες αλλά βρίσκονται σε επικοινωνία τόσο με κοντινές όσο και με πιο απομακρυσμένες περιοχές», επισημαίνει η κα Κόσσυβα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: