Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ο υπουργός άμυνας της Κύπρου στην τελετή απονομής ηθικών αμοιβών στους εθελοντές Εθνοφύλακες της Εθνικής Φρουράς


Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης απεύθυνε χαιρετισμό στην τελετή απονομής ηθικών αμοιβών (εμβλημάτων- διπλωμάτων) στους εθελοντές Εθνοφύλακες των Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Εθνικής Φρουράς, στο στρατόπεδο «Ηλία Παπάκυριακού», στην Αθαλάσσα στις 24/09/2014.

Κατα τον χαιρετισμό του ο κ. Φωκαίδης τόνισε πως «Η Εθνική Φρουρά, για όσο καιρό συνεχίζεται το έγκλημα και ο αναχρονισμός της κατοχής μέρους του εδάφους της πατρίδας μας, θα συνεχίσει να διατηρεί και να ενισχύει το ρόλο της ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οποιασδήποτε νέας τουρκικής απειλής».

Επίσης ανέφερε πως: «εργαζόμαστε συστηματικά έτσι ώστε να αναβαθμίζουμε διαρκώς το ρόλο μας ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, σε μια περίοδο κρίσιμων αλλαγών και εξελίξεων».

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της πολιτείας για την συνεισφορά των εθελοντών εθνοφυλάκων, λέγοντας ότι «η παρουσία τους στην Εθνική Φρουρά είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο σε στρατιωτικό επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και γιατί μέσα από την ενεργό προσφορά τους αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές».

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού άμυνας της Κύπρου έχει ως εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού», για την απονομή των ηθικών αμοιβών στους εθελοντές Εθνοφύλακες που υπηρέτησαν επί σειρά ετών στα Τάγματα Εθνοφυλακής της Εθνικής Φρουράς, ταυτίζοντας την προσωπική τους προσπάθεια, με την προσπάθεια επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού. 

Οι Εθνοφύλακες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι και βασικό πυλώνα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Είναι αυτοί που βίωσαν το δράμα που υπέστη η πατρίδα μας, αλλά και αυτοί που εξακολουθούν και σήμερα να δηλώνουν παρόν στη πρώτη γραμμή του αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα μας. 

Είναι αυτοί που προτάσσουν τις επιταγές της πατρίδας και θέτουν αυτοβούλως ως χρέος και αποστολή τους, να παραμείνουν μάχιμοι προασπιστές της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Αγαπητοί Εθνοφύλακες,

Παρά τα πολλά χρόνια υπηρεσίας, παρά τα όποια προβλήματα και τις πολλές ευθύνες που όλοι έχετε σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο, ανταποκρίνεστε με ανιδιοτέλεια και αποφασιστικότητα στο κάλεσμα της πατρίδας, με υπευθυνότητα, πειθαρχία και πίστη στο καθήκον.

Η παρουσία σας στην Εθνική Φρουρά είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο σε στρατιωτικό επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και γιατί μέσα από την ενεργό προσφορά σας αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές. 

Και αυτό γιατί, οι νέοι μας, αντλώντας από τη δική σας πορεία στο στράτευμα, αντλώντας από το παράδειγμα των πατεράδων τους γαλουχούνται στο πνεύμα της τιμής και του καθήκοντος. Καθοδηγούνται στο δρόμο της ευθύνης και της αποφυγής ή της απαξίωσης του στρατεύματος. Καλούνται να αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική θητεία, όχι ως αγγαρεία, ούτε απλώς ως μια συνταγματική υποχρέωση, αλλά ως ευκαιρία για προσφορά προς την πατρίδα.

Αγαπητοί Εθνοφύλακες,

Η Εθνική Φρουρά, για όσο καιρό συνεχίζεται το έγκλημα και ο αναχρονισμός της κατοχής μέρους του εδάφους της πατρίδας μας, θα συνεχίσει να διατηρεί και να ενισχύει το ρόλο της ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οποιασδήποτε νέας Τουρκικής απειλής.
Προς σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε αθόρυβα και συστηματικά μαζί με την ηγεσία του ΓΕΕΦ. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ουδέν θα πράξουμε που θα μειώνει, έστω και στο ελάχιστο, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο της Ε.Φ. 

Την ίδια ώρα πρέπει να πω ότι εργαζόμαστε συστηματικά έτσι ώστε να αναβαθμίζουμε διαρκώς τον ρόλο μας ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, σε μια περίοδο κρίσιμων αλλαγών και εξελίξεων.

Αγαπητοί Εθνοφύλακες,

Για την ανεκτίμητη προσφορά σας, και ως ένδειξη ελάχιστης τιμής και ευγνωμοσύνης εκ μέρους της Κυπριακής πολιτείας, θα σας απονεμηθούν σήμερα οι προβλεπόμενες ηθικές αμοιβές.

Σας συγχαίρω θερμά για την εθελοντική προσφορά σας προς την ημικατεχόμενή μας πατρίδα, και εύχομαι στον καθένα ξεχωριστά υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, και καλή επιτυχία σε ό,τι κάνετε για το καλό της πατρίδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: