Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ευρώπη

Τα ταξίδια του...Holtby (θα) συνεχίζονται δίχως σταματημό


του Δημήτρη Βαρσάνη

Τη προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε η μεταγραφική περίοδος με τη συνηθισμένη φρενήρη δραστηριότητα μέχρι τελευταίας πνοής.


Κατά γενική ομολογία στη Bundesliga αυτή που κινήθηκε περισσότερο ήταν η Mainz,η οποία απέκτησε αρχικά δανεικό τον Σέρβο μέσο της Benfica Filip Djuricic στα τέλη Ιουλίου. Τις τελευταίες δύο μέρες ενισχύθηκε με τον αμυντικό της Bayer Leverkusen Philipp Wollscheid,τον μέσο της Borussia Dortmund Jonas Hofmann και τον επιθετικό της Hertha Sami Allagui. Και οι τέσσερις θα δώσουν σημαντική βοήθεια όμως αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις θα γίνει μόνο για μια χρονιά καθώς όλοι είναι δανεικοί.

Είναι πλέον τόσο διαδεδομένο ότι για να επιβιώσουν κάποιοι μικροί σύλλογοι όπως η Mainz θα πρέπει να ξεκινούν από το μηδέν κάθε καλοκαίρι,καθώς όλοι αυτοί οι ταλαντούχοι δανεικοί θα επιστρέφουν στις ομάδες που ανήκουν τα δικαιώματα τους. Όμως μπορεί να μην είναι μόνο ένα πρόβλημα για τους συγκεκριμένους συλλόγους. Τι γίνεται με τους παίκτες; κάποιοι από αυτούς δεν μπορούν να γίνουν μέρος μιας ομάδας,πόσο μάλλον ενός συλλόγου επειδή συνέχεια αλλάζουν περιβάλλον. 

Αν δεν τα πάνε καλά στην ομάδα που αγωνίζονται δανεικοί στέλνονται πίσω. Αν υπερβάλλουν εαυτό θα κληθούν πίσω και ακόμα και αν δεν το κάνουν σπάνια οι μικροί σύλλογοι μπορούν να δώσουν μια σωστή προσφορά εκεί που ανήκουν,ή ακόμα και να καλύψουν το μισθό τους.


Ο Gael Kakuta της Chelsea που σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια ήδη έχει πάει δανεικός σε έξι διαφορετικές ομάδες και έζησε σε πέντε χώρες είναι μια ιδιαίτερα ακραία περίπτωση. Υπάρχει επίσης όμως και ένας πολλά υποσχόμενος Γερμανός ποδοσφαιριστής,του οποίου η καριέρα προετοιμάζεται να κυριαρχηθεί από τους προσωρινούς προορισμούς του. Μιλάμε για τον Lewis Holtby του Hamburg πλέον.


Τη τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου το Hamburg έκανε κάποιες σημαντικές συμφωνίες. Οι “δεινόσαυροι” έδωσαν με τη μορφή του δανεισμού τον αμυντικό Jonathan Tah και τον μέσο Kerim Demirbay στη Fortuna Dusseldorf και στη Kaiserslautern αντίστοιχα,και οι δύο ομάδες της Zweitteliga. Έπειτα με τον ίδιο τρόπο πρόσθεσε στο ρόστερ της το Julian Green της Bayern Munich και τον Holtby της Tottenham.


Ο Holtby είναι ακόμα ένα νεαρό αγόρι ωστόσο ήδη περνά τη τέταρτη περίοδο δανεισμού του. Πριν από έξι χρόνια εμφανίστηκε στα φώτα της δημοσιότητας μέσω της Alemmania Aachen όταν έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία. Τον Ιούλιο του 2009 η Schalke ανακοίνωσε ότι υπέγραψε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τον Διεθνή τότε με την Under 19 της Εθνικής Γερμανίας. Το ποσό της μεταγραφής του δεν αποκαλύφθηκε όμως φημολογείται ότι έφτασε στα τρία εκατομμύρια ευρώ.


Ο τότε προπονητής του Felix Magath δήλωσε για τη μεταγραφή του ότι:«Ο Lewis είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Είμαι χαρούμενος που είναι μαζί μας γιατί μπορούσε να υπογράψει και σε άλλες ομάδες της Bundesliga. Είμαι σίγουρος ότι θα τα πάει καλά,πρόκειται να γίνει ένας από τους βασικούς παίκτες μας και κάποια μέρα θα χτυπήσει τη πόρτα της Εθνικής ομάδας».


Όμως στους πέντε πρώτους μήνες της χρονιάς ο Holtby ξεκίνησε μόλις σε τρεις αγώνες και ποτέ δεν έκανε τη διαφορά. Στα τέλη του Γενάρη του 2010 λίγο πριν κλείσει η χειμερινή μεταγραφική περίοδος η Schalke τον έδωσε δανεικό στη Bochum που επίσης αγωνιζόταν στη κορυφαία κατηγορία. Η ιδέα ήταν να μείνει ο Holtby στη “VfL” μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και στη συνέχεια να επιστρέψει στους “βασιλικούς μπλε”.

Ο οικονομικός Διευθυντής Thomas Ernst είχε δηλώσει για το δανεισμό του ότι:«Το καλοκαίρι η μισή Bundesliga τον ήθελε. Έχει τα πάντα για να μας κάνει καλύτερη ομάδα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας ο Lewis μας κέρδισε και θέλει να ανέβουμε θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Δεν θα αντέχαμε οικονομικά όμως να τον αγοράζαμε οριστικά».

Στο πρώτο του ματς - εντός έδρας - απέναντι στη πρωτοπόρο της βαθμολογίας εκείνο το διάστημα Bayer Leverkusen ο 19άχρονος Holtby έπαιξε στα αριστερά της μεσαίας γραμμής. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν και έψαχναν για ακόμα ένα γκολ να σιγουρέψουν τη νίκη τους όμως η Bochum τους πλήγωσε σε μια αντεπίθεση. Ο Holtby έβγαλε μόνο του με το αντίπαλο τέρμα τον Zlatko Dedic,ο οποίος έκανε το 1-1 και χάρισε στην ομάδα του ένα πολύτιμο και απρόσμενο βαθμό.


Ωστόσο προανήγγειλε μια ψεύτικη αυγή τόσο για το σύλλογο της Βόρειας Βεστφαλίας όσο και για το νεαρό δανεικό τους. Τη τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και με τη Bochum να παλεύει για τη παραμονή της ο Holtby έμεινε στον πάγκο όταν άρχισε το κρίσιμο παιχνίδι απέναντι στο Hannover. Παρατηρούσε ανήμπορος τους φιλοξενούμενους να σκοράρουν τρία τέρματα πριν από το τέλος του ημίιχρόνου και τη Bochum να υποβιβάζεται στη δεύτερη κατηγορία.

Την ίδια ημέρα η Schalke έκλεινε τη χρονιά της στο Mainz. Μετά το παιχνίδι ο πανέξυπνος οικονομικός Διευθυντής της Mainz Christian Heidel κουβέντιασε με τον Magath. Εκείνη την εποχή οι Γερμανοί δημοσιογράφοι παρακολουθώντας τη ζωντανή συζήτηση από απόσταση συμπέραναν ότι οι δύο άνδρες μιλούσαν για τον επιθετικό Aristide Bance,ο οποίος φημολογούνταν ότι είχε μια προσφορά από τη Schalke.


Προς έκπληξη όλων ο Heidel ζήτησε από τον Magath τον Holtby,ο οποίος ήταν σίγουρα πολύ δύσκολο να ξοδέψει το υπόλοιπο χρόνο του δανεισμού του στη δεύτερη κατηγορία με τη Bochum. Η Schalke από την άλλη είχε ήδη ορισμένους δημιουργικούς μέσους με υψηλές ικανότητες όπως ο Ivan Rakitic και ο Alexander Baumjohann που ανά πάσα στιγμή αναμένονταν να κάνουν την “έκρηξη” τους. Ο προπονητής της Mainz Thomas Tuchel λίγες μέρες αργότερα ανέφερε στον Τύπο τη δυσπιστία του για το κατά πόσο μπορεί να έχει καλό τέλος αυτή η διαπραγμάτευση λέγοντας ότι:«Όταν ένας παίκτης είναι σε έναν σύλλογο όπως η Schalke είναι σχεδόν πάρα πολύ μεγάλος για μας. Για αυτό ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις πιθανότητες μας».


Ωστόσο ο Heidel για ακόμα μια φορά απέδειξε την αξιέπαινη ικανότητα του στο να κλείνει συμφωνίες. Στα τέλη Μαΐου του 2010 η Mainz ανακοίνωσε το δεύτερο δανεισμό του Holtby για την επόμενη χρονιά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Γερμανός ποδοσφαιριστής δούλεψε πολύ σκληρά στις προπονήσεις για να αφομοιώσει το απαιτητικό παιχνίδι των “5”,το οποίο βασιζόταν στην αμυντική πειθαρχία και στο τρέξιμο 

«Αυτή ήταν μια Schalke πάσα Lewis!» φώναξε νευριασμένος ο Tuchel στον Holtby λόγω μιας μακρινής βαθιάς μπαλιάς του αντί για τις γρήγορες κοντινές πάσες του και τις προωθημένες μπαλιές του που ήθελε από αυτόν. Όταν άρχισε η σεζόν ο Holtby ήταν έτοιμος. Χαρακτηριστικός είναι ο έπαινος του προπονητή του:«Έχει λάβει τη θέα του τελευταίου τρίτου του γηπέδου και είναι επίσης μια απειλή για επίτευξη γκολ. Το μόνο που του λείπει τώρα είναι το να γίνει περισσότερο αξιόπιστος στο κλέψιμο της μπάλας».


Ο ποδοσφαιριστής που τελικά έκανε την “έκρηξη” του τη σεζόν 2010 - 2011 δεν ήταν ο Baumjohann αλλά ο Holtby. Μαζί με τους Andre Schurrle και Adam Szalai δημιουργήθηκαν οι “Bruchweg Boys”(το όνομα τους βγήκε από την ονομασία του γηπέδου της Mainz). Όταν ο ένας από τους τρεις έβαζε ένα γκολ συχνά το πανηγύριζαν μιμούμενοι μια ροκ μπάντα. Ο Schurrle ήταν στη κιθάρα,ο Szalai στα ντραμς και ο Holtby στα φωνητικά. Ήταν η καλύτερη χρονιά στην εώς τώρα καριέρα του.


Τόσο ο Schurrle όσο και ο Holtby κλήθηκαν στη πρώτη ομάδα όταν η Γερμανία αντιμετώπισε τη Σουηδία το Νοέμβριο του 2010. Έξι μήνες αργότερα η Mainz τερμάτισε στη πέμπτη θέση και 18 βαθμούς μπροστά από τη παραπαίουσα Schalke,η οποία φλέρταρε με τον υποβιβασμό όλη τη χρονιά και απέλυσε τον Magath το Μάρτιο. 


Υπήρχαν δύο χρόνια ακόμα στο συμβόλαιο του Holtby και αυτή τη φορά με το νέο τους προπονητή Ralf Rangnick,οι “βασιλικοί μπλε” δεν θεώρησαν σκόπιμο να μιλήσουν με το Heidel για μια επέκταση του δανεισμού του. Ο 20άχρονος μεσοεπιθετικός άρεσε τόσο πολύ στον Ragnick ώστε να μην τον χρησιμοποιεί μόνο στις θέσεις που είχε συνηθίσει να παίζει - αριστερά στη μεσαία γραμμή και πίσω από τον επιθετικό - και τον έβαζε συχνά και μπροστά από τους τέσσερις της άμυνας ως δημιουργικό μέσο μαζί με τον 19άχρονο τότε Joel Matip.

Ίσως η καριέρα του Holtby να εξελισσόταν με διαφορετικό τρόπο αν ο 56άχρονος τεχνικός δεν αναισθητοποιούσε τους πάντες με τη παραίτηση του το Σεπτέμβριο του 2012,λόγω ότι έπασχε από ένα σύνδρομο εξάντλησης. Τους επόμενους 14 μήνες πέρασαν τρεις διαφορετικοί προπονητές από τη Schalke και αυτό άφησε κάπως πίσω την ανάπτυξη του νεαρού μεσοεπιθετικού,ο οποίος προοριζόταν να ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι να έρθει μια πρόταση στα τέλη του 2012 που δεν μπορούσε να την αρνηθεί.


Ο πατέρας του Chris είναι Άγγλος,κατάγεται από το Liverpool,είναι οπαδός της Everton και δοκιμάστηκε στη Luton στην εφηβική του ηλικία πριν γίνει μέλος στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία το 1981 στα 16 του. Ο Lewis πάντα ονειρευόταν να παίξει στην Αγγλία,έτσι όταν η Tottenham εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για να τον κάνει δικό της δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά και διέκοψε άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τη Schalke.


Η απόφαση του δεν κάθισε καλά στο σύλλογο της Βόρειας Βεστφαλίας και στους οπαδούς,έτσι εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα με ένα γνωστό σενάριο. Στα τέλη του Ιανουαρίου του 2013 ο Holtby έλυσε το συμβόλαιο του κοινή συναινέσει και έφυγε για το Λονδίνο σε αντάλλαγμα για ένα ποσό κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Υπέγραψε συμβόλαιο για τα επόμενα 4.5 χρόνια με τους “Spurs”,ενώ ο οικονομικός Διευθυντής της Schalke Horst Heldt πρόσθεσε ότι:«Βρέθηκε η καλύτερη λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ο Lewis μας επισήμανε ότι δεν θα τον πείραζε να φύγει πριν από το τέλος της σεζόν και λάβαμε ένα σημαντικό ποσό για ένα συμβόλαιο που θα έληγε σε πέντε μήνες».

Ωστόσο μένει να δούμε αν ήταν πραγματικά αυτή η καλύτερη λύση για όλους. Ο Holtby ήταν ήδη εξοικειωμένος με τις πιθανές συνέπειες του να δεσμεύεται σε μια μεγάλη ομάδα για τέσσερα ή περισσότερα χρόνια,οπότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί σοβαρότερα πριν υπογράψει άλλο ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο. Οι ομάδες συνήθως ενθαρρύνονται με τέτοιες συμφωνίες από το 1995 με το κανόνα του Bosman(πριν τον Bosman οι ομάδες έπρεπε να πάρουν λεφτά όταν πήγαινε ένας παίκτης αλλού,ένα πράγμα που σημαίνει ότι η διάρκεια του συμβολαίου ήταν δευτερεύουσας σημασίας). Ο Holtby όμως είχε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού για να του δοθεί ένα πιο μικρό συμβόλαιο. Ωστόσο δεν το έκανε άρα θα πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν το ήθελε.


Έτσι μετά από μόλις ένα χρόνο στο “White Hart Lane” ο κύκλος του ξεκίνησε ξανά. Τον Ιανουάριο πήγε δανεικός στη Fulham,αλλά όπως και στη περίπτωση της Bochum έπεσε στη δεύτερη κατηγορία. Ο Holtby για τον υποβιβασμό της δήλωσε ότι:«Έκλαψα μαζί με τον σύλλογο όταν πέσαμε και η Fulham πάντα θα είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου». Έπειτα επέστρεψε ξανά στην ομάδα που άνηκε.


Δύο μήνες αργότερα η Tottenham τον έστειλε και πάλι δανεικό,στο Hamburg αυτή τη φορά. Το ρεκόρ με τους περισσότερους δανεισμούς το κατέχει ο Σκοτσέζος επιθετικός Stephen Dobbie. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής καριέρας του ο 31άχρονος ποδοσφαιριστής έχει εννέα δανεισμούς σε έξι διαφορετικές ομάδες εκ των οποίων οι τέσσερις στην ίδια(Northern Spirit, St.Johnstone, Dumbarton, Crystal Palace,Blackpool τέσσερις(!) φορές και πλέον στη Fleetwood). Αυτό σημαίνει ότι στα 23 του έχει ακόμα πολλά χρόνια για να καταρρίψει αυτό το αρνητικό ρεκόρ.

Ακόμα και αν τα πάει καλά φέτος στο Hamburg θα είναι εξαιρετικά δύσκολο με τόσα λίγα χρήματα στο λογαριασμό τους να αντέξουν οικονομικά τη μόνιμη απόκτηση του οι “λιμανίσιοι”. Ένα πράγμα που σημαίνει ότι το πρώην “Bruchweg Boy” κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει τη περιοδεία του και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: