Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Champions League

Οι δικοί μας “16”


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το Champions League επιστρέφει απόψε και οι οπαδοί των 32 ομάδων από όλη την Ευρώπη είτε έμειναν ευχαριστημένοι είτε τα έριξαν στην τύχη τους με τον όμιλο που έτυχαν.

Βέβαια με τόσες πολλές επικίνδυνες και ταλαντούχες ομάδες δεν μπορεί να θεωρηθεί μια εύκολη κλήρωση για τα “θηρία” παρά μόνο ευνοϊκή Μέσα από το άρθρο μας θα ρίξουμε μια ματιά για το ποιες πρόκειται να περάσουν στη φάση των νοκ - άουτ, είτε ξεκούραστα είτε με λίγο πιο περιπετειώδη τρόπο.


Πρώτος όμιλος:Juventus,Ολυμπιακός,Malmo,Atletico Madrid
Δεν βλέπουμε συχνά δύο πρωταθλήτριες των μεγάλων πρωταθλημάτων να βρίσκονται στον ίδιο όμιλο. Ενώ ο Ολυμπιακός και η Malmo δεν είναι οι ομάδες που μπορείς να τις ξεγράψεις εύκολα,η κλάση που έχουν στη διάθεση τους η Atletico Madrid και η Juventus σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα τους δώσουν τα εισιτήρια για την επόμενη φάση.

Το μόνο που μένει να αποφασιστεί έπειτα είναι το ποιος θα είναι ο νικητής του ομίλου και με βάση τη περσινή πορεία τους στη διοργάνωση το πρώτο λόγο τον έχουν οι πρωταθλητές Ισπανίας. Η Juventus τη προηγούμενη χρονιά ήταν στο δεύτερο όμιλο μαζί με τη Real Madrid,τη Copenhagen,και τη Galatasaray και κατόρθωσε να πάρει μόνο μια νίκη κόντρα στους Δανούς στο Τορίνο και να αποκλειστεί από τους Τούρκους τη τελευταία αγωνιστική.

Από την άλλη η Atletico για λίγα δευτερόλεπτα έχασε το τίτλο από τη Real Madrid με τον Sergio Ramos να ισοφαρίζει με κεφαλιά και στη παράταση να μένει από δυνάμεις από την υπερπροσπάθεια της και να χάνει με 4-1. Γνωρίζοντας τις φιλοδοξίες του Diego Simeone και με τη ποιότητα στο ρόστερ του να παραμένει υψηλή θα θέλει να ξεκινήσει με πειστικό τρόπο στη διοργάνωση παίρνοντας τη πρωτιά.

Πρόβλεψη:Atletico Madrid(1η),Juventus(2η).


Δεύτερος όμιλος:Basel,Real Madrid,Liverpool,Ludogorets
Όντας στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας πριν τη κλήρωση θα μπορούσε να δοθεί στη Liverpool ένας όμιλος εφιάλτης,αλλά τελικά της βγήκε ένας σχετικά αλώβητος.

Αν και θα αντιμετωπίσει τους πρωταθλητές Ευρώπης δεν θα μπορούσε να ζητήσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στον υπόλοιπο όμιλο. Ενώ η Liverpool θα κυνηγήσει μια μεγάλη νίκη απέναντι στη Real Madrid είτε στο “Anfield είτε στο “Bernabeu”,οι πιθανότητες να πετάξει βαθμούς η ομάδα του Ancelotti στα υπόλοιπα παιχνίδια είναι ελάχιστες. Έτσι οι “Reds” θα πρέπει να επικεντρωθούν στους πιο εύκολους αγώνες.

Δέκα τουλάχιστον βαθμοί εναντίον στη Basel και στη Ludogorets θα οδηγήσουν τη Liverpool μετά από εξι χρόνια ξανά στη φάση των νοκ - άουτ και με βάση τη προϊστορία της στην Ευρώπη κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα καταλήξει.

Πρόβλεψη:Real Madrid(1η),Liverpool(2η).


Τρίτος όμιλος:Benfica,Bayer Leverkusen,Zenit,Monaco
Ο πιο ισορροπημένος όμιλος του Champions League και ο πιο δύσκολος συνάμα για πρόβλεψη.
Παίρνοντας ως δεδομένο ότι η Bayer Leverkusen διαθέτει το καλύτερο σύνολο από τις υπόλοιπες τρεις ομάδες αναμένουμε να πάρει τη πρώτη θέση. Όσον αφορά τη δεύτερη θα κριθεί στις λεπτομέρειες και στη μπόλικη τακτική που θα πέσει μεταξύ των τριών Πορτογάλων προπονητών.

 Αν μας λέγατε αναγκαστικά να διαλέγαμε μια θα επιλέγαμε τη Monaco διότι με δεδομένο ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη PSG στη Γαλλία και μάλλον δύσκολα θα βγει πάλι στο Champions League μέσω πρωταθλήματος,θα αναλωθεί περισσότερο στην Ευρώπη ώστε να κάνει μια καλή πορεία και να χρυσώσει κάπως το χάπι από το “φιάσκο” που αποδείχθηκε με τις πολυδάπανες μεταγραφές της το περασμένο καλοκαίρι.

Επιπλέον το ρόστερ της Benfica είναι κατά πολύ αποδυναμωμένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και η Zenit παρά το πλούσιο υλικό της με ορισμένους παίκτες Παγκόσμιας κλάσης,είναι μια αφερέγγυα ομάδα στην Ευρώπη και με ένα προπονητή σε κατακόρυφη πτώση τα τελευταία χρόνια να κάθεται στον πάγκο της.

Πρόβλεψη:Bayer Leverkusen(1η),Monaco(2η).


Τέταρτος όμιλος:Arsenal,Borussia Dortmund,Galatasaray,Anderlecht
Για ακόμα μια χρονιά η Arsenal θα αντιμετωπίσει τη Borussia Dortmund στους ομίλους. Η φιναλίστ του 2013 ήταν και πέρυσι μαζί με τους “Gunners” και στους δύο μεταξύ τους αγώνες είχαμε δύο εκτός έδρας νίκες.

Παρατηρώντας το τέταρτο όμιλο,στα χαρτιά αναμένει κάποιος ότι η Galatasaray και η Anderlecht θα παλέψουν για τη τρίτη θέση και η Arsenal με τη Dortmund για τη κορυφή. Το ρεκόρ των Άγγλων εναντίον των Τούρκικων ομάδων είναι άκρως ικανοποιητικό και αυτό το γεγονός προεξοφλεί ότι δεν θα έχουν προβλήματα για τη πρόκριση,αλλά η πρωτιά στον όμιλο είναι ο πρώτος στόχος στην ατζέντα του Arsene Wenger ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να πάει και πέρα από τους “16”.

Οι “κανονιέρηδες” κέρδισαν με 1-0 τη Dortmund τη περασμένη χρονιά στη Γερμανία χάρη σε ένα γκολ του Ramsey,και αν καταφέρουν να κάνουν το ίδιο απόψε και διατηρήσουν παράλληλα το αήττητο στην έδρα τους τότε θα επιτευχθεί ο στόχος του Αλσατού τεχνικού.

Πρόβλεψη:Arsenal(1η),Borussia Dortmund(2η).


Πέμπτος όμιλος:Bayern Munich,Roma,Manchester City,CSKA Moscow
Σε κάθε Champions League υπάρχει και ένας όμιλος θανάτου και αυτή τη χρονιά είναι ο πέμπτος. Οι πρωταθλητές Αγγλίας,Γερμανίας και Ρωσιας και οι δευτεραθλητές Ιταλίας συνθέτουν έναν πολύ ανταγωνιστικό όμιλο.

Η Bayern Munich είναι και πάλι ένα από τρία με τέσσερα φαβορί για τη κατάκτηση του θεσμού,η Manchester City εδώ και τέσσερα χρόνια συμμετοχής της στο Champions League στοχεύει σε μια καλή πορεία όμως το μόνο που έχει καταφέρει είναι να φτάσει πέρυσι μέχρι τους “16”,η Roma επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στη διοργάνωση και θέλει να αφήσει μια θετική εικόνα και η CSKA Moscow είναι η πιο πετυχημένη ομάδα από τη Ρωσία στο θεσμό.

Η Manchester City ίσως να δώσει περισσότερη επιβάρυνση φέτος στο Champions League μιας και είναι ο διακαής πόθος των Σαουδάραβων ιδιοκτητών της,αφού τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει τα πάντα στην Αγγλία,και ενώ για ακόμα μια φορά μοιάζει να βγαίνει άτυχη από τη κληρωτίδα έχει το υλικό να βγει τουλάχιστον δεύτερη. Η Roma και η CSKA Moscow σίγουρα θα θέσουν πολλές δυσκολίες,τουλάχιστον στους Άγγλους όμως τα πιο “φτωχά” ρόστερ τους ίσως να τις στοιχίσουν.

Πρόβλεψη:Bayern Munich(1η),Manchester City(2η).


Έκτος όμιλος:PSG,Ajax,Barcelona,APOEL
Σε αυτόν τον όμιλο δεν τίθεται ερώτημα για το ποιες θα προκριθούν αλλά για το ποια θα κατακτήσει τη πρώτη θέση.

Η Barcelona είναι το φαβορί ωστόσο η PSG έχει άφθονο ταλέντο στο υλικό της για να θέσει τους Καταλανούς σε ένα πραγματικό πρόβλημα τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Αυτό το διαπιστώσαμε κυρίως πριν δύο χρόνια όταν οι Παριζιάνοι αποκλείστηκαν στους μεταξύ τους διπλούς αγώνες στα προημιτελικά λόγω των εκτός έδρας γκολ(2-2 στο “Parc des Princes”,1-1 στο “Camp Nou”).

Η πρωτιά όπως φαίνεται θα κριθεί στα μεταξύ τους ματς,και αν η PSG πάρει καλύτερα αποτελέσματα τότε στους “16” θα έχει μια πιο ευνοϊκή κλήρωση και παράλληλα με τη παρουσία της Barcelona στους αδυνάτους ίσως να βγάλει εκτός τίτλου μια δυνατή από πολύ νωρίς.

Πρόβλεψη:PSG(1η),Barcelona(2η).



Έβδομος όμιλος:Sporting Lisbon,Chelsea,Maribor,Schalke
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Chelsea είναι μπροστά σε έναν βατό όμιλο. Η Schalke μπορεί να φαίνεται ότι ίσως να προσθέσει κάποια προβλήματα,όμως πέρυσι οι “μπλε” του Λονδίνου με συνοπτικές διαδικασίες “καθάρισαν” τους “βασιλικούς μπλε” σε Αγγλία και Γερμανία κερδίζοντας τους με 3-0 έκαστος.

Οι δύο ομάδες έχουν ξεκινήσει και εντελώς αντίθετα στα πρωταθλήματα τους,με τη Chelsea να κάνει το 4/4 στη Premier League και τη Schalke να ψάχνει ακόμα τη πρώτη της νίκη στη Bundesliga,ενώ παίχτηκαν ήδη τρεις αγωνιστικές και τον προπονητή της Jens Keller να τίθεται όπως και πέρυσι τέτοια εποχή κάτω από τεράστια πίεση για αποτελέσματα. Η Sporting Lisbon και λιγότερο η Maribor ίσως να τη βάλουν σε μπελάδες για τη κατάληψη της δεύτερης θέσης όμως η ποιότητα του ρόστερ της την επιτρέπουν να περάσει στην επόμενη φάση ως δεύτερη.

Πρόβλεψη:Chelsea(1η),Schalke(2η).


Όγδοος όμιλος:BATE Borison,Athletic Bilbao,Porto,Shakhtar Donetsk
Ένας ακόμα έντονα ισορροπημένος όμιλος με τρεις ομάδες τουλάχιστον να έχουν ίσες πιθανότητες για πρόκριση στην επόμενη φάση. Η Porto μετά το περσινό στραπάτσο σε όλα τα επίπεδα το καλοκαίρι έκανε τη δική της επανάσταση με πολύ καλές μεταγραφές και έναν ανερχόμενο τεχνικό στον πάγκο της.

Η Athletic Bilbao και η Shakhtar Donetsk από τη πλευρά τους έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν με την ελίτ της Ευρώπης. Οι Βάσκοι με περιορισμένο μπάτζετ στη διάθεση τους πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδης πρόκριση στα Play - off απέναντι στη φιλόδοξη τα τελευταία χρόνια Napoli,ένα δείγμα που δείχνει ότι μεγαλώνει στην Ευρώπη και το ακόμα πιο σπουδαίο με δικά της παιδιά.

Οι Ουκρανοί με τα τελευταία τραγικά συμβάντα που γίνονται στη χώρα τους είναι ερωτηματικό το πώς θα επηρεαστούν,με τους πολλούς Βραζιλιάνους της ήδη από το καλοκαίρι να το δείχνουν με περίεργους εξαφανισμούς ότι δεν πρόκειται να αντέξουν ακόμα για πολύ αυτή τη κατάσταση. Αυτό είναι και το σημαντικό προτέρημα των δύο ιβηρικών ομάδων έναντι των βασικών αντιπάλων τους.

Πρόβλεψη:Porto(1η),Athletic Bilbao(2η).

Δεν υπάρχουν σχόλια: