Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

«Αν οι ουσίες είναι νόμιμες στο εμπόριο τότε εμείς είμαστε οι παράνομοι της πρόληψης»


Ο πυρήνας της φιλοσοφίας του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» είναι ότι η ψυχική υγεία που περνά και από τις νόμιμες ουσίες που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο, καθώς και η εξάρτηση που δημιουργείται απ’ αυτές επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας. Και το ότι αυτές οι ουσίες είναι νόμιμες, όπως μεταξύ άλλων η νικοτίνη, το αλκοόλ και τα φάρμακα, δε σημαίνει ότι έχουμε άλλοθι για την αποδοχή τους, ή ακόμη ότι μπορούμε και νομιμοποιούμαστε να αδιαφορούμε για την ύπαρξη και την κυκλοφορία τους.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η νέα μεγάλη πρωτοβουλία που θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες, η οποία περιλαμβάνει ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και προβολή ταινιών, αλλά κυρίως δυναμική εκστρατεία στην κοινωνία επισκεπτόμενη γειτονιές και κεντρικά σημεία, κορυφώνοντας το «Φεστιβάλ Πρόληψης».

Πρόκειται για την «Εβδομάδα Πρόληψης της Εξάρτησης από Νόμιμες Ουσίες», η οποία διοργανώνεται από τη Δευτέρα 6 έως και την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), με σημείο αναφοράς τα γραφεία της «Πυξίδας» (Επταπυργίου 151, Συκιές). Εκεί θα πραγματοποιηθούν ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, ανοιχτές συζητήσεις, προβολές οπτικοακουστικού υλικού και εκθέσεις ενημερωτικού υλικού, με τα εξειδικευμένα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης να ενημερώνουν και να απαντούν στις ερωτήσεις των παραβρισκόμενων.

Συγκεκριμένα:
► Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014: Ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη «Σχολή Γονέων» υπό τον τίτλο «Σαν γονιός μπορώ…». Η εκδήλωση θα ανοίξει στις 6μ.μ. με την προβολή κινηματογραφικής ταινίας και θα συνεχιστεί (7.30μ.μ.) με ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ο γονιός ως μοντέλο: μια ισχυρή δύναμη πρόληψης και προαγωγής της υγείας στην οικογένεια».
► Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014: Η ημέρα είναι αφιερωμένη στη διακοπή του καπνίσματος με τίτλο «Σαν καπνιστής μπορώ…», με ανοιχτή συζήτηση που θα γίνει στις 6μ.μ. και θέμα «Ζωή χωρίς τσιγάρο: μια απόφαση ζωής».
► Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014: Τα στελέχη της «Πυξίδας» από τις 10 το πρωί θα… οργώσουν τις γειτονιές στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ενημερώνοντας τους πολίτες για την πρόληψη της εξάρτησης από νόμιμες ουσίες. Μέσα από ειδικά ενημερωτικά έντυπα και πληροφορίες θα αναδείξουν τη δυνατότητα ότι «Σαν πολίτης μπορώ…» να πω όχι και στις νόμιμες ουσίες εξάρτησης.



Ταυτόχρονα με τις παραπάνω ενέργειες, και για όλη την εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις της «Πυξίδας» θα εξελίσσονται και παράλληλες δράσεις, ενώ θα δίνονται πληροφορίες για τα υλοποιούμενα προγράμματα και θα συμπληρώνονται αιτήσεις συμμετοχής σε αυτά. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:
Έκθεση με θέμα τις νόμιμες ουσίες στην παιδική εικονογράφηση,
Έκθεση εκπαιδευτικών υλικών του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα»,
Έκθεση οπτικοακουστικού υλικού, και
Έκθεση εικαστικών έργων των συμμετεχόντων στα προγράμματα πρόληψης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» - Τηλ.: 2310.202015, 2310.204453

Δεν υπάρχουν σχόλια: