Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Inter

Της λείπει ένας ηγέτης


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το αήττητο ξεκίνημα της Inter έλαβε τέλος χθες το απόγευμα μετά από μια ήττα σοκ(1-4)μέσα στο “Giusseppe Meazza” από τη τελευταία - μέχρι τότε - της βαθμολογίας Cagliari.

Ο Dani Osvaldo ακύρωσε εν μέρει το προβάδισμα του Marco Sau όμως έπειτα η Inter κατέρρευσε σε μια περίοδο 18 λεπτών και ύστερα από την αποβολή του Nagatomo λόγω των δύο κίτρινων καρτών (λίγο σκληρή η δεύτερη κίτρινη είναι η αλήθεια).

Έπειτα ακολούθησε το χατ-τρίκ του Albin Ekdal μέσα σε 15 λεπτά,ενώ απέκρουσε και ένα πέναλτι ο Handanovic στο 1-3. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς χειρότερο εφιάλτη από αυτόν που έζησαν μέσα σε ένα 15λεπτο οι “Nerazzurri”.


Η περιβόητη άμυνα της Inter σχίστηκε σε κομματάκια με τον Nemanja Vidic να υποκύπτει σε πέναλτι για δεύτερη φορά στους τρεις τελευταίους αγώνες της Serie A. Ο Σέρβος αμυντικός ακόμα δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και φαίνεται να μην μπορεί να αποβάλλει από πάνω του τη προηγούμενη χρονιά του στη Manchester United. Το ερώτημα τώρα που τίθεται στον Walter Mazzarri είναι αν συνεχίσει να τον στηρίζει παρά την άσχημη ψυχολογική του κατάσταση, ή τον αφήσει στον πάγκο για τα επόμενα δύο παιχνίδια ώστε να επιστρέψει έτοιμος μετά τη διακοπή λόγω των Εθνικών.

Ο Mazzarri ρωτήθηκε για αυτό το θέμα μετά το τέλος του αγώνα και είπε ότι:«Ίσως να έκανα και εγώ ένα λάθος που χρησιμοποίησα πάρα πολύ τον Vidic. Παίρνω πάνω μου την ευθύνη. Υπάρχουν παίκτες που δεν μπορούν να παίξουν τρία παιχνίδια μέσα σε μια εβδομάδα. Αν είναι σωματικό ή ψυχολογικό ζήτημα; είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Ποτέ δεν είναι μόνο ένα θέμα φυσικής κατάστασης σε αυτό το επίπεδο». Μοιάζει η ιδανική στιγμή να του δώσει ένα ρεπό στον αγώνα της Πέμπτης εναντίον της Qarabag για το Europa League,καθώς ακολουθούν δύο κομβικά παιχνίδια με τη Fiorentina τη Κυριακή και με τη Napoli σε τρεις εβδομάδες.


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο νέος ιδιοκτήτης Erick Thohir και ο Mazzarri πήραν την απόφαση να σφραγίσουν το αποτύπωμα τους σε μια ομάδα που και οι δύο τη κληρονόμησαν από τους προκατόχους τους. Αρχικά καθάρισαν τη προηγούμενη γενιά μη προσφέροντας καινούργια συμβόλαια στους Diego Milito,Esteban Cambiasso και Walter Samuel ενώ ο Javier Zanetti αποσύρθηκε.


Ο κίνδυνος να αφήσεις τόσες παλιές καραβάνες θα δημιουργούσε άμεσα ένα κενό ηγεσίας. Χθες είδαμε ότι όταν ήταν η Inter κάτω υπό πολιορκία δεν υπήρχε κανείς που μπορούσε να τη κουβαλήσει στους ώμους της και να αναλάβει ηγετικό ρόλο όπως ο Zanetti,ο Samuel και ο Cambiasso που σίγουρα το είχαν. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα οι ομάδες ψάχνουν τον αρχηγό τους ή τους πιο παλιούς παίκτες για να λυθεί.


Στη χθεσινή “καταιγίδα” όμως που ξέσπασε στο “Giuseppe Meazza” ο αρχηγός του γηπέδου Nagatomo αποβλήθηκε,ο αρχηγός του συλλόγου Andrea Ranocchia δεν αγωνίστηκε και ο Vidic είχε να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα και δεν μπορούσε να προσφέρει την αναμενόμενη ηγεσία του.

Με κανέναν ηγέτη στον αγωνιστικό χώρο το επόμενο μέρος για να ψάξεις για καθοδήγηση ήταν ο πάγκος,όπου εκεί ο Mazzarri έμοιαζε χαμένος στην απελπισία του. Όταν αποβλήθηκε ο Nagatomo στο 27’ και με το σκορ 1-1 ο 52άχρονος τεχνικός δεν πραγματοποίησε καμία κίνηση για να αλλάξει την ομάδα του και να καλύψει την άμυνα του. Το μόνο που έκανε ήταν να βάλει τον D’Ambrosio στη θέση του τραυματία Dodo.

Είναι εκπληκτικά παράλογο που ο Mazzarri δεν έκανε καμία κίνηση τακτικής ώστε να σταματήσει την επίθεση της Cagliari όταν έμεινε πίσω στο σκορ η ομάδα του. Αντίθετα επέμενε με τους Palacio και Osvaldo στην κορυφή της επίθεσης,καθώς οι “Rossoblu” είχαν όλο το χώρο να δημιουργούν ευκαιρίες από τη πλευρά του Nagatomo. Ήταν ένα αφελές κοουτσάρισμα που περιμέναμε να το δούμε από έναν άπειρο προπονητή όπως ο Andrea Stramaccioni όμως όχι από κάποιον με την εμπειρία του Mazzarri.


Τα σχόλια του μετά το τέλος του αγώνα για αυτό το θέμα ήταν σαν να μην τον ένοιαζε η κριτική που θα δεχόταν. Συνοπτικά ανέφερε ότι: «Μια πιο έμπειρη ομάδα που μένει με 10 παίκτες γίνεται συμπαγής και περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Όλοι το γνωρίζουμε το συγκεκριμένο μάθημα. Δεν χρειάζεται να το συζητάμε πάρα πολύ».

Οι οπαδοί της Inter δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από αυτήν την επιπόλαια απάντηση του προπονητή τους. Αυτό που ήθελαν από τον Mazzarri ήταν να τους πει για το τι πήγε στραβά χθες ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη στη συνέχεια. Ένα λάθος που μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την μη υποτίμηση του αντιπάλου,κάτι το οποίο έκανε ο Mazzarri και με την αρχική του ενδεκάδα και με τη τακτική του κατά τη διάρκεια του αγώνα που το παραδέχτηκε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα είπε ότι:«Πήρα μερικές λανθασμένες αποφάσεις σχετικά με το ροτέισον της ομάδας και δεν παρατηρήσαμε πόση ενέργεια ξοδέψαμε που είναι ζωτικής σημασίας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είναι ένας τρόπος για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Επίσης τοποθέτησα παίκτες στο γήπεδο όπως ο Palacio που χρειάζονται λεπτά συμμετοχής. Όταν πάνε άσχημα τα πράγματα όπως σήμερα όλοι συμβάλλουν στο να γίνονται χειρότερα». Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε μια κακή ημέρα για τους “Interisti”.

Ευτυχώς η Inter έχει την ευκαιρία να αφήσει πίσω της τη χθεσινή εμφάνιση όταν θα αντιμετωπίσει τη Qarabag τη Πέμπτη το βράδυ. Μια άνετη νίκη θα δώσει στους “Nerazzurri” ξανά μια μερική αυτοπεποίθηση για τα δύο σημαντικά επόμενα παιχνίδια της στο πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: