Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Aston Villa

Το μεγαλύτερο της πρόβλημα παραμένει να είναι η μη δημιουργία ευκαιριών


του Δημήτρη Βαρσάνη

Όλα τα καλά έχουν και ένα τέλος. Αφού ξεκίνησε αήττητη τη χρονιά με τρεις νίκες και μια λευκή ισοπαλία η Aston Villa επέστρεψε στη πραγματικότητα μετά την ήττα της από την Arsenal με 3-0 το περασμένο Σάββατο στο “Villa Park”.


Το σκορ δεν αντιπροσώπευε απόλυτα την εικόνα του αγώνα,καθώς η Villa στα πρώτα λεπτά το πάλεψε όμως ένα εφιαλτικό τρίλεπτο - που οδήγησε στα τρία γκολ της Arsenal - και σε συνδυασμό με έναν ιό που έπληξε πολλούς παίκτες της τελείωσε κάθε ελπίδα της για ένα θετικό αποτέλεσμα.


Η απόδοση της κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου ήταν εντελώς άψυχη. Η ασθένεια και η κούραση έπαιξαν το ρόλο τους ωστόσο το ηθικό της γκρεμίστηκε και δεν είχε τη ποιότητα με τη μπάλα στα πόδια να απειλήσει την Arsenal. Ενώ οι 10 από τους 15 διαθέσιμους βαθμούς είναι μια πολύ καλή συγκομιδή για το σύνολο του Paul Lambert,η αδυναμία της να φτιάχνει ευκαιρίες παραμένει να είναι το μεγαλύτερο της αρνητικό ζήτημα,και αν δεν αλλάξει σύντομα αυτό τότε δεν θα λύσει τα πραγματικά της προβλήματα που τη μαστίζουν στην εποχή του Σκοτσέζου τεχνικού.

Πολλές φορές ο Lambert έχει κατηγορηθεί για έλλειψη φιλοδοξίας στην επίθεση και ότι βασίζεται υπερβολικά στις φυσικές ιδιότητες των ποδοσφαιριστών του για να χτυπήσει στην αντεπίθεση. Καλό ή κακό το ποδόσφαιρο αντεπίθεσης οδήγησε στις πιο σημαντικές νίκες της Villa πέρυσι και ήταν αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη επιθετική της δύναμη.


Χωρίς να έχει τον πραγματικό δημιουργό για να “σπάσει” μια αντίπαλη άμυνα,ο Σκοτσέζος τεχνικός επανειλημμένα εκμεταλλεύεται την ενέργεια και τη ταχύτητα των Christian Benteke,Fabian Delph,Andreas Weimann και Gabriel Agbonlahor για να φτιάξει ευκαιρίες απέναντι σε μια ανοργάνωτη άμυνα. Όσο αυτοί οι παίκτες εξακολουθούν να αποτελούν βασικό μέρος της Villa τότε το παιχνίδι αντεπιθέσεων θα είναι το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για την ομάδα του Lambert.

Ωστόσο τα στατιστικά από τις πρώτες της πέντε αγωνιστικές δείχνουν γιατί μια αλλαγή προσέγγισης είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της. Μέχρι στιγμής η Villa έχει τα λιγότερα σουτ από οποιαδήποτε ομάδα της Premier League και το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι τα περισσότερα δεν πάνε στο στόχο. Το 1,6 στα σουτ στο στόχο ανά παιχνίδι δεν είναι μόνο το χαμηλότερο ποσοστό της κατηγορίας,αλλά είναι επίσης και το μισό μέσο όρο από την επόμενη χειρότερη ομάδα σε αυτό το στατιστικό στοιχείο,τη νεοφώτιστη Burnley που έχει 3,2.

Με τη πραγματοποίηση λίγων σουτ και το ακόμα χειρότερο να αναγκάζει τον αντίπαλο τερματοφύλακα να δρα σε ακόμη λιγότερες περιπτώσεις,είναι σοβαρά περιορισμένη η ικανότητα της Villa να απειλεί τους αντιπάλους και να βάζει ένα τεράστιο βάρος στην άμυνα τους για να κερδίζει βαθμούς. Το ενστικτώδες τελείωμα και η χαλύβδινη αμυντική της γραμμή τη βοήθησαν να πραγματοποιήσει τις πρώτες της νίκες όμως αυτό δεν είναι βιώσιμο κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης χρονιάς.


Αφού για άλλη μια φορά απέτυχε να βρει έναν playmaker ο Lambert στερείται μιας δημιουργικής σπίθας που απλά θα συνδέεται με το κέντρο για να ελέγχει τον αγώνα. Οι Delph,Tom Cleverley και Ashley Westwood είναι όλοι ταλαντούχοι μέσοι όμως κανένας τους δεν φαίνεται να ταιριάζει ή να είναι έτοιμος να πάρει το ρόλο του δεκαριού που χρειάζεται απεγνωσμένα να γεμίσει.


Ο Charles N’Zogbia που είναι ο πιο κοντινός σε αυτό το ρόλο έχει πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του και δεν εμπνέει τη κατάλληλη σταθερότητα,ενώ η ηλικία και τα προβλήματα τραυματισμών δεν έχουν επιτρέψει ακόμα στον Joe Cole να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα με τη νέα του ομάδα. Αυτό εμποδίζει τους “χωριάτες” να έχουν έναν αξιόπιστο δημιουργό,ο οποίος να μπορεί να τραβά τα νήματα στη μεσαία γραμμή ώστε να εξετάσει τις αδυναμίες του αντιπάλου και να τις εκμεταλλευτεί.

Επιπλέον μια γρήγορη ματιά στους αριθμούς της κατοχής της μπάλας καθιστά ακόμα πιο εύκολο να καταλάβουμε γιατί η Aston Villa πραγματοποιεί τόσες λίγες ευκαιρίες. Η Villa κατά μέσο όρο έχει μόλις 35,7% κατοχή σε κάθε αγώνα και μόνο 72,5% στις πετυχημένες πάσες,το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στη Premier League. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι προπονητής για να συνειδητοποιήσει ότι μια ομάδα θα έχει λιγότερες πιθανότητες να δημιουργήσει ευκαιρίες,αν έχει λίγα λεπτά τη μπάλα στα πόδια της. Όσο ο χρόνος κατοχής της Villa παραμένει τόσο μικρός,τότε έχει λιγότερες ελπίδες να γίνει περισσότερο απειλητική στα αντίπαλα καρέ.


Υπάρχουν βέβαια και μερικοί λόγοι αισιοδοξίας γύρω από την επιθετική στασιμότητα της ομάδας του Birmigham. Οι απουσίες του Benteke και του Libor Kozak στερούν από τη Villa τους πιο παραγωγικούς σκόρερ της. Όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος ο Βέλγος επιθετικός αναμένεται να επιστρέψει μέσα στις επόμενες εβδομάδες(ή και μέρες) στα γήπεδα,και όταν γίνει αυτό το τελείωμα του και οι πάσες του θα είναι ένα τεράστιο προσόν.


Επιπρόσθετα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το χρονικό σημείο που μπήκαν μέχρι τώρα τα γκολ της Villa. Για παράδειγμα απέναντι στη Hull και τη Liverpool πήρε το γρήγορο προβάδισμα και έπειτα στο μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών αρκέστηκε στο να παίξει αμυντικά,να κλείσει τους χώρους και να κρατήσει ελάχιστους παίκτες στην επίθεση της. Αυτό αντιπροσωπεύει ιδιαίτερα τα φτωχά στοιχεία κατοχής της στα πρώτα πέντε παιχνίδια της.


Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι βελτιώθηκε σημαντικά στις στημένες φάσεις. Μπορεί να έχει σκοράρει μόνο ένα γκολ από ένα κόρνερ,ωστόσο έγινε πλέον πιο απειλητική,ρίχνει πολλές μπάλες μέσα στη περιοχή και συν τις άλλοις μετρά και ένα δοκάρι από ένα απευθείας χτύπημα φάουλ. Αυτό το γεγονός μπορεί να φέρει περισσότερες δυνατότητες για σκοράρισμα αυτή τη χρονιά.

Παρόλα αυτά,ακόμα και με τη λήψη αυτών των παραγόντων υπάρχει μια αναμφισβήτητη έλλειψη βελτίωσης στη συνολικά επιθετική προσέγγισή της,κάτι που το έχει ανάγκη επειγόντως. Ο επόμενος αγώνας της Aston Villa αύριο το απόγευμα εναντίον της εξαιρετικά αποτελεσματικής Chelsea μπορεί να μην είναι η ιδεατή στιγμή για να γίνει μια τέτοια αναθεώρηση όμως μια αλλαγή πρέπει να έρθει σύντομα.

Αντί να ρισκάρει να καταστρέψει το εξαιρετικό ξεκίνημα της,ή να παραχωρεί πολλή πίεση στην φρεσκαρισμένη άμυνα του,ο Lambert πρέπει να κάνει δραστικές προσαρμογές στην επιθετική φιλοσοφία της ομάδας του. Έτσι θα αποδείξει ότι δίκαια πήρε και περισσότερο χρόνο για να οδηγήσει το σύλλογο ξανά στις επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: