Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Europa League

Οι χαρούμενοι και οι στεναχωρημένοι της κλήρωσης


του Δημήτρη Βαρσάνη

Απόψε αρχίζει η δεύτερη στη τάξη Ευρωπαϊκή διοργάνωση όπου 48 ομάδες θα λάβουν μέρος για το βαρύτιμο τρόπαιο,το οποίο θα δοθεί στο στάδιο “Narodowy” της Βαρσοβίας στις 27 Μαΐου. Μέσα από αυτό το άρθρο μας θα ρίξουμε μια ματιά για τις τυχερές/ούς και τις άτυχες/ούς της κλήρωσης στη φάση των ομίλων.


Everton
Είναι στεναχωρημένη γιατί: Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε ομάδα την βαπτίζουμε “χαρούμενη” ή “στεναχωρημένη” λαμβάνοντας υπόψη το πόσο δυνατές και υπολογίσιμες αντιπάλους για τα δεδομένα της θα βρει στον όμιλο της,τις αντίξοες συνθήκες που θα συναντήσει(π.χ. απόσταση και ατμόσφαιρα στο γήπεδο) και το κατά πόσο θα χάσει τον ύπνο της ο προπονητής της.

Όντας στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας σημαίνει ότι η Everton ήταν πιθανό να αντιμετωπίσει δύο δυνατές ομάδες όμως δεν μπορεί να νιώθει και ικανοποιημένη από το μπαλάκι που βγήκε από το τέταρτο. Η Ρώσικη Krasnodar θα λέγαμε ότι ο Roberto Martinez πιθανόν να ήθελε να την αποφύγει,καθώς η ομάδα του θα πραγματοποιήσει ένα μακρινό ταξίδι και μόνο αμελητέα ποσότητα δεν πρέπει να θεωρηθεί η αντίπαλος της.

Η Wolfsburg κυρίως και η Lille μετά είναι δύο ομάδες που τα “ζαχαρωτά” πρέπει να ξοδέψουν αρκετές δυνάμεις για να τις κερδίσουν,χωρίς να σημαίνει ότι η πρόκριση δεν είναι εφικτή. Απλά δεν είναι και το καλύτερο ντεμπούτο στη διοργάνωση ΄για την Everton ύστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας της από την Ευρώπη.


Tottenham
Είναι χαρούμενη γιατί:Στα χαρτιά και είναι σχεδόν βέβαιο στη πράξη υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των ομίλων της Everton και της Tottenham.

Η Everton αγωνιστικά έχει λίγο πιο δύσκολο όμιλο όμως οι δύο τουλάχιστον αντίπαλοι της είναι σε σχετικά “ήσυχες” Ευρωπαϊκές πόλεις. Η Tottenham αντίθετα έχει ελαφρώς πιο εφικτούς αντιπάλους ωστόσο θα κάνει δύο δύσκολα ταξίδια σε Κωνσταντινούπολη και Βελιγράδι. Ο Αστέρας Τρίπολης φαίνεται ότι θα έχει ένα ρόλο “Guest star” στον όμιλο,αλλά μόνο με αδιαφορία δεν πρέπει να τον αντιμετωπίσουν οι Άγγλοι καθώς το ίδιο έκανε και η Mainz και η Maccabi Tel Aviv και τη πλήρωσαν με το πιο οδυνηρό τρόπο.

Για ποιο λόγο τότε πρέπει να νιώθει χαρούμενη η Tottenham; πρώτον η Besiktas μπορεί να έβαλε πολλές δύσκολίες στην Arsenal στα Play - off του Champions League,αλλά στερείται από μεγάλη ποιότητα στο ρόστερ της και κουβαλά το αρνητικό στίγμα ότι κάθε Τούρκικη ομάδα εξαφανίζεται εκτός έδρας στην Ευρώπη. Από την άλλη η Partizan πέρα από το παθιασμένο  κοινό της παραμένει μια περιορισμένη δυνατοτήτων ομάδα. Μια άλλη διαφορά είναι ότι η Everton που συμμετέχει μετά από τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη θα είναι μόνο ευχαριστημένη αν περάσει στην επόμενη φάση,ενώ η Tottenham υποχρεούται να το πραγματοποιήσει.

Ένα άλλο καλό που μπορεί να δώσει στους “Spurs” αυτός ο όμιλος είναι ότι ο προπονητής τους Mauricio Pochettino θα έχει τη δυνατότητα να σκληρύνει ορισμένους νεαρούς ποδοσφαιριστές του από τις ατμόσφαιρες που θα συναντήσουν,ελπίζοντας ότι θα φέρει μακροπρόθεσμα οφέλη σε αυτούς και στον σύλλογο.


Steaua Bucurest
Είναι στεναχωρημένη γιατί:Μετά τον πόνο της από τον αποκλεισμό στα Play - off του Champions League από τη Ludogorets,η Steaua κληρώθηκε σε ένα όμιλο παρηγοριάς μαζί με τη Aalborg,τη Dynamo Kiev και τη Rio Ave.

Δεν είναι μόνο ότι ο όμιλος της στερείται αίγλης,δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα τον περάσει κιόλας. Ενώ η Ludogorets αντιμετωπίζει τη Real Madrid και τη Liverpool στο προσοδοφόρο και λαμπερό περιβάλλον του Champions League,ο πόνος του συγκεκριμένου βαρυσήμαντου αποκλεισμού είναι απίθανο να φύγει σύντομα από τους Ρουμάνους.


Qarabag
Είναι χαρούμενη γιατί:Αν η Steaua καταριέται ακόμα για τη τύχη της τότε η Qarabag πρέπει να είναι απολύτως συνεπαρμένη. Οι Αζερμπαιτζανοί - οι οποίοι απέκλεισαν τη Twente για να μπουν στους ομίλους - που κάνουν το ντεμπούτο τους στο θεσμό κληρώθηκαν σε ένα όμιλο μαζί με την Inter,τη Saint - Etienne και τη Dnipro.

Το λιγότερο τέσσερα παιχνίδια λάμψης θα έχει αντιμετωπίζοντας τη πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2010 και την άλλοτε σεβάσμια Saint - Etienne τη δεκαετία του ‘60 και του ‘70,η οποία τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αποκτήσει ξανά ένα αξιοσέβαστο όνομα στην Ευρώπη. Η πρόκριση μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική προοπτική όμως αφού άφησε εκτός τη Twente δεν θα πρέπει να φοβάται κανέναν και να απολαύσει τη συνέχεια του ταξιδιού της.

Η απόσταση που χωρίζει το Αζερμπαϊτζάν με τις υπόλοιπες χώρες(Ιταλία,Ρωσία,Γαλλία)είναι μεγάλη και δεν πρέπει να φανεί περίεργο αν πάρει μερικά εξαιρετικά αποτελέσματα στο γήπεδό της.


Rafa Benitez
Είναι χαρούμενος γιατί: Φαίνεται να βγήκαν τα “μαχαίρια” στον Rafa Benitez ύστερα από τη μη είσοδο της Napoli στους ομίλους του Champions League. Ο Ισπανός τεχνικός τίθεται για πρώτη φορά υπό πίεση στον πάγκο των “Partenopei” και ξέρει ότι δεν θα αντέξουν άλλες αποτυχίες στο άμεσο μέλλον.

Υπό το πρίσμα αυτό ίσως να είναι αρκετά ευχαριστημένος με τον όμιλο που του παραδόθηκε στο Europa League. Όντας στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας ήταν πιθανό ότι η Napoli θα έχει μια ευνοϊκή κλήρωση,αλλά τώρα πρέπει να αισθάνεται σίγουρη ότι με τη Sparta Prague,τη Slovan Bratislava και τους Young Boys θα επιβληθεί ως πιο έμπειρη και πιο ποιοτική.

Τρεις νίκες στο “San Paolo” θα είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν στη Napoli τη πρόκριση στη φάση των νοκ - αουτ,ένα έργο που ο Benitez θα περιμένει δικαίως από τους παίκτες του να το πραγματοποιήσουν. Ωστόσο μένει να το δούμε αν αυτό μόνο θα είναι ικανό να βγάλει από πάνω του τη πίεση.


Sevilla
Είναι στεναχωρημένη γιατί: Κατά κάποιο τρόπο η Sevilla δεν έχει να χάσει τίποτα αυτή τη σεζόν στην Ευρώπη αφού είναι ήδη νικήτρια του Europa League.

Ως κάτοχος της διοργάνωσης είναι μια από τις σημαντικότερες ομάδες για να τη κερδίσει κάποιος αυτή τη χρονιά και κατά κάποιο τρόπο δεν περιτριγυρίζετε η πίεση από πάνω της,λαμβάνοντας υπόψη το πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσεις ένα Ευρωπαϊκό τρόπαιο,αν και ήταν η τελευταία που το έκανε για το κύπελλο UEFA το 2006 και το 2007.

Όμως για μια ομάδα τόσο έμπειρη και τόσο πετυχημένη στη διοργάνωση ο όμιλος της στερείται από αίγλη και ενθουσιασμό,καθώς τη Standard Liege,τη Rijeka και τη Feyenoord μπορούμε να τις πούμε περισσότερο ανταγωνιστικές και πεινασμένες ομάδες για μια καλή πορεία. Αυτό διασφαλίζει στους Ισπανούς ότι πρέπει να δουλέψουν σκληρά αν θέλουν να συνεχίσουν το εξαιρετικό ρεκόρ τους στην Ευρώπη.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να δώσουμε έμφαση είναι ότι ως κάτοχος του τροπαίου θα υπάρχει η απαίτηση να περάσει τους ομίλους,όμως αν αποκλειστεί από τόσο νωρίς θα είναι ένα ισχυρό χτύπημα στους Σεβιγιάνους. Μια πιθανή υπόθεση και ακόμα περισσότερη μετά από αυτή τη κλήρωση.


Fiorentina
Είναι Χαρούμενη γιατί:Όπως η Napoli έτσι και η Fiorentina πρέπει να έχει όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ύστερα από τον όμιλο που έτυχε,στον οποίο θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ,τη Guingamp και τη Dinamo Minsk.

Η Fiorentina είναι μια από αυτές τις “τυχερές” ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο ώστε με τη πρόσφατη αλλαγή του κανόνα στο Europa League να μπει την επόμενη σεζόν είτε κατευθείαν στους ομίλους του Champions League είτε μέσω των Play - off,ανάλογα με τις περιστάσεις. Οι “Viola” μπορεί να μην είναι αρκετά ανταγωνιστικοί να το πραγματοποιήσουν μέσω της Serie A,αλλά στη καλή τους μέρα είναι αρκετά δυνατοί να κερδίσουν τον οποιοδήποτε στο Europa League,ένα κίνητρο το οποίο ίσως να τους δώσει μεγαλύτερη αφοσίωση στο θεσμό.

Συναφώς έναν τέτοιο βατό όμιλο η Fiorentina θα πρέπει τον λάβει με ευγνωμοσύνη και μια ευκαιρία να συνεχίσει στη διοργάνωση χωρίς να αναγκαστεί να ξοδέψει πολλές δυνάμεις. Καμία από τις τρεις συγκεκριμένες ομάδες δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί όμως πρέπει να πάει κάτι πάρα πολύ στραβά για να μη λάβει μέρος στα νοκ - αουτ.


Ronny Deila
Είναι στεναχωρημένος γιατί:Τουλάχιστον η Celtic γλίτωσε να αντιμετωπίσει για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά τη Legia Warsaw το οποίο είναι μια ανακούφιση.

Ο προπονητής της Rony Deila βρίσκεται ήδη κάτω υπό ισχυρό έλεγχο στο “Celtic Park” αφού δεν κατάφερε να πάει τους πρωταθλητές Σκωτίας στους ομίλους του Champions League,παρά το γεγονός ότι του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία μετά τον αποκλεισμό της Legia στα χαρτιά μη καταφέρνοντας όμως και τότε να ξεπεράσει το αδύναμο εμπόδιο της Maribor στα Play - off.

Η Celtic κληρώθηκε μαζί με τις Red Bull Salzburg,Dinamo Zagreb και Astra Giorgiu. Στα χαρτιά είναι μια καλή κλήρωση όμως εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Από τον Deila ζητείται τώρα να περάσει την ομάδα στη φάση των νοκ - αουτ. Αν αποτύχει τα ερωτήματα σχετικά με τις μεθόδους του θα μεγαλώσουν και μάλλον θα τη πληρώσει με το χειρότερο τίμημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: