Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Arsenal - Tottenham(Preview)

Το ζήτημα δεν είναι το ποιος θα κερδίσει αλλά το ποιος δεν θα χάσει


του Δημήτρη Βαρσάνη

Δεν βγάζεις ποτέ νόημα στο ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου. Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση όταν αναμετρηθούν ξανά τον Φεβρουάριο του 2015 να δίνουν μια μάχη για τη κατάληψη της 10ης θέσης,θα εξακολουθούν να βλέπουν τον αγώνα σαν ένα τελικό κυπέλλου.


Όταν δύο μάζες οπαδών μισούν η μια την άλλη όπως της Arsenal και της Tottenham δεν απαιτούνται κίνητρα,απλά μια νίκη θα είναι αρκετή για να τους χαροποιήσει. Ωστόσο στο συγκεκριμένο ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου σχετίζεται λιγότερο με το ποιος θα κερδίσει και περισσότερο με το ποιος θα αποφύγει την ήττα,διότι όποιος προπονητής χάσει σήμερα το απόγευμα στο “Emirates” θα βάλει πολλά προβλήματα στο κεφάλι του.


Οι φιλοδοξίες του Arsene Wenger να διεκδικήσει τον τίτλο ήδη έχουν παραβιαστεί από μια σειρά από κακές επιδόσεις,έστω και αν ακόμα δεν μετρά ήττα στο πρωτάθλημα. Μεμονωμένα κάποιος σχεδόν το υπολογίζει αυτό το θέμα,όμως όταν συνυπολογίζονται και τα άσχημα αποτελέσματα στις άλλες διοργανώσεις τότε η δυσαρέσκεια σιγοβράζει. 

Η Arsenal έχει πραγματοποιήσει ένα...πεμπτουσιακό ξεκίνημα Arsenal δίνοντας βάση στο καθιερωμένο ρεπερτόριο της με το γρήγορο,φιλόδοξο και πολύ συχνά ακυβέρνητο passing game της,το οποίο έχει ως φόντο τη καταστροφική αμυντική λειτουργία της στις στημένες φάσεις.


Υπήρχαν σημάδια το περασμένο Σάββατο μιας αναπτυσσόμενης συνεργασίας μεταξύ του Mesut Ozil - ο οποίος μετατοπίστηκε στη θέση του δεκαριού - και του Danny Welbeck. Τρεις διαδοχικές “κανονιές” απενεργοποίησαν τους ήδη απενεργοποιημένους παίκτες της Aston Villa,οι οποίοι ταλαιπωρούνταν από μια ίωση στο στομάχι.

 Όταν τη Τρίτη το βράδυ πήγε η Southampton στο “Emirates” για να τους αντιμετωπίσει για το Capital One Cup δεν ήταν εκεί ούτε ο Ozil ούτε ο Welbeck και οι “κανονιέρηδες” αποκλείστηκαν. Το γεγονός ότι δεν αγωνίστηκαν οι βασικοί είναι άσχετο,καθώς ούτε η Southampton δεν παρατάχθηκε με τις πρώτες της επιλογές.


Η τρέχουσα κατάσταση της Arsenal καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα συναισθήματα ενός μισού ποτηριού νερού. Αν βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο τότε η Arsenal διαθέτει σαφώς μια ομάδα με καλύτερους παίκτες από τη προηγούμενη σεζόν,έχοντας προσθέσει τον Welbeck και τον ευφυή Alexis Sanchez σε μια ήδη εντυπωσιακή επιθετική γραμμή. 

Αν βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο τότε η Arsenal δεν έχει τους κατάλληλους αμυντικούς να ανταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο,δεν πήρε έναν αμυντικό μέσο που από αυτόν θα αρχίζει το κέντρο και γενικά κάνει τα ίδια βασικά λάθη εδώ και αρκετά χρόνια. Αν κερδίσει η Tottenham όλα αυτά δεν θα έχουν σημασία,καθώς είτε βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο είτε μισοάδειο αναμένεται να το πετάξεις στην οθόνη της τηλεόρασης σου.


Ωστόσο από την άλλη πλευρά ο Mauricio Pochettino και οι “Spurs” πραγματοποιούν ένα ακόμη πιο απογοητευτικό ξεκίνημα. Οι πιθανότητες τους να μπουν σφήνα στη πρώτη τετράδα έχουν ήδη αρχίσει να εκμηδενίζονται αφού μετρούν ένα σερί τριών παιχνιδιών χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα,συμπεριλαμβανομένου και μιας θλιβερής εικόνας στην εντός έδρας ήττα από τη West Brom τη περασμένη Κυριακή πραγματοποιώντας μόλις ένα σουτ στο στόχο. 

Στις πρώτες στιγμές του εν λόγω αγώνα παρατηρήθηκε ο Pochettino να ρίχνει θυμωμένος ένα μπουκάλι νερό στο έδαφος και να φωνάζει “ξυπνήστε,ξυπνήστε” στους παίκτες του,οπότε αν μη τι άλλο τουλάχιστον γνωρίζει το πώς νιώθει ένας μακροπρόθεσμος κάτοχος διαρκείας της Tottenham.


Οι “πετεινοί” τα πήγαν καλύτερα στο Capital One Cup μεσοβδόμαδα αφήνοντας εκτός διοργάνωσης με ανατροπή τη Nottingham Forest όμως είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε επαρκώς το συγκεκριμένο παιχνίδι. Όχι μόνο γιατί ο Pochettino έκανε 11 αλλαγές στο αρχικό του σχήμα σε σχέση με τον αγώνα εναντίον της West Brom,αλλά και επειδή επίσης στην άλλη άκρη του πάγκου ο Stuart Pearce πραγματοποίησε σαρωτικές αλλαγές στην ενδεκάδα του.

Η Tottenham έχει μάθει από πρώτο χέρι αυτή τη χρονιά για τα ψευδή βαρόμετρα. Το ίδιο και η Manchester United που διέσυρε τη QPR με 4-0 στο “Old Trafford”(όπως και η Tottenham αντίστοιχα στο “White Hart Lane”)και μια εβδομάδα μετά ανακάλυψε στην ήττα από τη Leicester ότι δεν σήμαινε και πολλά η ομοβροντία της στη χειρότερη ομάδα της Premier League μέχρι στιγμής.


Η πρωταρχική ανησυχία του Αργεντινού τεχνικού είναι η έλλειψη πάθους και ενθουσιασμού των νεαρών ποδοσφαιριστών του στα μεγάλα παιχνίδια. Το πρωτόκολλο του Pochettino να ζητά από τις ομάδες του την έντονη ενόχληση του αντιπάλου απαιτεί μια νοοτροπία λύκου,στην οποία δύο με τρεις παίκτες τη πλησιάζουν. Όλοι οι υπόλοιποι κουβαλούν το βαρύ φορτίο ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να πωληθούν από ένα μεγάλο πολυκατάστημα.

Ο 42άχρονος τεχνικός κάνει συχνά αλλαγές στην ομάδα του ώστε να τη διατηρεί φρέσκια ενόψει των τριών διοργανώσεων που συμμετέχει όμως εξακολουθεί να φαίνεται στάσιμη. Ο ίδιος γρήγορα ανακάλυψε ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της επιβολής των ιδεών του σε ένα πεινασμένο και αδοκίμαστο ρόστερ που αγωνίζεται εδώ και λίγο καιρό μαζί.


Η ήττα στο “Emirates” θα ξεπλύνει ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας που αναπαράχθηκε από τις δύο κολλητές νίκες επί της West Ham και της QPR. Θα συσσωρεύσει επίσης πίεση στον πρόεδρο του συλλόγου Daniel Levy,του οποίου οι αποφάσεις του θα τεθούν ξανά υπό αμφισβήτηση. Ο Pochettino έχει ανάγκη από χρόνο,πολύ χρόνο για να παίξει η ομάδα του με το τρόπο που θέλει όμως λογικά θα γνωρίζει και ότι ο Levy έχει απολύσει τρεις προπονητές τα τελευταία δύο χρόνια.

Όσο για την Arsenal η επανάσταση δεν είναι ποτέ μακριά από την επιφάνεια,παρά το μικρό εικονίδιο του FA Cup που κοσμεί τώρα τις δύο γωνίες του γηπέδου. Οι οπαδοί θα θέλουν περισσότερα από δύο νίκες στα πρώτα έξι παιχνίδια τους και σίγουρα μέσα σε αυτές τις προσδοκίες τους δεν υπολογίζεται μια ενδεχόμενη εντός έδρας ήττα από τη μισητή γειτόνισσα της.

Το θέμα σήμερα δεν είναι το ποιος θα κερδίσει αλλά το ποιος δεν θα χάσει. Μετά από ένα βραχώδες ξεκίνημα καμία από τις δύο δεν θα αντέξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: