Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Bundesliga

Η απίστευτη ιστορία της Paderborn


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ένα από τα πιο θρυλικά παιχνίδια πραγματοποιήθηκε στη Bundesliga τη τελευταία αγωνιστική της περιόδου 1999 - 2000,όταν η Bayer Leverkusen φιλοξενήθηκε στο μικροσκοπικό Βαυαρικό έδαφος της Unterhaching όπου της αρκούσε και η ισοπαλία για να στεφθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Γερμανίας.


Τελικά όμως δεν έγινε. Ο Michael Ballack έβαλε ένα χαζό αυτογκόλ και η υπέροχη ομάδα που χτίστηκε από τον Cristoph Daum δεν μπορούσε να διασπάσει την άμυνα των γηπεδούχων. Ο νεαρός τότε Gerhard Tremmel - αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Swansea σήμερα - ήταν εκπληκτικός σε εκείνον τον αγώνα και άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον(παραμένει ακόμα μυστήριο γιατί ποτέ δεν άρπαξε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του). Η Unterhaching κέρδισε στο τέλος με 2-0 και δώρισε τον τίτλο στη μεγάλη γειτόνισσα της Bayern Munich.


Ο Andre Breitenreiter θυμάται πολύ καλά εκείνη την ημέρα. Μπήκε στο γήπεδο ως αλλαγή για την Unterhaching όπως γινόταν συχνά εκείνη την εποχή. Ο τότε ψηλός επιθετικός της είχε σκοράρει οκτώ τέρματα και ήταν μέρος μιας ομάδας που ήταν δύσκολο για τον καθένα να τη κερδίσει. Το 1999 κατέπληξε τους πάντες στη Γερμανία με την άνοδο της,είχε δεχτεί μόνο 42 γκολ σε 34 αγώνες(μόλις τέσσερις ομάδες είχαν καλύτερο παθητικό από αυτή) και τερμάτισε στην αξιοσέβαστη δέκατη θέση.


Η επόμενη χρονιά(2000 - 2001) ήταν πολύ πιο σκληρή για την Unterhaching,η οποία υποβιβάστηκε παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του μόνιμα βασικού πλέον Breitenreiter. Έκτοτε δεν έχει ξαναγυρίσει στη κορυφαία κατηγορία και τώρα παίζει στη τρίτη κατηγορία. Στο τιμόνι της σε αυτή τη νέα προσπάθεια είναι δύο μεγάλοι θρύλοι της Bayern Munich,ο Manni Schwabl στη θέση του προέδρου και ο Christian Ziege σε αυτή του προπονητή,ενώ στο ρόστερ υπάρχει και ο μεγαλύτερος αδερφός του Mario Gotze,ο αριστερός μπακ Fabian Gotze.

Επιστρέφοντας στον Breitenreiter δεν έπαιξε ποτέ ξανά στη Bundesliga,έπεσε στα περιφερειακά πρωταθλήματα της χώρας και αποσύρθηκε τελικά το 2010. Τώρα επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο ως προπονητής της μικρότερης ομάδας της Bundesliga από εποχή Unterhaching. Σε αντίθεση όμως με τη προκάτοχο της η Paderborn έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Αντί να κάθεται πίσω και να περιμένει τον αντίπαλο σαν κανονικό αουτσάιντερ δεν φοβάται να βγει μπροστά και να κοιτάξει τον αντίπαλο στα μάτια,αποκομίζοντας την αναγνώριση από όλο το κοινό για το επιθετικό ύφος της και όντας στη πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα ύστερα από τέσσερις αγωνιστικές.


Όπως υποδηλώνεται και στο όνομα της γεννήθηκε το 1907,εδρεύει στη περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας,παίζει στο “Benteler Arena” χωρητικότητας 15.300 θεατών και αγωνίζεται στη Bundesliga για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το ακόμα πιο αξιοπερίεργο είναι ότι η Paderborn δεν είχε τολμήσει καν να ονειρευτεί την άνοδο στις αρχές της περασμένης σεζόν. Μετά τη πρόσληψη του Breitenreiter το προηγούμενο καλοκαίρι ο πρόεδρος του συλλόγου Wilfried Finke έθεσε ως ταβάνι την όγδοη θέση. 


Ύστερα από εννέα αγώνες η Paderborn είχε μόνο δύο νίκες και ήταν 12η και κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού. Όμως στη συνέχεια δημιουργήθηκε μια επιθετική μηχανή,η οποία άνθιζε με αυτοπεποίθηση και με ελάχιστα γνωστούς παίκτες σάρωσε τα πάντα μπροστά της πετυχαίνοντας 63 τέρματα και ανεβαίνοντας απευθείας στη μεγάλη κατηγορία ως δεύτερη.

Όσοι γνώριζαν τον Breitenreiter από τη προηγούμενη ομάδα του τη Halvese ήταν έκπληκτοι με το έργο του με τον Διευθύνων σύμβουλο της Stefan Pralle να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι:«Είναι ένας γεννημένος προπονητής». Δεν είναι και λίγο να βλέπει ότι αυτό το μικρό κλαμπ παραλίγο να ανέβαινε στη τρίτη κατηγορία το 2013 με ένα μπάτζετ 300.000 ευρώ. Δεν ήθελε να τον αφήσει να φύγει όμως δεν θα μπορούσε να του σταθεί εμπόδιο σε αυτή τη νέα πρόκληση στη καριέρα του.


Ευτυχώς για την Paderborn ήταν πολύ πιο υπομονετική όταν τα αποτελέσματα στην αρχή δεν ήταν καλά και το έργο του εκτιμήθηκε από όλη τη Γερμανία. Η Eintracht Frankfurt φημολογούνταν ότι ήθελε να του δώσει τη δουλειά,το Hannover είχε το όνομα στη λίστα του ως αντικαταστάτη του Mirko Slomka όταν απολύθηκε το περασμένο χειμώνα. Για τον 40άχρονο τεχνικό η διαχείριση του Hannover θα ήταν φανταστικό γεγονός. 

Γεννήθηκε κοντά στη πόλη,ήταν μέρος της ακαδημίας του συλλόγου και έπαιξε για τους “κόκκινους στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 όταν ήταν στη Zweiteliga. Ωστόσο αποφάσισε να περιμένει υποστηρίζοντας ότι:«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συνδέομαι με αυτό το σύλλογο όμως ο χρόνος δεν είναι ακόμα σωστός για μένα». Έπειτα η Paderborn κινήθηκε γρήγορα και του ανανέωσε το συμβόλαιο μέχρι το 2017.



«Η Bundesliga είναι το όνειρο μου όμως δεν ανυπομονώ για αυτό» είπε ο νεαρός τεχνικός τον Μάρτιο. Το Μάιο μια ιστορική άνοδος επιτεύχθηκε και ο σύλλογος άρχισε να προετοιμάζεται για μια απρόσμενη περιπέτεια. Το μπάτζετ αυξήθηκε από τα έξι στα 15 εκατομμύρια ευρώ όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να αγοράσει φτασμένους ποδοσφαιριστές. Έτσι η προτεραιότητα του Finke και του Breitenreiter ήταν να διατηρήσουν το υπάρχον ρόστερ τους και επιτεύχθηκε πέρα από κάθε προσδοκία. Σχεδόν όλοι οι παίκτες παρέμειναν και μάλιστα υπέγραψαν με μόνιμη μεταγραφή το δανεικό μέχρι πρότεινος από τη Monchengladbach Elias Kachunga.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Breitenreiter προσέγγισε τη Bundesliga ακριβώς όπως και στη Zweiteliga και η ομάδα του έκανε το ίδιο. Όλα ξεκίνησαν με το παιχνίδι εναντίον της Mainz που έληξε ισόπαλο με 2-2 με τη Paderborn να δέχεται το δεύτερο γκολ από ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στις καθυστερήσεις. Στη συνέχεια ήρθε μια εντυπωσιακή νίκη με 3-0 στο Hamburg,ύστερα μια λευκή ισοπαλία εναντίον της επίσης νεοφώτιστης Cologne - η οποία ακόμα δεν έχει δεχτεί γκολ - και το Σάββατο σκαρφάλωσε στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με τη νίκη της επί του Hannover με 2-0,η ομάδα που υπήρχε πιθανότητα να την αναλάβει ο νυν προπονητής της.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι 10 από τους 11 παίκτες που ξεκίνησαν απέναντι στο Hannover ήταν η ίδια ομάδα με πέρυσι,η οποία αναμενόταν να βγει στη μέση της βαθμολογίας στη δεύτερη κατηγορία. Ο μόνος νεοφερμένος είναι ο Moritz Stoppelkamp και έκανε ένα δικό του ρεκόρ με το μακρύτερο γκολ στην ιστορία της Bundesliga από τα 83 μέτρα  



Με το Hannover να χάνει 1-0 στις καθυστερήσεις και τον Zieler να ανεβαίνει από το τέρμα του μπροστά για τη τελευταία φάση του αγώνα σε ένα κόρνερ,ο Stoppelkamp πήρε τη μπάλα στη δική του περιοχή και με ένα αριστοτεχνικό βολέ την έστειλε στο άλλο άκρο του γηπέδου. Αυτή ήταν μια εκπληκτική στιγμή για έναν ποδοσφαιριστή που αγνοήθηκε από το Hannover πριν από δύο χρόνια. 


Ο 27άχρονος μέσος αποκτήθηκε από τη Munich 1860 για ένα ποσό ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου των 700.000 ευρώ το καλοκαίρι. Ο Gareth Bale αξίζει περίπου 143 Stoppelkamps όμως για τη Paderborn ήταν μια τεράστια μεταγραφή,πιθανώς πιο σημαντική από ότι ο Ουαλός για τη Real Madrid. Αγόρασε έναν άνθρωπο που αυτοαποκαλείται Stoppelinho στο Twitter και για μεγάλο χρονικό διάστημα το ταλέντο του ήταν σεβαστό στη χώρα του. Όταν έπαιζε στην Oberhausen οι οπαδοί της τον έβγαλαν ως παρατσούκλι Stolperkamp από τη λέξη Stolperm,η οποία στα Γερμανικά σημαίνει εμπόδιο.


Αφού μετακόμισε στο Hannover το 2010 σπάνια ξεκινούσε στην αρχική ενδεκάδα,υπέστη δύο σοβαρούς τραυματισμούς και αναγκάστηκε να φύγει δύο χρόνια αργότερα χωρίς να σκοράρει ούτε μια φορά. Μετά πήγε στη Munich 1860 όπου είχε μια δύσκολη αρχή όμως μεταγενέστερα έγινε το αστέρι τους πετυχαίνοντας 12 γκολ και μοιράζοντας 22 ασίστ στα δύο χρόνια παραμονής του. Αυτά τα στατιστικά έπεισαν τη Paderborn,η οποία του επιτρέπει να ξαναπαίξει στη Bundesliga στην ηλικία των 27 ετών όπως και να μένει περισσότερο κοντά στη κοπέλα του Ina που κατοικεί στο Hannover και κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μη χάσει τη τελευταία ευκαιρία της δόξας του.

Ενώ τεχνικά είναι ορθός και ξέρει να υπαγορεύει το ρυθμό ο Stoppelkamp είναι επίσης ένας μαχητής. Στους πρώτους τρεις αγώνες πρωταθλήματος έτρεξε 35 χιλιόμετρα και πραγματοποίησε 112 σπριντ,τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο πρωτάθλημα. Πρόσφατα έκανε δηλώσεις για αυτό το γεγονός στο “Neue Westfalische” και είπε ότι:«Δεν μπορώ να σταθώ ακόμα σε αυτό το επίπεδο. Τα πάντα στο ποδόσφαιρο είναι σχετικά με τη νοοτροπία. Θα πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση,να παίζεις σκληρά και να θέλεις να πάρεις τη μπάλα όλη την ώρα».

Μια φιλοσοφία που ταιριάζει απόλυτα σε μια ομάδα που δεν φοβάται κανέναν και το βέβαιο είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα προσεγγίσουν το μεγαλύτερο παιχνίδι της ιστορίας τους στην “Alliadz Arena” απέναντι στη Bayern Munich απόψε. Γνωρίζουν ότι η αποφυγή της ήττας είναι σχεδόν αδιανόητο,όπως αδιανόητο ήταν ότι θα βρισκόταν στη κορυφή μαζί με τους σούπερ σταρ του Pep Guardiola και ότι θα έπαιζαν στη Bundesliga. Φαίνεται ότι είναι εδώ για να μετατρέψει το αδύνατο σε πραγματικότητα.


Για τον Stoppelkamp - ο οποίος έπαιξε στην “Alliadz Arena” για δύο χρόνια με τη φανέλα της 1860 και ξέρει πολύ καλύτερα το γήπεδο από τον Lewandowski ή τον Xabi Alonso - θα είναι ένα προσωπικό ντέρμπι. Ίσως ακόμη και ο Breitenreiter να το αισθανθεί έτσι αν θυμηθούμε τις ημέρες του στην Unterhaching. Ήταν μέλος της ομάδας που κέρδισε τους Βαυαρούς το Φεβρουάριο του 2001 παρά το γεγονός ότι υποβιβάστηκε εν τέλει εκείνη τη χρονιά. Κάπου βαθιά στο νου του θα έχει το ενδεχόμενο με κάποιο αναπάντεχο τρόπο να τους αναισθητοποιήσει ξανά.


Στη Paderborn γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες τους να παραμείνουν στις πρώτες θέσεις στο εγγύς μέλλον είναι μηδαμινές και ο Breitenreiter τόνισε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να μαζέψει αρκετούς βαθμούς στα επόμενα παιχνίδια με τις Bayern Munich,Monchengladbach και Bayer Leverkusen. Ωστόσο αν η Unterhaching έκανε πάρα πολλούς φίλους με την αμυντική της προσέγγιση,η Paderborn έχει όλο το δικαίωμα να αγαπηθεί και να θαυμαστεί για το μοναδικό τρόπο της να δημιουργήσει τη δική της ιστορία.

Πρόκειται για το πιο αξιοζήλευτο παραμύθι σε όλη την Ευρώπη και κάθε ουδέτερος φίλαθλος θα πρέπει να την υποστηρίζει καθώς συνεχίζει το απίθανο ταξίδι της. Η ελπίδα μας είναι ότι θα διαρκέσει περισσότερο από ότι αυτό της Unterhaching.

Δεν υπάρχουν σχόλια: