Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Επιχείρηση διάσωσης προσφύγων απο τις κυπριακές αρχές


Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, και ώρα 06:25 π.μ., έλαβε σήμα κινδύνου μέσω ασυρμάτου από μικρό σκάφος το οποίο έπλεε περί τα 50 Ναυτικά Μίλια ΝΔ της Πάφου. Στο σκάφος επιβαίναν γύρω στα 300 άτομα (κυρίως γυναικόπαιδα) και απαιτείτο η περισυλλογή και διάσωσή τους λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Το πλοίο κατά πάσα πιθανότητα προέρχόταν από τη Συρία με επιβαίνοντες άμαχους πρόσφυγες.

Από το ΚΣΕΔ Κύπρου οργανώθηκε άμεσα επιχείρηση με συμμετοχή πτητικών και πλωτών μέσων της Δημοκρατίας και παραπλέοντων πλοίων. Παράλληλα ενημερωθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για την υποδοχή, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε προβλεπόμενο χώρο, σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο της Δημοκρατίας και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στις 14:30 της ίδιας μέρας, ολοκληρώθηκε ομαλά και χωρίς κανένα τραυματισμό η περισυλλογή και επιβίβαση όλων των ατόμων του σκάφους, τα οποία κατόπιν καταμέτρησης ανέρχονταν στους 345, εκ των οποίων 293 ενήλικες και 52 παιδιά. 


Όλοι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με το κρουαζιερόπλοιο “SALAMIS FILOXENIA” στο λιμάνι Λεμεσού. Ο κατάπλους του πλοίου έγινε στις 20:30 όπου οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν έτοιμες και έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε ειδικό χώρο. Για το σκοπό αυτό συγκλήθηκε η τελική συντονιστική σύσκεψη στο ΚΣΕΔ. 

Στις 20:50 ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η μεταφορά και αποβίβαση των 345 κινδυνευόντων ατόμων του σκάφους στο λιμάνι Λεμεσού. 

Όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με το κρουαζιερόπλοιο “SALAMIS FILOXENIA”. Με τον κατάπλου του πλοίου, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε ειδικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης υπήρξε πλήρης συντονισμός μεταξύ του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της Δημοκρατίας καθώς και με τα πλοίο “MINERVA JOY” το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα στην κλήση του ΚΣΕΔ και συνέδραμε σημαντικά για το αίσιο τέλος της Επιχείρησης.


Απο την κυπριακή κυβέρνηση εκφράστηκαν θερμά συγχαρητήρια στον κυβερνήτη και το πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου “SALAMIS FILOXENIA” το οποίο υπό αντίξοες συνθήκες ανταποκρίθηκε στην κλήση του ΚΣΕΔ και εκτελώντας πιστά τις οδηγίες και τους διεθνείς κανονισμούς περισυνέλεξε σώους όλους τους κινδυνεύοντες. Η πράξη του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Με την εκτέλεση αυτής της Επιχείρησης, η Κυπριακή Δημοκρατία ήθελε να αποδείξει διεθνώς ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε δυσμενή κατάσταση η οποία πιθανό να προέλθει από ναυτικό ατύχημα σε όλη την περιοχή ευθύνης της, με άμεση κινητοποίηση και πλήρη συντονισμό των κατάλληλων αεροναυτικών δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: