Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Aston Villa

Η αμυντική της συμπεριφορά εκθέτει την αρχική μας εκτίμηση


του Δημήτρη Βαρσάνη

Στις 14 Αυγούστου γράφαμε ένα άρθρο σχετικά με τη δυσαρέσκεια που επικρατούσε στην Aston Villa όσον αφορά τις κινήσεις της στο μεταγραφικό παζάρι,στον προπονητή της Paul Lambert και στην άλυτη υπόθεση με το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Όλα αυτά τα στοιχεία μας έκαναν να πιστεύουμε ότι φέτος θα κινδυνέψει περισσότερο από ποτέ για υποβιβασμό.


Ένα μήνα μετά,το εύφορο ξεκίνημα της Aston Villa συνεχίστηκε το περασμένο Σάββατο με τη χαλύβδινη νίκη της με 1-0 επί της Liverpool επεκτείνοντας το καλό της σερί μέσα στο “Anfield” ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας,έχοντας τρεις νίκες και μια ισοπαλία και πραγματοποιώντας το καλύτερο της ξεκίνημα στη Premier League επί Paul Lambert στη τεχνική της ηγεσία.
Αφού αντιμετώπισε άριστα τη πίεση της Liverpool στα πρώτα λεπτά του αγώνα η Aston Villa πήρε επάξια το προβάδισμα και αμύνθηκε καλά ώστε να αποκομίσει τους τρεις βαθμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι η Villa φαίνεται τόσο πειστική στην άμυνα. Έχοντας δεχτεί μόνο ένα γκολ μέχρι τώρα φέτος ο Lambert εμπιστεύτηκε την άμυνα του για να διατηρήσει η ομάδα του το προβάδισμα και οι τέσσερις της οπισθοφυλακής τον επιβράβευσαν με ένα ακόμα clean sheet.
Η μεγαλύτερη έκπληξη της απόρθητης άμυνας της Villa είναι ότι οι Brad Guzan,Alan Hutton, Nathan Baker, Philippe Senderos και Aly Cissokho,πέντε παίκτες που όλοι τους αντιμετώπισαν ένα μερίδιο κριτικής για την μη γρήγορη προσαρμογή τους μετατράπηκαν σε μια συνεκτική μονάδα,στην οποία πραγματοποιούν ο καθένας από αυτούς κάτι περισσότερο από καλές εμφανίσεις στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές.


Αν και ο Guzan βρίσκεται στη τρίτη του σεζόν ως πρώτη επιλογή κάτω από τα δοκάρια δεν ήταν πολύς καιρός πριν που όδευε προς την έξοδο από το “Villa Park” ύστερα από αρκετά χρόνια αναμονής στον πάγκο για μια ευκαιρία. Έχοντας υπηρετήσει ως backup του Brad Friedel η καριέρα φαινόταν να είχε σταματήσει όταν ο Shay Given αποκτήθηκε ως διάδοχος του 43άχρονου τερματοφύλακα. Ωστόσο όταν ο Lambert ανέλαβε το καλοκαίρι του 2012 έπεισε τον Guzan να μείνει και να παλέψει για τη θέση του σε μια από τις πρώτες πράξεις του ως τεχνικός της Aston Villa.


Μόνο μερικά παιχνίδια χρειάστηκαν για να παραδοθούν τα γάντια του βασικού στον Guzan και από εκεί και έπειτα δεν έχει χάσει ούτε έναν αγώνα. Εναντίον της Liverpool δεν ενοχλήθηκε σχεδόν καθόλου και ανέδειξε την ικανότητα του να καθοδηγεί μια άμυνα ως ηγέτης.
Ένας άλλος ποδοσφαιριστής που αντάμειψε την εμπιστοσύνη του Lambert ήταν ο Baker το περασμένο Σάββατο,ο οποίος πήρε τη θέση του τραυματία Ron Vlaar και ανακηρύχθηκε ως παίκτης του αγώνα ενάντια σε όλες τις προσδοκίες. Τα απερίσκεπτα τάκλιν του,τα παιδαριώδη λάθη του και η έλλειψη προσωπικότητας του τον οδήγησαν να δέχεται συνεχώς έντονη κριτική. Κόντρα στη Liverpool όμως είδαμε έναν αγνώριστο Baker,ο οποίος πρόσφερε μια ψύχραιμη και αποτελεσματική απόδοση. Βέβαια θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα από την εικόνα του εναντίον των “κόκκινων” για να αποδειχθεί μακροπρόθεσμα η αξία του,αλλά πραγματοποίησε ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για να αντιστρέψει τη γνώμη του κόσμου για τις δυνατότητες του.
Ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας Senderos έχει αλλάξει πολλές ομάδες τα τελευταία χρόνια. Από την Arsenal πήγε για ένα “φεγγάρι” στη Milan,έπειτα επέστρεψε ξανά στην Αγγλία για την Everton,μετά ακολούθησαν τρεισήμισι χρόνια στην Fulham πριν πάει το περασμένο Ιανουάριο στην Ισπανία για την Valencia και επανέλθει ξανά στο μεγάλο νησί το καλοκαίρι για την Aston Villa. Οι συχνές μετακινήσεις του αμφισβητήθηκαν από τους οπαδούς της ομάδας του Μπέρμιγχαμ.
Ο Ελβετός αμυντικός απάντησε σε αυτές τις αμφισβητήσεις με μια σειρά συνεπέστατων και άνω του ορίου εμφανίσεων στα μετόπισθεν. Επιπλέον είναι απειλή και στις στημένες φάσεις και αξίζει να λάβει και τη δική του πίστωση σε αυτό το εξαιρετικό ξεκίνημα της Villa.


Ένας ακόμα πρώην αμυντικός της Valencia που εντυπωσιάζει είναι ο αριστερός μπακ Aly Cissokho. Οι “νυχτερίδες” θεώρησαν τον μισθό του υψηλό για τα οικονομικά τους δεδομένα και πέρυσι αρχικά τον φόρτωσαν με τη μορφή του δανεισμού στη Liverpool,η οποία δεν ευδοκίμησε μιας και στα περισσότερα παιχνίδια υπολογιζόταν ως αναπληρωματικός. 

Παρόλα αυτά ο Lambert πίστεψε στις ικανότητες του και αγόρασε πλήρως τα δικαιώματα του από την Ισπανική ομάδα. Ο Γάλλος μπακ με τη ταχύτητα του,τη δύναμη του και τη πειθαρχία του πραγματοποίησε κομβικές παρεμβάσεις που βοήθησαν να κερδίσει τη προηγούμενη ομάδα του το Σάββατο και παράλληλα η Villa την ελπίδα να ικανοποιήσει τη μακροχρόνια ανάγκη της για έναν αξιόπιστο αριστερό οπισθοφύλακα.


Τέλος η πιο μεγάλη έκπληξη προέρχεται στο δεξί άκρο της άμυνας,όπου ο Hutton κόντρα σε όλα τα προγνωστικά έχρισε ξανά τον εαυτό του βασικό. Ο Σκοτσέζος αμυντικός ήρθε στο “Villa Park” από τη Tottenham το καλοκαίρι του 2011 με τον Alex McLeish να κάθεται τότε στον πάγκο των “χωριάτων”. Ο Hutton πραγματοποίησε μια κακή χρονιά και γρήγορα ο Lambert το επόμενο καλοκαίρι τον έβαλε να προπονείται ξεχωριστά. Κάτω υπό τη τεχνική ηγεσία του ομοιογενούς προπονητή του τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν πήρε ούτε ένα λεπτό συμμετοχής και οι δανεισμοί του σε Nottingham Forest,Mallorca και Bolton διατήρησαν εντελώς στάσιμη τη καριέρα του.
Αυτό το καλοκαίρι όμως άλλαξαν απροσδόκητα τα πράγματα όταν ο Hutton άρχισε κανονικά προετοιμασία με τη πρώτη ομάδα. Οι εντυπωσιακές επιδείξεις του στα φιλικά του έδωσαν το δικαίωμα να πάρει το χρίσμα στον πρώτο αγώνα της χρονιάς και από τότε κρατά σταθερά τη θέση του. Πριν λίγες μέρες ο 29άχρονος αμυντικός επιβραβεύθηκε και με το νέο τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε.


Τόσο ο Lambert - ο οποίος τη Τετάρτη ανανέωσε επίσης το συμβόλαιο του μέχρι το 2018 - όσο και ο Hutton έβαλαν στην άκρη τις διαφορές του παρελθόντος για το καλό της ομάδας. Λίγοι μπορούσαν να δουν αυτό που έρχεται, όμως ο Hutton αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέλος της αμυντικής γραμμής και τώρα πρέπει να αποδείξει ότι άξιζε το νέο συμβόλαιο που έλαβε.
Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν το μη προσαρμοσμένο συγκρότημα της Aston Villa συνεχίσει τις δυνατές και χαλύβδινες εμφανίσεις της στο υπόλοιπο της χρονιάς. Ωστόσο παρά το σχεδόν ομόφωνο φόβο για το ρόστερ της Villa λίγο πριν αρχίσει η σεζόν,ο Lambert αποκατάστησε επιτυχώς αυτό το γκρουπ των αμφισβητήσιμων ποδοσφαιριστών σε μια εντυπωσιακά οργανωμένη αμυντική μονάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: