Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Premier League

 Η Aston Villa σε μπλεξίματα


του Δημήτρη Βαρσάνη

Με τη νέα σεζόν να αρχίζει σε τρεις ημέρες ο ενθουσιασμός αυξάνεται ανάμεσα στους οπαδούς των περισσότερων ομάδων της Premier League με τις νέες μεταγραφές,τους νέους προπονητές και το νέο ξεκίνημα μετά τις αποτυχίες του παρελθόντος.

Ίσως υπάρχει μια εξαίρεση,αυτή της Aston Villa όπου ο ενθουσιασμός φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλός μπροστά από τη καινούργια χρονιά και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό. Η Villa ήταν πολύ τυχερή που δεν υποβιβάστηκε πέρυσι,κέρδισε μόλις ένα από τα τελευταία εννέα παιχνίδια της και σώθηκε επειδή υπήρχαν πέντε πιο ανίκανες ομάδες από αυτήν και όχι λόγω της δικής της αξίας και αριστείας.


Οι “χωριάτες” στερούνταν ποιότητας,δημιουργικότητας και δυναμικής και μαζί με την αμυντική τακτική του Paul Lambert έκαναν το μέσο τηλεθεατή να αλλάξει το κανάλι και τον οπαδό να μένει στο γήπεδο μόνο λόγω συναισθήματος. Μάλιστα ούτε αυτός δεν είναι πλέον αισιόδοξος ότι μπορεί να κάνει κάτι καλό η ομάδα του.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια ενός οπαδού της Villa,του Jonathan Pitchard για τη προεπισκόπηση της Premier League 2014 - 2015. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά για την ομάδα του: «Χάσαμε τα μισά παιχνίδια στην έδρα μας πέρυσι και τα τελευταία έξι μακριά από το γήπεδό μας. Η πώληση του συλλόγου είναι αβέβαιη και οι διοικούντες προσπαθούν τώρα να φιμώσουν τους συνοπαδούς μου που δικαίως επικρίνουν τις επιλογές τους. Οι καλοκαιρινές μας μεταγραφές προκαλούν χαρά στους άλλους οπαδούς. Κατά τ’ άλλα εγώ φτιάχνω μια δυσάρεστη κατάσταση ενόψει της νέας χρονιάς; όχι,πιθανότατα θα πέσουμε φέτος. Ο προπονητής είναι τακτικά και στρατηγικά αδέξιος,όσο γρηγορότερα φύγει τόσο το καλύτερο».



Στο τελευταίο που πρόσθεσε βρίσκεται και η δυσκολία. Όπως έχουμε παρατηρήσει σε όλη τη καριέρα του Sam Allardyce,οι άνθρωποι δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό το άσχημο ποδόσφαιρο του αν έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα όμως δεν γίνεται αυτό στο “Villa Park”. Όπως τόνισε και ο Pitchard ούτε οι μεταγραφές της εμπνέουν εμπιστοσύνη. Πήρε δύο παίκτες από την υποβιβασμένη Fulham(Richardson και Senderos),τον Aly Cissokho - που πέρυσι στη Liverpool ως δανεικός σε κάποιο σημείο ήταν και τρίτη επιλογή στο αριστερό άκρο της άμυνας μετά την εγκατάσταση του Flanagan και τη παρουσία του Jose Enrique - και τον Joe Cole,ο οποίος από τότε που έφυγε από τη Chelsea μοιάζει σαν πρώην ποδοσφαιριστής που τριγυρνάει μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας για να πάρει τα τελευταία του εφάπαξ.


Τα φυσικά προβλήματα του Cole τον ανάγκασαν να ξεκινήσει μόνο 13 φορές στο τελευταίο του ενάμιση χρόνο στη West Ham. Τη περασμένη χρονιά έβαλε τρία γκολ όμως η ομάδα που έχει τον 32άχρονο μεσοεπιθετικό στο δυναμικό της δεν τον θέλει τόσο για τις ικανότητές του στο σκοράρισμα,αλλά για το δημιουργικό του ταλέντο κάτι που το έχει ξεχάσει εδώ και αρκετά χρόνια.


Αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά,να συμπληρώσουμε ότι υπάρχει και μια καλή πιθανότητα ότι ένας από τους λόγους που μπορεί να είναι από απόσταση χαρούμενη για τη προσεχή σεζόν,ο αμυντικός της Ron Vlaar μπορεί να φύγει μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Ο Lambert ενοχλήθηκε για το φημολογούμενο ενδιαφέρον της Southampton για τον Ολλανδό αμυντικό όπως φάνηκε στο Skysports: «Το μόνο πράγμα που με ανησυχεί είναι όταν οι άνθρωποι μιλούν για παίκτες άλλων ομάδων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα και περιμένω από αυτόν να μείνει εδώ. Είχα μια μικρή συνομιλία μαζί του και όλα είναι μια χαρά. Θα συνεχίσουμε και όλα θα τακτοποιηθούν. Παίρνεις ένα ρίσκο αν αναφερόμαστε σε παίκτες άλλων ομάδων. Πρέπει να έχεις ένα σεβασμό για αυτό».

Θα υπάρξει αφόρητη πίεση στην Aston Villa να πάρει κάποια αποτελέσματα στις δύο πρώτες εβδομάδες της σεζόν. Οι τρεις πρώτοι αγώνες της είναι “must win” απέναντι στις Stoke,Hull και Newcastle,καθώς στα επόμενα πέντε παιχνίδια μπορεί εύκολα να μη πάρει κανένα βαθμό. Οι “χωριάτες” αντιμετωπίζουν στο “Villa Park” τη Liverpool,μετά έχει δύο σερί εκτός με Arsenal και Chelsea,έπειτα υποδέχεται στην έδρα της τη Manchester City και τέλος πηγαίνει στο “Goodison Park” για να παίξει με την Everton. Αν δεν μαζέψει μερικούς βαθμούς στις πρώτες αγωνιστικές δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Villa θα είναι σε δεινή θέση στα μέσα Οκτωβρίου.

Όταν έχεις μια αβέβαιη κατάσταση στην ιδιοκτησία και έναν απρόβλεπτο Roy Keane που θα είναι σε μια κατάσταση του “πήγαινε - έλα” ως βοηθός και στην Εθνική Ιρλανδίας,τότε είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος γιατί η αισιοδοξία στην Aston Villa δεν είναι υψηλή. Φέτος είναι η χρονιά που μπορεί να τελειώσει με σοβαρά προβλήματα στους “χωριάτες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: