Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Αμερικανική αρχαιολογική σκαπάνη στην Αζοριά της Κρήτης


Αρχαιολόγοι από την Βόρεια Καρολίνα και εργαζόμενοι απο την Κρήτη εργάζονται στην περιοχή Καβούσι, στο νησί της Κρήτης, για να αποκαλύψουν την αρχαία ελληνική πόλη, της Αρχαικής εποχής, της Αζοριάς που έχει χαθεί εδώ και χιλιετίες και η οποία κατα πάσα πιθανότητα καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου 2.500 χρόνια πριν.


Μέχρι στιγμής οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα κτίριο που ήταν μέρος των κοινόχρηστων γευμάτων που ονομάζονταν συσσίτια  Το κτίριο περιλαμβάνει αίθουσες τραπεζαρίας, κουζίνα και αποθήκες που είχαν υπολείμματα απο σταφύλια, ελιές και δημητριακά. Καθώς και ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο το οποίο περιλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα με βαθμιδωτό πάγκο, χτισμένο στους τοίχους και ένα γειτονικό διπλό δωμάτιο, στο οποίο βρέθηκαν δύο μικρές κούκλες που απεικονίζουν πιθανόν,
κάποια θεότητα. Επίσης στο ίδιο κτήριο βρέθηκε μια εγκατάσταση ελαιοτριβείου.

Το ανασκαφικό έργο πραγματοποιείτε υπο την αιγίδα του Donald Haggis, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας - Chapel Hill. Ο κ.Haggis και η ομάδα του εργάστηκαν για το έργο από το 2002, Έλληνες αξιωματούχοι παρακολουθούν την ανασκαφή, ενώ όλα τα αρχαία που βρέθηκαν πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα.


Η περιοχή της Αζοριάς ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1900 από την Αμερικανή αρχαιολόγο Harriet Boyd Hawes. Ωστόσο, είχε διεξαχθεί μόνο μια ανασκαφή καθώς η Hawes έψαχνε για μεγαλύτερα μινωικά ερείπια.


Ολοκληρωμένο ανασκαφικό έργο στην περιοχή πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2002 και του 2006 και υπήρξε μια παύση από το 2007 μέχρι το 2012, λόγω εργασιών συντήρησης. Οι ανασκαφές του είναι προγραμματισμένες να συνεχιστούν μέχρι το 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο των ανασκαφών στην περιοχή δείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: