Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Roma

Πώς από διεκδικήτρια μπορεί να γίνει ξανά πρωταθλήτρια


του Δημήτρη Βαρσάνη

Με τον Antonio Conte να αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της Juventus και οι υπόλοιποι αντίπαλοι της να προσπαθούν ακόμα να καλύψουν τη διαφορά,φαίνεται ότι αυτή η χρονιά μπορεί τελικά να είναι της Roma.

Οι “Giallorossi” δεν έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα από τον αξέχαστο θρίαμβό τους το 2001 με τον Fabio Capello στον πάγκο τους,αλλά μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Rudi Garcia και έναν αριθμό από πολύ καλές μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι,φαίνεται ότι είναι έτοιμοι επιτέλους να σκαρφαλώσουν ξανά στη κορυφή του Ιταλικού ποδοσφαίρου.

 Πώς θα γίνει αυτό; σας το παρουσιάζουμε παρακάτω.


Να κρατήσει τον Destro μακριά από τραυματισμούς
Με 13 γκολ πέρυσι στη Roma είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι ο Mattia Destro ξεκίνησε μόλις 14 φορές και δεν ήταν διαθέσιμος μέχρι στον αγώνα με τη Fiorentina το περασμένο Δεκέμβριο. Τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα με τους τραυματισμούς στον μηνίσκο έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη του νεαρού επιθετικού από τη μεταγραφή του στο “Olimpico” πριν από δύο χρόνια,αλλά αν είναι σε καλή κατάσταση δεν υπάρχει καμία αντίρρηση το πόσο καλός μπορεί να γίνει ο Destro.

Ο 23άχρονος ποδοσφαιριστής ψάχνει ακόμα να βρει τον καλό του εαυτό,αλλά έχοντας επενδύσει πολύ χρόνο και χρήμα φέτος πρέπει να δούμε τη Roma τελικά να καρπωθεί από τα οφέλη της. Στην μέρα του είναι ένας από τους καλύτερους νέους επιθετικούς στην Ευρώπη και σίγουρα ένας από τους πιο συναρπαστικούς στη Serie A. Αγωνιζόμενος μια ολόκληρη χρονιά δίχως αναπάντεχες καταστάσεις θα κάνει τη διαφορά σε μια εγχώρια μάχη τίτλου και μιας Ευρωπαϊκής πορείας.


Να βρει ένα ροτέισον που να δουλεύει
Η επιτυχία της Roma πέρυσι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο Garcia ανακάλυψε μια φόρμουλα που δούλεψε από την αρχή και κόλλησε με αυτήν μέχρι το τέλος. Υπήρξαν γενικά πολύ λίγες αλλαγές στην αρχική της ενδεκάδα,εκτός από το ενδεχόμενο τραυματισμών ή τιμωριών,αλλά φέτος με το πρόσθετο άγχος του Champions League ο Γάλλος τεχνικός θα πρέπει να διαχειριστεί έξυπνα το πώς και πότε θα χρησιμοποιεί τους καλύτερους παίκτες του.

Σε νεαρούς παίκτες όπως ο Ljajic και ο Florenzi θα πρέπει να δοθούν κίνητρα γιατί είναι απίθανο ότι θα ξεκινούν σε κάθε παιχνίδι,ενώ οι πιο βασικοί όπως οι Benatia,De Rossi,Pjanic,Totti,Gervinho και Castan θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για την προστασία τους από τραυματισμούς. Η Roma έχει προσθέσει πολλή ποιότητα στο ρόστερ της αυτό το καλοκαίρι και ο Garcia έχει τα απαραίτητα εργαλεία για τη δουλειά του. Όμως πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της συνέχειας και της συνέπειας που δεν είναι ποτέ εύκολο.


Να αποφύγει τη καθυστερημένη πώληση του Benatia
Στην εποχή μας ο καθένας έχει τη τιμή του και ενώ οι “Gialorossi” δεν θα ήθελαν να δουν τον Mehdi Benatia να αφήνει το “Olimpico” ύστερα από μια μόνο χρονιά,δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να του επιτραπεί να φύγει αν έρθουν τα σωστά χρήματα. Κρατώντας έναν παίκτη που δεν θέλει να είναι εκεί δεν έχει νόημα,ιδιαίτερα στα πλαίσια των αποδυτηρίων που ο Garcia δούλεψε σκληρά για να τα μετατρέψει σε έναν ενωμένο και αρμονικό χώρο. Αν έρθει μια συγκεκριμένη προσφορά όπως τα 35 εκατομμύρια ευρώ που φημολογήθηκε από τη Manchester United το καλύτερο για το σύλλογο θα ήταν να την αποδεχθεί.

Υπάρχει ένα μειονέκτημα πάντως σε όλο αυτό το ζήτημα,η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να γίνει εγκαίρως ώστε να μπορέσει να ξοδέψει τα λεφτά με σύνεση για την ενίσχυση της ομάδας. Το περασμένο καλοκαίρι ο τεχνικός διευθυντής του συλλόγου Walter Sabatini αγνόησε τους κριτές του και πήρε τα 70 εκατομμύρια από Tottenham και PSG για τους Lamela και Marquinhos αντίστοιχα και άρχισε να δημιουργεί μια πολύ καλύτερη ομάδα.

Η Roma δεν πρέπει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη πώληση για τον ισολογισμό της αλλά για την ισορροπία της ομάδας της. Διότι αν ο Benatia θέλει πραγματικά να φύγει τότε δεν υπάρχει θέση για αυτόν σε ένα δεμένο και σφιχτό σύνολο.


Να προσαρμοστεί ο Ashley Cole στα νέα δεδομένα
Τη περασμένη χρονιά η Roma πήρε έναν γερασμένο δεξιό μπακ με ελεύθερη μεταγραφή από μια Αγγλική ομάδα και οι περισσότεροι διαφωνούσαν κάθετα. Ο Maicon δεν ήταν ο ίδιος από την εποχή του τρεμπλ της Inter το 2010 και μετά από ένα χάσιμο χρόνου στη Manchester City,η γενική ατμόσφαιρα ήταν ότι η κίνησή του στη Roma έμοιαζε σαν ένα κύκνειο για τον άλλοτε σπουδαίο αμυντικό. Ένα χρόνο αργότερα αποδεικνύεται ότι αυτή η γενική ατμόσφαιρα δεν ήξερε για τι πράγμα μιλούσε. Ο Maicon ξαναγεννήθηκε στη Serie A και ήταν απόλυτα θεμελιώδης στην φανταστική πορεία των Ρωμαίων.

Η μεταγραφή του Ashley Cole μπορεί να έχει μια παρόμοια επίδραση. Η μετάβαση από το “Stamford Bridge” στο “Olimpico” θα είναι πιο δύσκολη από αυτή του Maicon από το “Etihad”,καθώς ο Βραζιλιάνος είχε αποδείξει ήδη τον εαυτό του στην Ιταλία. Ωστόσο ο πρώην Διεθνής με την Αγγλία ήταν ο καλύτερος στη θέση του για μια δεκαετία και από τη στιγμή που έχει κίνητρα δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι δεν θα πετύχει. Η διείσδυση σε πλάτος είναι κάτι που λείπει στις περισσότερες ομάδες της Serie A και προσθέτοντας τον Cole στα πλευρά δίνει στον Garcia ένα πολύτιμο πλεονέκτημα,διότι η ομάδα του θα μπορεί τώρα να πραγματοποιεί μεγάλες μπαλιές και από τις δύο πλευρές με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Επίσης με τον 33άχρονο αμυντικό έχει αποκτήσει έναν έμπειρο ποδοσφαιριστή που ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τη πίεση του Champions League,κάτι που πολλοί από τους άλλους συμπαίκτες του δεν το έχουν ακόμα.


Να μην αφήσει τη πίεση να υπερισχύσει πάνω στους παίκτες της
Όσο ο καθένας μπορεί να θυμηθεί ο Totti έχει ήδη κουβαλήσει το βάρος της προσδοκίας και το βαρύ φορτίο της απογοήτευσης που συχνά έχει εξαπλωθεί από τη κερκίδα πάνω στους παίκτες. Ωστόσο τώρα η Roma διαθέτει μια ομάδα γεμάτη αστέρια και αν κάποιοι από αυτούς δεν λάμπουν τόσο φωτεινά όσο θα έλπιζαν ένα ντόμινο κριτικής θα είναι αναπόφευκτο. Οι “Romanisti” δεν πρέπει να επιτρέψουν να καταστρέψουν τη χρονιά τους. Η πίεση από τους οπαδούς μετά από μια κακή απόδοση είναι μέρος μιας μεγάλης ομάδας,και αν η Roma θέλει να είναι διεκδικήτρια του πρωταθλήματος και θέλει να κάνει μια καλή πορεία στο Champions League θα πρέπει να είναι σύμφωνη με αυτό.

Οι υψηλού προφίλ και ακριβές προσθήκες στο ρόστερ αυτό το καλοκαίρι,ειδικά ο νεαρός Juan Iturbe θα παρακολουθείτε στενά και θα δέχεται έντονη κριτική και ο σύλλογος πρέπει να βεβαιωθεί ότι θα του δώσει τη κατάλληλη υποστήριξη για να την αποβάλλει και να συνεχίσει την ανάπτυξη του. Οι οπαδοί και τα μέσα ενημέρωσης από τη πλευρά τους θα πρέπει να κρατήσουν μια μακροπρόθεσμη προοπτική στο μυαλό τους,ένα συνηθισμένο πρόβλημα όπου το έχει περάσει πολλές φορές η Roma.

Ναι είναι διεκδικήτρια του τίτλου,ναι το ρόστερ της είναι γεμάτο ταλέντο όμως αυτή η ομάδα χρειάζεται ακόμα ωρίμανση και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης,αλλά θα πρέπει να της επιτραπεί για να τα πράξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: