Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Στην Καλαμάτα το Διεθνές συμπόσιο Αρχαιομετρίας


Τον Μάιο του 2016 θα διοργανωθεί στην πόλη της Καλαμάτας Διεθνές συμπόσιο αρχαιομετρίας υπο την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ειδικότερα του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, υπό τη διεύθυνση του Αναπληρωτή Καθηγητή Νικολάου Ζαχαριά και με την στήριξη του Δήμου Καλαμάτας, ο δήμαρχος του οποίου χαιρέτισε τη διοργάνωσή του.

Το συμπόσιο διοργανώνεται ανελλιπώς από το 1957 και η χώρα μας είχε αναλάβει τη διοργάνωσή του το 1985 (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»). Η ανάθεση στο Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες από τη διεθνή επιτροπή του συμποσίου, κατόπιν διαγωνισμού, στον οποίο συνυποψήφια ήταν τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Σέφιλντ από τη Μεγάλη Βρετανία.


Η επιτυχία αυτή σύμφωνα με τους Έλληνες διοργανωτές, προκύπτουν δύο άμεσα οφέλη:
  1. Στην πόλη θα βρεθούν 1.000 περίπου επιστήμονες – σύνεδροι για μιαν εβδομάδα, από την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 έως την Κυριακή 29 του μήνα, γεγονός σπάνιο. Θα εκπροσωπούν 40 χώρες.
  2. Η Καλαμάτα μπαίνει στο παγκόσμιο στερέωμα ως ακαδημαϊκός προορισμός και αναδεικνύεται ως εκπαιδευτικός φορέας το   Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Αρχαιομετρία είναι κλάδος των φυσικών επιστημών, με σκοπό τη συμβολή στην έρευνα της αρχαιολογίας. Πιο συγκεκριμένα, μέθοδοι της φυσικής ή της χημείας και άλλων επιστημών (πληροφορική, στατιστική, γεωλογία) μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία για την ανάλυση, τη χρονολόγηση ή την ταύτιση αρχαιολογικών ευρημάτων. Η αρχαιομετρία είναι σχετικά πρόσφατος επιστημονικός κλάδος, καθώς η πρώτη του εμφάνιση χρονολογείται κατά τη δεκαετία του 1960.

 Ορισμένες από τις γνωστότερες μέθοδοι της επιστήμης αυτής είναι: η ραδιοχρονολόγηση με τον υπολογισμό του ισοτόπου του άνθρακα 14C, οι διαφόρου τύπου φασματοσκοπίες για την ανάλυση των υλικών (έτσι, για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστωθεί στην περίπτωση ενός μαρμάρινου αγάλματος ακόμη και το λατομείο από το οποίο προήλθε το μάρμαρο) και οι καλούμενες διασκοπήσεις εδάφους, όπου μέσω συσκευών που λειτουργούν ανάλογα με τους ανιχνευτές μετάλλων είναι δυνατή η εύρεση αρχαιολογικών καταλοίπων χωρίς ανασκαφή· η μέθοδος αυτή, εντασσόμενη στον γενικότερο όρο μη-καταστροφική αρχαιολογία (non-destructive archaeology), οδηγεί σε ταχύτερη και λιγότερο κοπιαστική έρευνα δίχως απώλειες που θα προέκυπταν από την ανασκαφική διαδικασία. 

Στην Ελλάδα, το κυριότερο κέντρο αρχαιομετρίας εδρεύει στο ινστιτούτο Δημόκριτος και επιδεικνύει σημαντικότατο έργο από το 1977.

Δεν υπάρχουν σχόλια: