Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Serie A

Το πανόραμα των 20 ομάδων(PART 6)


του Δημήτρη Βαρσάνη

Κλείνουμε τη παρουσίαση μας στη Serie A με τις τρεις νεοφώτιστες ομάδες,οι οποίες είναι γνωστές στο ευρύ κοινό του Ιταλικού ποδοσφαίρου και που οι δύο τουλάχιστον από αυτές θα αναγκαστούν να παλέψουν για τη παραμονή τους. Ο λόγος για τις Palermo,Empoli και Cesena.


Palermo
Με την ευχή να έχει πάρει το μάθημα του ο Zamparini
Μια καταστροφική σεζόν το 2012 - 2013 κατέληξε με τον υποβιβασμό της ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία στη μεγάλη κατηγορία. Ωστόσο ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ στη Serie B εξασφάλισε τη μικρή απουσία της από τη Serie A. Τώρα η Palermo θα πρέπει να αποδείξει για ακόμη μια φορά ότι ανήκει στις καλύτερες ομάδες του Campionato.

Ο ιδιόρρυθμος πρόεδρος της Maurizio Zamparini έχει ανακατασκευάσει την ομάδα του από πάνω προς τα κάτω κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Ενώ ο Beppe Iachini παραμένει ως προπονητής από τη προηγούμενη χρονιά,ήρθε ο Franco Ceravolo για να πάρει το ρόλο του Αθλητικού διευθυντή στη θέση του Giorgio Perinetti που δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο του,ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της προηγούμενης δουλειάς του είναι ακόμη παρούσα στο τρέχων ρόστερ.

Η μεγάλη απώλεια είναι αυτή του Ουρουγουανού επιθετικού Abel Hernandez,ο οποίος πήγε στη Hull να συνεχίσει τη καριέρα του μετά από μια καλή και σταθερή πορεία στους “Rosanero” μένοντας ακόμα και στη δεύτερη κατηγορία για να τους επαναφέρει. Η υπόλοιπη ομάδα παραμένει σχεδόν ίδια με πέρυσι με ένα μείγμα νεολαίας και εμπειρίας. Από τη πλευρά του ο Ceravolo προσπαθεί να απεμπλακεί από περιττά και υπερβολικά συμβόλαια αχρησιμοποίητων παικτών,ενώ έχει φέρει μερικούς ποιοτικούς και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές όπως ο Giancarlo Gonzalez,ο Zouhar Feddal και ο Robin Quaison.

Ο απώτερος στόχος του συλλόγου είναι η παραμονή στη Serie A και παρά την ένδοξη πρώτη του χρονιά στους “Rosanero” ο Iachini δεν έχει εντυπωσιάσει ποτέ στη πρώτη κατηγορία. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα ο Zamparini δεν είναι γνωστός για την υπομονή και δεν θα διστάσει να του δώσει τις βαλίτσες στο χέρι αν δεν φέρει άμεσα αποτελέσματα. Με αυτό κατά νου ο 50άχρονος τεχνικός έχει εμπιστοσύνη στο δοκιμασμένο σχηματισμό του 3-5-2,ενώ θα στηριχθεί σε πολλούς από τους ίδιους παίκτες που ανέβασαν την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία.

Οι Σικελοί ανταποκρίθηκαν καλά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας κερδίζοντας όλα τα φιλικά τους εκτός από δύο αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι λείπει μια έμπειρη επιλογή στην επίθεση και για αυτό ακούγεται έντονα τελευταία το όνομα του Borriello από τη Roma. Ο ενθουσιασμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στη Palermo με τη πώληση των εισιτηρίων διαρκείας να ξεπερνάνε κάθε προσδοκία. Με τους οπαδούς στο πλευρό τους οι παίκτες της μπορεί να μεταφέρουν τον ηρωισμό τους και στη Serie A αποφεύγοντας άλλη μια χρονιά δυσαρέσκειας.


Προπονητής:Beppe Iachini
Ο αντικαταστάτης του αποτυχημένου πειράματος του Gennaro Gattuso απόλαυσε μια αξιοσημείωτη πορεία βγάζοντας τη Palermo στη πρώτη κατηγορία από τον Απρίλιο. Είναι γνωστός στην ειδικότητα του να ανεβάζει ομάδες και ενώ τα διαπιστευτήρια του στη Serie B είναι αδιαμφισβήτητα,δεν έχει αποδείξει ακόμα την αξία του στη κορυφαία κατηγορία του.


Αστέρι:Franco Vazquez
Ο Vasquez είχε μπει στο “ψυγείο” από τον Gattuso στην αρχή της περασμένης χρονιάς πριν έρθει ο Iachini και τον βγάλει ξανά στην επιφάνεια. Μια θαυμάσια κίνηση καθώς ο “El Mudo”
αναζωογονήθηκε και τώρα είναι το κομβικό σημείο της ενδεκάδας.


Καλύτερη μεταγραφή:Robin Quaison
Ο Διεθνής με τη Σουηδία ήρθε από την AIK Stockholm που ήταν μια από τις πιο λαμπρές προοπτικές της χώρας του και μερικοί τον ονόμασαν ο “Σκανδιναβός Xavi”. Ο Quaison έχει τη δυνατότητα να παίξει σε πολλές θέσεις στη μεσαία γραμμή και έχει την ευκαιρία να τραβήξει τα βλέμματα στην Ιταλία αυτή τη χρονιά.


Στο ραντάρ του Conte:Andrea Belotti
Ο 20άχρονος επιθετικός ήταν η αποκάλυψη της χρονιάς πέρυσι στη Palermo και ήδη έδειξε πολλές υποσχέσεις στην Under 21 της Εθνικής Ιταλίας. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η “αφρώδη” φόρμα του δεν πρόκειται να είναι μακρύς ο δρόμος για τη προαγωγή του στη πρώτη ομάδα
Πιθανή ενδεκάδα(3-5-2):Sorrentino, Munoz, Bamba, Andelkovic, Pisano, Quaison, Rigoni, Barreto, Daprela, Dymbala,Vazquez.

Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:Giancarlo Gonzalez(Columbus Crew),Chochev(CSKA Sofia),Quaison(AIK Stockholm),Rigoni(Chievo),Makienok(Brondby),Della Rocca(Bologna),Bamba(Trabzonspor),Emerson(Santos με δανεισμό),Feddal(Parma με δανεισμό),Mantovani(επιστροφή από δανεισμό),Ignacio Lores(επιστροφή από δανεισμό).
Έφυγαν:Lafferty(Norwich),Bacinovic(Virtus Lanciano),Simon(Videoton),Mehmet(Malmo),Lanini(Entella με δανεισμό),Troianiello(Bologna με δανεισμό),Embalo(Carpi με δανεισμό),Viviano(Sampdoria με δανεισμό),Nelson(ελεύθερος).



Empoli
Μοναδικός στόχος η παραμονή
Μετά από έξι χρόνια απουσίας η Empoli επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία. Η μικρή ομάδα της Τοσκάνης τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Palermo εξασφαλίζοντας την άνοδο τη τελευταία αγωνιστική με τη νίκη της με 2-0 επί της Pescara.

Οι “Azzurri” χτίστηκαν από το Maurizio Sarri το καλοκαίρι του 2012 και παρότι έχασαν την άνοδο στη διαδικασία των Play - off τη πρώτη του χρονιά τελικά άξιζε η αναμονή και τα πήγε πολύ καλύτερα τη προηγούμενη. Περιττό να πούμε πάντως ότι στη Serie A θα έχει μόνο ένα και αποκλειστικό στόχο:τη σωτηρία. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για να το πετύχει. Παρά τη προχωρημένη ηλικία τους ο Tavano και ο Maccarone παρέχουν μια δύναμη πυρρός στην επίθεση της Empoli,κάτι που αρκετές ομάδες από το δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα δεν την έχουν.

Ενώ ο Sarri ζητά πολλά βάζοντας τη πίστη του πάνω σε ένα 35άχρονο και έναν 34άχρονο ποδοσφαιριστή αντίστοιχα,αν μπορέσουν να φτάσουν τα μισά από τα 37 τέρματα που έβαλαν τη περασμένη χρονιά ίσως να είναι αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής. Ο 55άχρονος τεχνικός έκανε επίσης κάποιες έξυπνες κινήσεις δανεισμού για να ενισχύσει την ομάδα του. Ο φέρελπις νεαρός μεσοεπιθετικός Diego Laxalt ήρθε από την Inter να βοηθήσει με το παιχνίδι του να σκοράρουν πιο εύκολα οι δύο πανούργοι επιθετικοί μπροστά,ενώ ο αμυντικός και αρχηγός της Under 21 της Εθνικής Ιταλίας Matteo Bianchetti αποκτήθηκε για να παρέχει την αναγκαία αμυντική σταθερότητα.

Μαζί με τον Laxalt ήρθαν και άλλοι δύο Ουρουγουανοί με τη μορφή του δανεισμού,ο Rodrigo Aguirre από την Udinese και ο Mattias Vecino από τη Fiorentina,ενώ προστέθηκε και ο Tiberio Guarente από τη Sevilla για να προσφέρει την εμπειρία του από τα Ιταλικά γήπεδα. Μια σειρά από νίκες στα φιλικά(ανάμεσα τους και αυτή απέναντι στη Sassuolo με 2-1 που αναμένεται να είναι μια από τις αντιπάλους της για την αποφυγή του υποβιβασμού)αναπτέρωσαν την εμπιστοσύνη στο στρατόπεδο των “Azzurri”.

Τα αποτελέσματα στα φιλικά δεν μετράνε καθόλου φυσικά όμως δίνουν στην Empoli αρκετά για να πιστέψει ότι μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη.


Προπονητής:Maurizio Sarri
Ο Sarri όπως πολλοί άλλοι προπονητές στην Ιταλία έχει μια ασταθής σταδιοδρομία. Η Empoli είναι ο 17ος σύλλογος που αναλαμβάνει από το 1990 όταν ξεκινούσε τη προπονητική στην άγνωστη Stia. Η άνοδος των “Azzurri’ τη τελευταία χρονιά είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του και τώρα προετοιμάζεται ως τεχνικός για πρώτη φορά στη κορυφαία κατηγορία.


Αστέρι:Francesco Tavano
Οι πιθανότητες παραμονής της Empoli στη Serie A θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το γερασμένο της επιθετικό δίδυμο Francesco Tavano και Massimo Maccarone,οι οποίοι μάλλον για τελευταία φορά θα χρειαστεί να αποδείξουν ότι έχουν ακόμα μερικά αποθέματα ποιότητας και ενέργειας να αντεπεξέλθουν. Ο Tavano τη περασμένη χρονιά σκόραρε 22 φορές για τους “Azzuri” και με την επιθετική της γραμμή να μην ανανεώνεται ο 35άχρονος επιθετικός θα πρέπει να λάβει πάλι δράση.


Καλύτερη μεταγραφή:Diego Laxalt
Ο Διεθνής με την Under 20 της Ουρουγουάης πήγε στη Τοσκάνη για δύο χρόνια με τη μορφή του δανεισμού από την Inter Οι Nerazzurri τον πήραν πέρυσι και ο Walter Mazzari τον έστειλε δανεικό στη Bologna. Ο 21άχρονος μεσοεπιθετικός απέρριψε τις Almeria και Stuttgart και μπορεί να αποδειχθεί μια καλή συμφωνία για τους “Azzurri”.


Στο ραντάρ του Conte:Matteo Bianchetti
Ο αρχηγός της Under 21 της Εθνικής Ιταλίας αποκτήθηκε με τη μορφή του δανεισμού από την Hellas Verona. Αναμένεται να κάνει πολλές συμμετοχές στους Τοσκανούς και θα έχει αρκετές ευκαιρίες για να πείσει τον Conte να τον ανεβάσει στη πρώτη ομάδα.
Πιθανή ενδεκάδα(4-4-2):Bassi, Laurini,Tonelli, Bianchetti, Hysaj, Valdifiori, Croce, Vecino, Laxalt, Tavano,Maccarone.

Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:Guarente(Sevilla),Rovini(Udinese),Laxalt(Inter με δανεισμό),Vecino(Fiorentina με δανεισμό),Bianchetti(Hellas Verona με δανεισμό),Aguirre(Udinese με δανεισμό),Sepe(Napoli με δανεισμό).
Έφυγαν:Pratali(Viareggio),Eramo(τέλος δανεισμού),Castigia(τέλος δανεισμού),Accardi(αποσύρθηκε).


Cesena
Οι “ιππόκαμποι” που “κολυμπούν” με τους “καρχαρίες”
Αποπνέει ένας αέρας αισιοδοξίας γύρω από την Cesena μετά την επιστροφή της στη Serie A ύστερα από δύο χρόνια.

Οι “ιππόκαμποι” κατάφεραν να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες τους και “κολυμπούν” ξανά με τους “καρχαρίες” της Serie A. Η λευκή ισοπαλία απέναντι στη Juventus άφησε έναν καλό οιωνό και η εμπιστοσύνη τους μεγάλωσε με τις νίκες επί της Rayo Vallecano,της Santarcangelo και της Imolese και συμπλήρωσε έξι παιχνίδια χωρίς ήττα στα φιλικά της προετοιμασίας. Στη κορυφή της επίθεσης υπάρχει το θανατηφόρο δίδυμο του Guido Marilungo και του Alejandro Rodriguez που ανησυχούν τις αντίπαλες,ενώ η δική τους αμυντική γραμμή δέχτηκε μόλις τρία τέρματα σε αντίθεση με τα 11 που έβαλε. Μια μεγάλη έκπληξη αν συνυπολογίσουμε το πρόβλημα που είχε στο γκολ τη τελευταία χρονιά.

Τα περσινά αποτελέσματα επέτρεψαν στη Cesena να ονειρεύεται να κάνει μεγάλες κινήσεις με τους Marco Borriello και Antonio Sanabria από τη Roma ιδιαίτερα να ακούγεται για την επιθετική της γραμμή. Δεν ευδοκίμησαν τελικά αυτές οι κινήσεις όμως οι “Giallorossi” της έδωσαν έναν άλλο ταλαντούχο μεσοεπιθετικό,τον Carlos Carbonero που τον απέκτησε από τη River Plate και τον παραχώρησε στην ομάδα της Emilia για να μάθει τη κουλτούρα του Ιταλικού ποδοσφαίρου.

Από τη κατάστασή της στη προετοιμασία δεν μπορούμε να τη προδικάζουμε όμως υπάρχει ένας υποκινούμενος φόβος της αβεβαιότητας για το άγνωστο,καθώς μπαίνει στη νέα χρονιά να παίξει το τοπικό ντέρμπι με τη Parma. Μια ακόμα ανησυχία είναι τα ελάχιστα χρήματα που επένδυσε παίρνοντας κυρίως δανεικούς και ελεύθερους,ενώ μερικοί ποδοσφαιριστές της(Marilungo,Giorgi,Cazzola) παρότι άνηκαν κατά καιρούς σε ομάδες της Serie A δεν έλαβαν πολύ χρόνο συμμετοχής.

Ο Προπονητής της Pierpaolo Bisoli παρότι έχει κάνει θαύματα στο παρελθόν στο “Dino Manuzzi”,φέτος πρέπει να υπερβάλλει τις δυνατότητες του για να κρατήσει τη Cesena στη μεγάλη κατηγορία.


Προπονητής:Pierpaolo Bisoli
Στη δεύτερη θητεία του στη Cesena ο Bisoli έχει ένα φρέσκο και καινούργιο υλικό μετά την επιστροφή της στη Serie A. Η σημαντικότερη αποστολή του θα είναι να φτιάξει μια ομάδα έτοιμη για την παραμονή της και τη σιγουριά ότι θα καταφέρει να παραμείνει για άλλη μια χρονιά στη μεγάλη κατηγορία.


Αστέρι:Nicola Leali
Ο 21άχρονος τερματοφύλακας είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες του φετινού ρόστερ της Cesena. Ο νεαρός τερματοφύλακας είναι γρήγορος έξω από την εστία του,πέφτει με ευκολία στο έδαφος και μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιες εναέριες αποκρούσεις.


Καλύτερη μεταγραφή:Franco Brienza
Για να παραμείνει στη Serie A η τεχνική διαχείριση της Cesena ήξερε ότι χρειαζόταν έναν έμπειρο ποδοσφαιριστή και ο Brienza ταιριάζει σε αυτό το πλάνο. Προερχόμενος από αρκετά χρόνια καριέρας σε Palermo και Siena ο 35άχρονος επιθετικός εγγυάται την εμπειρία,το πάθος και τα γκολ.


Στο ραντάρ του Conte:Nicola Leali
Η Juventus τον έδωσε δανεικό και ο Leali είναι έτοιμος να πάρει τη πρώτη του γεύση στη Serie A με τη νεοφώτιστη Cesena. Έχει ονομαστεί ως ένας από τους πιο ανερχόμενους τερματοφύλακες και ο 21άχρονος ποδοσφαιριστής ίσως λάβει ένα “δώρο” από τον πρώην προπονητή του στους “Bianconeri” με τη κλήση του στην Εθνική ομάδα.
Πιθανή ενδεκάδα(4-3-3):Leali, Nica, Capelli, Krajnic, Renzetti, Giorgi,Cascione, Cazzola, Brienza, Marilungo,Carbonero.

Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:Perico(Cagliari),Lucchini και Brienza(Atalanta),Ze Eduardo(Parma),Magnusson και Leali(Juventus με δανεισμό),Pulzetti(Bologna με δανεισμό),Nica και Giorgi(Atalanta με δανεισμό),Tabanelli(επιστροφή από δανεισμό),Djuric(επιστροφή από δανεισμό).
Έφυγαν:Malonga(Βέροια),Ceccarelli(Bologna),Marco D’Alessandro(Atalanta),Volta(τέλος δανεισμού),Camporese(τέλος δανεισμού),Bellingheri(τέλος δανεισμού),Galli(τέλος δανεισμού),Alhassan(τέλος δανεισμού),Cosolini(ελεύθερος),Campagnolo(ελεύθερος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: