Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Νεάντερταλ: η τροφή πουλιών τους κάνει πιο... ανθρώπινους;


Οι Νεάντερταλ φαίνεται να είχαν την δυνατότητα να αιχμαλωτίζουν, κυνηγούν και να μαγειρεύουν - τρώνε πτηνά πριν απο τους homo sapiens, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Scientific Reports.

Σύμφωνα με την μελέτη, μετά απο εξέταση 1724 οστών από αγριοπερίστερα τα οποία βρέθηκαν σε μια σπηλιά στο Γιβραλτάρ και χρονολογούνται μεταξύ 28.000 και 67000 χρόνια πριν, αποκάλυψε πως είχαν πάνω τους περικοπές, σημάδια ανθρώπινων δοντιών και σημάδια απο φωτιά.


Αυτά τα σημάδια υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους μελετητές, ότι τα περιστέρια είχαν σφαχτεί και στη συνέχεια ψηθεί και είναι τα πρώτα στοιχεία των ανθρωπιδών που τρώνε πουλιά.Μάλιστα όπως τονίζετε στην μελέτη, «αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ έτρωγαν τα πουλιά όπως οι Homo sapiens, τραβώντας τα οστά μεταξύ τους για να πάρει την μαλακή σάρκα». 


«Τους άρεσε ότι αρέσει και σε εμάς και προτιμούσαν όπως φαίνεται το στήθος, οι κνήμες και τα φτερά. Είχαν τη γνώση και την τεχνολογία για να το κάνουν αυτό» αναφέρει σε δήλωσή του ο συγγραφέας της μελέτης, Clive Finlayson, διευθυντής του Μουσείου του Γιβραλτάρ.


Τα απομεινάρια χρονολογούνται από μια περίοδο που η σπηλιά είχε καταληφθεί από τους Νεάντερταλ και στη συνέχεια από τον σύγχρονο άνθρωπο. Για καιρό οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι ήταν οι πρώτοι ανθρωπίδες που τρώγανε πουλιά σε τακτική βάση. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της σπηλιάς του  Gorham οι Νεάντερταλ είχαν αξιοποιήσει τα πουλιά ως τρόφιμα για μια περίοδο πάνω από 40.000 χρόνια, η αρχαιότερη μαρτυρία χρονολογείται τουλάχιστον στα 67 000 χρόνια πριν. Αυτά δεν ήταν σποραδικά γεύματα, όπως επιβεβαιώνεται από την επαναλαμβανόμενη απόδειξη της πρακτικής σε διαφορετικά τμήματα του σπηλαίου.

Μάλιστα ο κ. Finlayson, τονίζοντας την σπουδαιότητα των ευρημάτων, αναφέροντας πως: «οι Νεάντερταλ ήταν πιο πολύπλοκοι από ότι κάποτε πιστεύαμε και αυτό τους καθιστά πιο ανθρώπινους σε εμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: