Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση για τις δωρεάν θέσεις φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ.


Την κάλυψη κατά 100% όλων των προσφερόμενων πιστοποιημένων θέσεων δωρεάν φιλοξενίας σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία πέτυχε η Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ.Σταϊκούρα, του υφυπουργού Ανάπτυξης Οδ.Κωνσταντινόπουλου, του υφυπουργού Εργασίας Β.Κεγκέρογλου, αντιπροσωπίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κ.Ασκούνη και του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Ι.Μέξη, εξασφαλίστηκαν επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ανεβάζουν το σύνολο της χρηματοδότησης στα 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό διεκδικούσε από την πρώτη στιγμή η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής προκειμένου κανένα παιδί ή άτομο με αναπηρία να μην μείνει εκτός του προγράμματος για το σχολικό έτος 2014-2015.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» υλοποιείται με εποπτεύοντα φορέα την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και αφορά εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερες επαγγελματίες και άνεργες, και πατέρες εφόσον έχουν την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους.

Τα υπάρχοντα στοιχεία κάνουν λόγο για περίπου 112.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους γονείς και έχουν καταχωρηθεί μέχρι στιγμής, γεγονός που αποδεικνύει τόσο την τεράστια κοινωνική ανάγκη που υπάρχει, όσο και τις ακριβείς προβλέψεις που είχε κάνει η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής βάσει των μηνυμάτων που λάμβανε από όλη την Ελλάδα.

Οι προσφερόμενες, ωστόσο, θέσεις στις δομές είναι 89.000, μετά την οριζόντια μείωση κατά 30% του αριθμού των πιστοποιημένων, εγκεκριμένων και προσφερόμενων θέσεων στις δομές παιδικής φροντίδας και δημιουργικής απασχόλησης που αποφάσισε η κυβέρνηση, και με το οποίο διαφωνεί ριζικά η Αυτοδιοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση η εξασφάλιση της επιπλέον χρηματοδότησης θα επιτρέψει την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και τα οριζόμενα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα.


«Δικαιωθήκαμε απόλυτα στους υπολογισμούς, τις αναλύσεις και τον τρόπο που επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το όλο θέμα, σοβαρά και υπεύθυνα και με την πολύτιμη εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από τη μέχρι σήμερα υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

«Πρόκειται για έναν θρίαμβο της Αυτοδιοίκησης που επιτεύχθηκε μετά από την επίμονη προσπάθειά μας, διαψεύδοντας πανηγυρικά τις διάφορες Κασσάνδρες και όσους θεωρούσαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Φυσικά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε για άλλη μια φορά δημοσίως τον καθοριστικό ρόλο των συναρμόδιων υφυπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Ανάπτυξης και να τους ευχαριστήσουμε για την άψογη συνεργασία μας, η οποία απέδωσε τους πιο γλυκούς καρπούς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξέρει. Είναι αυτή που ξέρει πολύ καλύτερα από κάθε άλλο φορέα τις ανάγκες κάθε πολίτη, κάθε οικογένειας. Είναι αυτή που συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για τη χώρα μας με τη λειτουργία πάνω από 4.640 κοινωνικών δομών φροντίδας, πρόνοιας, αλληλεγγύης» προσθέτει.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών καλεί την πολιτεία «να κατανοήσει ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας πρέπει να ακολουθείται και σε κάθε άλλη μικρή ή μεγάλη απόφαση που αφορά τη ζωή, την καθημερινότητα και το μέλλον των πολιτών. Οφείλει επιτέλους να εμπιστευτεί περισσότερο την Αυτοδιοίκηση. Αν, μάλιστα, είχε εισακουστεί και η κάθετη έντασή μας στην απόφαση της κυβέρνησης για το οριζόντιο κούρεμα κατά 30% των πιστοποιημένων θέσεων, τότε ειλικρινά θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια πραγματική κοινωνική πολιτική-ασπίδα προστασίας για τον πολίτη που υποφέρει από την κρίση».

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι προσωρινές εγκρίσεις και απορρίψεις των αιτήσεων που οι μητέρες υπέβαλαν έως τις 4 Αυγούστου, θα δημοσιευθούν στις 25 Αυγούστου, ενστάσεις κατά της κατάταξης θα υποβάλλονται από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 31 Αυγούστου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: