Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Serie A

Το πανόραμα των 20 ομάδων(PART 3)


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το Campionato αρχίζει σε λιγότερο από μια εβδομάδα και μέχρι το επόμενο Σάββατο θα σας παρουσιάσουμε τις 20 ομάδες με βάση την περσινή βαθμολογική τους κατάταξη.

Σήμερα θα συνεχίσουμε την ανάλυση μας με τις δύο μεγάλες απογοητεύσεις και την ευχάριστη έκπληξη της περασμένης σεζόν. Μιλάμε για τη Milan,τη Lazio και την Hellas Verona.


Milan
Θέλει να έχει στο αίμα της το ρίσκο
Η Milan προέρχεται από τη χειρότερη χρονιά της μετά το 1998 που ήταν και η τελευταία που δεν αγωνίστηκε σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ήταν αναμφίβολα μια καταστροφική σεζόν και η κατάσταση επιδεινώθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού,με τον Clarence Seedorf να απολύεται με πολύ άκομψο τρόπο από τον Silvio Berlusconi,ο οποίος τον είχε παρουσιάσει με μεγάλη περηφάνια ως νέο προπονητή της ομάδας έξι μήνες νωρίτερα.

Σκεπτόμενη ότι απέτυχε με έναν άπειρο προπονητή που ήταν συμπαίκτης με αρκετούς από τους τωρινούς ποδοσφαιριστές η διοίκηση των “Rossoneri” πρόκειται να πήγαινε σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Αμ δε; με μόλις δύο χρόνια εμπειρία στη Πριμαβέρα της ανέλαβε τη πρώτη ομάδα ο Pippo Inzaghi με κύριο στόχο να αναπτερώσει το ηθικό της και από τη πλευρά του προπονητή.

Μια ακόμα παράτολμη επιλογή που έκανε τη παρουσία της από τα φιλικά. Στη περιοδεία της στις ΗΠΑ σφυρηλατήθηκε με τη σειρά από Ολυμπιακό(3-0),Manchester City(5-1)και Liverpool(2-0). Η Milan εμφανίστηκε υποτονική,άρρυθμη και πάνω από όλα τρομοκρατημένη και τα 10 γκολ που δέχτηκε με το ένα μόλις που έβαλε πρόσθεσε ακόμα περισσότερες ανησυχίες από την εικόνα της τη περασμένη χρονιά.

Ο Inzaghi θέλει να εφαρμόσει το σύστημα του 4-3-3 - το οποίο ζήτησε να το παίζουν και όλα τα τμήματα ακαδημιών - όμως δεν έχει τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές για να το υποστηρίξει.

Μπορεί ο Jeremy Menez να είναι ευέλικτος και ο El Shaarawy να έχει αφήσει πίσω το πολύμηνο τραυματισμό του,αλλά στη κορυφή της επίθεσης έχασε τον μοναδικό αξιόπιστο επιθετικό του(και αυτόν με τις μέρες του)πριν λίγες μέρες. Μιλάμε φυσικά για τον Mario Balotelli ο οποίος επέστρεψε στην Αγγλία για λογαριασμό της Liverpool και με τα διαθέσιμα 20 εκατομμύρια από τη πώληση του προσπαθεί να τον αντικαταστήσει. Διαπραγματεύεται για αρκετούς παίκτες(Destro,Jackson Martinez, Cerci,Fernando Torres)ωστόσο μέχρι στιγμής δεν προχωρά καμία υπόθεση.

Η άμυνα της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής με την άφιξη του Alex από τη PSG να μην καθησυχάζει τους οπαδούς και τον Armero να προέρχεται από μια χρονιά ξηρασίας σε Napoli και West Ham. Συν τις άλλοις το “μυαλό” του κέντρου της,ο Montolivo θα επιστρέψει τον Οκτώβριο από το σκληρό τραυματισμό που αποκόμισε σε ένα φιλικό της Εθνικής του λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ.

Ο Πρόεδρος της ομάδας Adriano Galliani για άλλη μια φορά επικεντρώθηκε σε ελεύθερους και δανεικούς στο μεταγραφικό παζάρι,καθώς η γνωστή σφιχτή πολιτική του συλλόγου δεν λέει να λάβει τέλος. Τουλάχιστον κατάφερε να απεμπλακεί από τον μεγάλο μισθό του Robinho και από τη μηδενική προσφορά του Constant. Ένα άλλο “θετικό” είναι ότι δεν θα έχει τον βραχνά της Ευρώπης φέτος από την οπτική της έξτρα κούρασης.

Όπως επίσης ότι θα υπάρχει μια μεγαλύτερη ανέχεια στα άσχημα αποτελέσματα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές,καθώς με τις Juventus,Roma και Napoli να έχουν ξεφύγει και τις Fiorentina και Inter να βρίσκονται ένα σκαλί πιο πάνω θα αρκεστεί με μια θέση στην Ευρώπη ή με μια ενδεχόμενη καλή πορεία στο κύπελλο.


Προπονητής:Filippo Inzaghi
Ο “SuperPippo” ήταν δύο χρόνια στις ακαδημίες της Milan και τώρα ρίχνεται στα βαθιά ως πρώτος προπονητής της,ελπίζοντας να επιβιώσει περισσότερο από τον άπειρο προκάτοχο του Clarence Seedorf. Ως παίκτης ο Inzaghi γνώριζε πολύ καλά το πνεύμα των “Rossoneri” όμως σαν τεχνικός είναι μια διαφορετική ιστορία.


Αστέρι:Diego Lopez
Μετά τη πώληση του Mario Balotelli ο ηγέτης της Milan είναι στο άλλο άκρο του γηπέδου. Αφού για αρκετά χρόνια κάτω από τα δοκάρια της είχε τον τίμιο μεν αλλά μέτριο δε Abbiati και περάσαν ενδιάμεσα κάποιοι περιστασιακοί(Amelia,Roma),βρήκε στο πρόσωπο του Diego Lopez επιτέλους τον “φύλακα - άγγελο” της. Ο πρωταθλητής Ευρώπης κατάφερε να εκτοπίσει τα τελευταία δύο χρόνια τον Casillas από την ενδεκάδα της Real Madrid,αλλά επειδή ο “Άγιος” Iker δεν γινόταν να φύγει από την ομάδα που μεγάλωσε και ήρθε και ο Keylor Navas δεν υπήρχε χώρος για τον 32άχρονο τερματοφύλακα. Τώρα με τους “Rossoneri” μπορεί να μην παίζει φέτος Ευρώπη όμως το όνομα και η ιστορία της συν ότι θα ξεκινάει από αυτόν η ενδεκάδα τον έπεισαν να δεχτεί τη πρόταση της.


Καλύτερη μεταγραφή:Jeremy Menez
Εδώ και αρκετά χρόνια έλειπε από τη Milan η ταχύτητα και το πλάτος και ο πρώην εξτρέμ της PSG και τη Roma θα παρέχει και τα δύο. Ο Menez έχασε κάπως το δρόμο του στη Γαλλία όμως η επιστροφή του στη Serie A μπορεί να “ανάψει” ξανά τη παλιά “σπίθα” του.


Στο ραντάρ του Conte:Mattia De Sciglio
Ο “νέος Paolo Maldini” είναι αναμφίβολα ο πιο ταλαντούχος αμυντικός στη χώρα του όμως οι τραυματισμοί εμπόδισαν τη γρήγορη πρόοδο του. Ακόμα είναι 21 χρονών,μπορεί να παίξει εξίσου εύκολα και στις δύο πλευρές καθώς και σε πιο μπροστινούς ρόλους. Πρέπει επίσης να βελτιώσει τις σέντρες του.
Πιθανή ενδεκάδα(4-3-3):Diego Lopez,De Sciglio,Alex,Rami,Armero,Poli,De Jong,Honda,Menez,El Shaarawy,Pazzini(μεταγραφή).

Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:Diego Lopez(Real Madrid),Agazzi(Chievo),Alex και Menez(PSG),Albertazzi(Hellas Verona),Armero(Udinese με δανεισμό),M’Baye Niang(επιστροφή από δανεισμό).
Έφυγαν:Balotelli(Liverpool),Kaka(Orlando City), Emanuelson(Roma), Constant(Trabzonspor), Coppola(Bologna),Kingsley Boateng(Breda), Bakaye Traore(Bursaspor), Matri(Genoa με δανεισμό), Birsa(Chievo με δανεισμό), Nocerino(Torino με δανεισμό), Petagna(Latina με δανεισμό),Didac Vila(Eibar με δανεισμό),Robinho(Santos με δανεισμό),Matias Silvestre(τέλος δανεισμού),Taarabt(τέλος δανεισμού),Amelia(ελεύθερος).


Lazio
Ρόστερ καλό,προπονητής ερωτηματικό
Μετά από μια ταραχώδη χρονιά που σημαδεύτηκε από τις διαμαρτυρίες των οπαδών στις κερκίδες και την ασυνέπεια της στον αγωνιστικό χώρο η Lazio τερμάτισε στην ένατη θέση. Αυτή ήταν η χαμηλότερη θέση της ύστερα από τέσσερα χρόνια και η πρώτη φορά που σε αυτό το διάστημα δεν θα παίξει στην Ευρώπη.

Οι μεγάλες αλλαγές στους “Biancoceleste” ξεκίνησαν από την αποχώρηση του Edy Reja(για δεύτερη φορά) και την αντικάτασταση του από τον Stefano Pioli. Ο 48άχρονος τεχνικός είναι ένα ρίσκο,καθώς δεν έχει προπονήσει ποτέ σε υψηλό επίπεδο και θα πρέπει να αποδείξει γρήγορα τη φήμη του για το ωραίο ποδόσφαιρο που παίζουν οι ομάδες του και την εμπιστοσύνη του στους νεαρούς παίκτες.
Έπειτα άρχισε η αναμόρφωση στο ρόστερ της. Η μεταγραφή του Filip Djordjevic από τη Nantes είχε επιτευχθεί πριν από το άνοιγμα της αγοράς,ενώ σύντομα εντάχθηκαν και ο μέσος της Parma Marco Parolo και ο δεξιός μπακ - χαφ της Udinese Dusan Basta. Ταυτόχρονο ίσως προχώρησε και στη πιο σημαντική της κίνηση,την εξασφάλιση του 100% των δικαιωμάτων του Candreva.

Παρά τις συγκεκριμένες έξυπνες μεταγραφές οι οπαδοί παρέμειναν δύσπιστοι με τον Igli Tare(τεχνικός Διευθυντής)και τον πρόεδρο του συλλόγου Claudio Lotito για τη παράλειψη τους να φέρουν δύο αξιόπιστους κεντρικούς αμυντικούς. Ο πρώην Αλβανός επιθετικός τους διαβεβαίωσε ότι υπήρχε μια κατ’αρχήν συμφωνία με τον  Davide Astori της Cagliari,πριν τον κλέψει εν μια νυκτί η μισητή αντίπαλος της Roma.

Ο Lotito ήξερε ότι έπρεπε να απαντήσει με μια μεγάλη κίνηση σε αυτό το “χαστούκι” που δέχτηκε και πήρε τον Διεθνή με την Ολλανδία στόπερ Stefan De Vrij,χρήζοντας την σε μια από τις καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού. Ωστόσο εξακολουθεί να χρειάζεται ένας παρτενέρ του και η προσοχή του συλλόγου εστιάζεται έντονα σε μια απόκτηση ενός εξίσου μεγάλου ονόματος πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδος.

Η ομάδα απόλαυσε μια ήρεμη προετοιμασία στο ειδυλλιακό Auronzo di Cardore πριν πραγματοποιήσει μια μικρή περιοδεία στη Γερμανία. Το αποκορύφωμα είναι η κατάσταση του Felipe Anderson,με τον Βραζιλιάνο να φαίνεται αποφασισμένος να δείξει γιατί ξόδεψε πολλά χρήματα για αυτόν η Lazio το προηγούμενο καλοκαίρι. Ο Pioli από τη πλευρά του ανέβασε περισσότερους νέους στη πρώτη ομάδα,με τους Danilo Cataldi(μέσος) και Mamadou Tounkara(επιθετικός) να πρόκειται να έχουν ενεργό ρόλο.

Ο υπεραισιόδοξος πρόεδρος της ισχυρίζεται ότι χτίζει μια ομάδα που θα παλέψει για μια θέση στο Champions League,ένας στόχος υπερβολικά φιλόδοξος για τη Lazio. Ωστόσο χωρίς την επιπλέον κούραση του Europa League στη μέση,την επικέντρωση της αποκλειστικά στο πρωτάθλημα και τις αρκετά καλές μεταγραφές της μπορεί να στοχεύσει για μια θέση στη πρώτη εξάδα. Η επιστροφή στην Ευρώπη είναι η ελάχιστη προσδοκία και οτιδήποτε παραπάνω θα έρθει ως μπόνους.

Οι οπαδοί θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο για τις φιλοδοξίες του συλλόγου την επερχόμενη σεζόν. Με το μεγάλο κομμάτι των “Ultras” να εγκαταλείπει τη Curva Nord στο τελευταίο μέρος της περσινής χρονιάς προς διαμαρτυρία στην πολιτική του Lotito,η ομάδα έπρεπε να βρει το κίνητρο της στη τεράστια σκηνή του “Olimpico”. Σε περίπτωση που συνεχίσουν αυτές οι διαδηλώσεις,ο Pioli θα έχει να διανύσει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά του για να πάει τη Lazio ξανά στα υψηλά κλιμάκια της βαθμολογίας.


Προπονητής:Stefano Pioli
Η πρόσληψη του ήρθε ως έκπληξη για πολλούς αφού απολύθηκε από τη Bologna τον περασμένο Ιανουάριο,νωρίτερα σε Palermo και Parma δεν έβγαλε χρονιά και η μόνη αξιόλογη δουλειά του ήταν στην Chievo. Ο 48άχρονος τεχνικός υποσχέθηκε επιθετικό και διασκεδαστικό ποδόσφαιρο ωστόσο ο κόσμος δεν δείχνει ιδιαίτερα ζεστός.


Αστέρι:Antonio Candreva
Ο 28άχρονος μεσοεπιθετικός αναμφίβολα είναι ο ηγέτης της Lazio και σύντομα θα ανταμειφθεί με ένα προσοδοφόρο νέο συμβόλαιο. Εξαιρετικός στις στημένες φάσεις και ειδικός να διαβάζει τις φάσεις για γκολ,είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο Candreva έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων ομάδων της Ευρώπης.


Καλύτερη μεταγραφή:Stefan De Vrij
Ο 22άχρονος αμυντικός ήταν ένας από τους διακριθέντες της εντυπωσιακής Ολλανδίας στο Παγκόσμιο κύπελλο και η μεταγραφή του μπορεί να θεωρηθεί μια πραγματική επιτυχία για το σύλλογο. Με τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του να μην έχουν έρθει ακόμα,ο De Vrij θα χρειαστεί να ηγηθεί σε μια άμυνα που εξαιτίας της η Lazio πέρυσι έχασε πολλούς βαθμούς.


Στο ραντάρ του Conte:Federico Marchetti
Μετά από μια καταστροφική χρονιά γεμάτη τραυματισμούς και γκάφες ο Marchetti ψάχνει να βρει ξανά τον καλύτερο εαυτό του. Με τον Buffon να τείνει προς την απόσυρση του το νόυμερο ένα της Lazio θέλει να γίνει μέρος στη μάχη για την αντικατάσταση του τερματοφύλακα της Juventus.
Πιθανή ενδεκάδα(4-3-1-2):Marchetti,Basta,De Vrij, Gentiletti, Lulic, Parolo, Biglia, Ledesma, Candreva, Djordjevic, Klose.

Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:De Vrij(Feyenoord),Parolo(Parma),Gentiletti(San Lorenzo),Filip Djordjevic(Nantes), Braafheid(Hoffenheim), Basta(Udinese με δανεισμό),Cataldi(επιστροφή από δανεισμό),Sculli(επιστροφή από δανεισμό),Vinicius(επιστροφή από δανεισμό).
Έφυγαν:Biava(Atalanta),Andre Dias(ελεύθερος),Gonzalo Barreto(ελεύθερος),Kakuta(Rayo Vallecano),Helder Postiga(τέλος δανεισμού).


Hellas Verona
Η δεύτερη χρονιά είναι και η πιο δύσκολη
Το σύνολο του Andrea Mandorlini εντυπωσίασε με τη περσινή πορεία της διεκδικώντας μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές μια θέση για την Ευρώπη. Ωστόσο με τη νέα σεζόν να πλησιάζει τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. 

Στη μεταγραφική περίοδο μερικά από τα πιο ανερχόμενα ταλέντα της άφησαν τη ρομαντική πόλη της Βερόνα για να βρουν το δικό τους “Ρωμαίο” και “Ιουλιέτα” σε μεγαλύτερες ομάδες. Ο Iturbe(Roma) και ο Romulo(Juventus)είναι οι δύο πιο αξιοσημείωτες απώλειες από τη περασμένη χρονιά,ενώ ο Cacciatore γύρισε στη Sampdoria. Η διοίκηση της Hellas Verona πάντως κινήθηκε άμεσα για την αντικατάστασή τους.

Αρχικά πήρε τον Nene για να προσθέσει μια επιπλέον επιλογή στην επιθετική της γραμμή,ενώ αποκτήθηκαν και δύο συμπατριώτες μας,οι Παναγιώτης Ταχτσίδης και Λαζάρος Χριστοδουλόπουλος για να παρέχουν περισσότερο βάθος στη μεσαία γραμμή. Επίσης έφερε πάλι στην Ευρώπη τον Rafa Marquez για να δώσει μια σημαντική επιλογή στην άμυνα της,μια γραμμή που χρειάζεται πολλή βελτίωση.

Παρόλα αυτά οι αποχωρήσεις των Iturbe και Romulo γκρέμισαν τις καρδιές των οπαδών. Οι ήττες στα φιλικά από τη Burnley,την Inter και τη Napoli μάζεψαν περισσότερα σύννεφα ενόψει της καινούργιας χρονιάς και σίγουρα η τεσσάρα που έριξε σε μια ομάδα του Κατάρ δεν τα εξαφάνισε.

Σύμφωνοι,ακόμα δεν ξεκίνησε το πρωτάθλημα όμως η ομάδα του Mandorlini πρέπει να μας δείξει πιο πειστικές εμφανίσεις,όχι μόνο να πραγματοποιήσει μια πανομοιότυπη χρονιά όπως πέρυσι αλλά και να μην μπλέξει σε τυχόν περιπέτειες υποβιβασμού.


Προπονητής:Andrea Mandorlini
Έχοντας οδηγήσει την Hellas Verona στη μέση του βαθμολογικού πίνακα ύστερα από την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία,ο 54άχρονος τεχνικός είδε αυτό το καλοκαίρι να φεύγουν σημαντικοί παίκτες από το ρόστερ του ωστόσο η ικανότητα του να παίρνει το καλύτερο από τους ποδοσφαιριστές του ανακουφίζει για την ώρα τους οπαδούς της.


Αστέρι:Luca Toni
Ο πρώην επιθετικός της Bayern Munich ζει μια δεύτερη νιότη στους “Butei” και τη προηγούμενη χρονιά πέτυχε 20 τέρματα στη Serie A. Στα 37 του πλέον ο μπαρουτοκαπνισμένος επιθετικός θέλει να συνεχίσει το πολύ καλό του ποσοστό σκοραρίσματος.


Καλύτερη μεταγραφή:Rafael Marquez
Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στα 35 του ο Marquez είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στην αμυντική και τη μεσαία γραμμή. Ο Μεξικανός εκτός από την εμπειρία φέρνει τη σταθερότητα και την ηγεσία στην Hellas Verona.


Στο ραντάρ του Conte:Mattia Valoti
Ήταν μια από τις νέες αφίξεις του καλοκαιριού στο “Bentegodi” ερχόμενος από την Albinoleffe. Ο 21άχρονος μέσος ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του με τη μεταγραφή του στην Hellas Verona. Η ευελιξία και η υποστήριξη που δίνει στην επίθεση θα μπορούσε να τον οδηγήσουν στην “Squadra Azzurra”.
Πιθανή ενδεκάδα(4-2-3-1):Rafael,Martic,Rafa Marquez,Μόρας,Luna,Χριστοδουλόπουλος,Ταχτσίδης,Hallfredsson,Nene,Jankovic,Toni.

Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν: Χριστοδουλόπουλος(Bologna),Chanturia(Cluj),Guillermo Rodriguez(Torino),Nene(Cagliari),Martic(Saint Gallen),Gollini(Manchester United),Luna(Aston Villa με δανεισμό), Ταχτσίδης(Genoa με δανεισμό), Ionita(Aarau),Obbadi(Monaco με δανεισμό), Valoti(Albinoleffe με δανεισμό), Rafa Marquez(Leon με δανεισμό)
Έφυγαν:Iturbe(Roma),Romulo(Juventus με δανεισμό), Martinho(Catania), Cacciatore(Sampdoria), Donsah(Cagliari), Albertazzi(Milan),Cacia και Maietta(Bologna), Sgrigna(Cittadella), Carozza(Lecce), Ragatzu(Pro Vercelli), Donadel(τέλος δανεισμού), Grigliano(τέλος δανεισμού),Marquinho(Al-Ittihad),Pillud(τέλος δανεισμού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: