Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Serie A

Το πανόραμα των 20 ομάδων(PART 4)


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το Campionato αρχίζει σε τρεις ημέρες και μέχρι το Σάββατο θα σας παρουσιάσουμε τις 20 ομάδες με βάση την περσινή βαθμολογική τους κατάταξη. 

Αφού τελειώσαμε την ανάλυση μας με το πρώτο μισό του βαθμολογικού πάμε στο δεύτερο ξεκινώντας με τέσσερις ομάδες που εξασφάλισαν σχετικά άνετα τη παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία. Αναφερόμαστε στις Atalanta,Sampdoria,Udinese και Genoa.


Atalanta
Με οδηγό τη σταθερότητα
Χάρη στην παραγωγική ακαδημία της και έναν ισχυρό πυρήνα από γηγενείς ποδοσφαιριστές η Atalanta τα τελευταία χρόνια είναι μια αξιοσέβαστη παρουσία της Serie A.
Ο Stefano Colantuono την έφερε πίσω στα μεγάλα σαλόνια το 2011 και από τότε κάθε χρόνο βελτιώνεται σταδιακά,με την 11η θέση της προηγούμενης χρονιάς να είναι η καλύτερη από τη σεζόν 2007 - 2008 που τερμάτισε στην ένατη. Το κλειδί για τη συνοχή της Atalanta είναι η σταθερότητα. Ο Colantuono - ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο μακροβιότερος προπονητής στο Campionato - μπαίνει στη πέμπτη χρονιά στον πάγκο της,ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σπάνια χάνει σε ποιότητα το υλικό της.

Το συγκεκριμένο πλάνο συνεχίζεται και αυτό το καλοκαίρι με την έμφαση να δίνεται στη κάλυψη των κενών και στην ενίσχυση της επιθετικής της γραμμής. Ο Rolando Bianchi που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τους “Nerazzurri” το 2001 επέστρεψε για να αντικαταστήσει τον Marco Livaja,ενώ ο Richmond Boakye - που πέρυσι σκόραρε επτά φορές με την Elche στη Primera Division - ήρθε από τη Juventus με τη μορφή του δανεισμού.

Στην άμυνα αποκτήθηκε ο Giuseppe Biava στα 37 του από τη Lazio για να παίξει στη περιοχή όπου μεγάλωσε,ενώ οι Boukary Drame και Nicolo Cherubin έχουν αποδείξει τόσα χρόνια την αξία τους στη μεγάλη κατηγορία. Ο νεαρός Davide Zappacosta θα πρέπει να είναι επίσης σε στενή παρακολούθηση.

Οι “Bergamasci” φαίνεται να είναι έτοιμοι για τη νέα χρόνια όμως οι ισχυρισμοί του νέου τεχνικού της Διευθυντή Giovanni Sartori και του προέδρου Antonio Percassi για ενδεχόμενη πώληση του Giacomo Bonaventura μπορεί να παρεμποδίσει το μεθοδικό σχεδιασμό τους. Η Atalanta τη περασμένη χρονιά για κάποια στιγμή διεκδίκησε ακόμα και την έξοδο της στο Europa League και η απώλεια του 24άχρονου μεσοεπιθετικού θα έκανε πιο δύσκολο το έργο της να ξανακάνει μια αντίστοιχη πορεία.
Σε αντίθετη περίπτωση με αυτόν στο πλευρό της το σύνολο του Colantuono θα είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιήσει άλλη μια χρονιά με σκοπό να μπει σφήνα στη πρώτη 10άδα.


Προπονητής:Stefano Colantuono
Ο 51άχρονος τεχνικός αφού είχε μια μικτή εμπειρία στον πάγκο της το διάστημα μεταξύ του 2005 και του 2007,επέστρεψε το 2010 για να οδηγήσει την Atalanta στην Serie A και βήμα - βήμα από τότε να τη κατευθύνει όλο και ψηλότερα.


Αστέρι:German Denis
Η δύναμη της Atalanta είναι κυρίως η ομαδικότητα και όχι η ατομικότητα όμως ο Denis είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά στο ρόστερ της. Υπέγραψε αρχικά με τη μορφή του δανεισμού από την Udinese και έπειτα το “τανκ” πέτυχε 44 τέρματα σε 109 εμφανίσεις και ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ των “Nerazzurri” και στις τρεις πρώτες του χρονιές.


Καλύτερη μεταγραφή:Giuseppe Biava
Μπορεί να έκλεισε τα 37 τον Μάιο όμως δεν παύει να παραμένει ένας αξιόπιστος κεντρικός αμυντικός. Με τους Yepes και Lucchini να αποχωρούν ο Biava θα αντικαταστήσει την εμπειρία και την ηγεσία τους στην καρδιά μιας ήδη καλά διατηρημένης αμυντικής γραμμής.


Στο ραντάρ του Conte:Daniele Baselli
Ο 22άχρονος μεσοεπιθετικός ανέβηκε στη πρώτη ομάδα πέρυσι και πραγματοποίησε 31 εμφανίσεις και έδειξε ότι μπορεί ο προπονητής του να στηρίξει σε αυτόν το κέντρο του. Αν συνεχίσει να κρατάει υψηλά το επίπεδο ωριμότητας του τότε ο Conte μπορεί να μπει στον πειρασμό να του ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά.
Πιθανή ενδεκάδα(4-3-1-2): Consigli,Benalouane,Biava,Stendardo,Brivio,Cigarini,Carmona,Raimondi,Bonaventura,Maxi Moralez,Denis.

Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:Drame(Chievo),Biava(Lazio),Marco D’Alessandro(Roma),Zappacosta(Avellino),Nana Welbeck(Brescia),Rolando Bianchi και Cherubin(Bologna με δανεισμό),Boakye,Spinazzola και Rossetti(Juventus με δανεισμό).
Έφυγαν:Livaja(Rubin Kazan),Colombi(Cagliari),Lucchini και Brienza(Cesena),Contini και De Luca(Bari με δανεισμό),Bentancourt(Bologna με δανεισμό),Ardemagni(Spezia με δανεισμό),Troisi(Juventus),Gazzola,Nica και Giorgi(Cesena με δανεισμό),Yepes(ελεύθερος).


Sampdoria
Να ξεφύγει από τη μετριότητα
Ο νέος πρόεδρος της Sampdoria από τον Ιούνιο που μας πέρασε είναι ο Massimo Ferrero παίρνοντας τα ηνία από την οικογένεια Garrone μετά από 12 χρόνια. Ο Κινηματογραφικός παραγωγός στο επάγγελμα έχει χαρίσει ήδη πολλά θέματα στον Ιταλικό τύπο με τα χιουμοριστικά πειράγματα και τις άφθονες γκάφες του.

Στον πάγκο της ομάδας συνεχίζει να βρίσκεται ο Sinina Mihajlovic,ο οποίος τη παρέλαβε από το προκάτοχο του Delio Rossi προτελευταία με οκτώ βαθμούς το περασμένο Νοέμβριο και την οδήγησε στην αξιοπρεπέστατη 12η θέση μαζεύοντας συνολικά 44 βαθμούς. Στα φιλικά της η “Doria” ενόψει της νέας χρονιάς είχε ανάμεικτα αποτελέσματα. Κέρδισε την Eintracht Frankfurt και τη κάτοχο του Europa League Sevilla,έχασε από τη West Ham και τη πρωταθλήτρια Ισπανίας Atletico Madrid και ήρθε ισόπαλη με τη νεοφώτιστη στη Serie B Entella.

Σε επίπεδο μεταγραφών οι “Blucerchiati” πραγματοποίησαν ποιοτικές προσθήκες σε όλες τις γραμμές. Ο φιναλίστ του Παγκοσμίου κυπέλλου με την Αργεντινή Sergio Romero επέστρεψε από το δανεισμό του στη Monaco και μαζί με τον Emiliano Viviano θα παλέψουν για μια θέση κάτω από τα δοκάρια. Στην επίθεση ο Maxi Lopez μπορεί να έφυγε για τη Chievo όμως ήρθε ο Bergessio από τη Catania με τα 37 γκολ και τις 15 ασίστ του σε 115 εμφανίσεις να φέρνουν έναν ιδανικό αντικαταστάτη.

Στην αμυντική της γραμμή μετά από μια περιήγηση εννέα χρόνων σε διάφορες ομάδες της Serie A και της Serie B γύρισε ο Cacciatore,ο οποίος προέρχεται από μια εξαιρετική χρονιά στην Hellas Verona. Τέλος το κέντρο της δυνάμωσε με δύο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές παίρνοντας δανεικό για τα επόμενα δύο χρόνια τον Alfred Duncan από την Inter και με κανονική μεταγραφή τον Ισπανό Jose Campana από τη Crystal Palace,ενώ πριν λίγες ώρες ανακοίνωσε και τον έμπειρο μέσο της Parma Marco Marchionni.

Στα χαρτιά η Sampdoria σίγουρα δείχνει δυνατότερη και εκτιμάται ότι δεν θα έχει το κάκιστο ξεκίνημα της περασμένης χρονιάς. Ο Ferrero και ο Mihaljovic είναι ένα φιλόδοξο δίδυμο και η έξοδος στο Europa League βρίσκεται κάπου βαθιά στο μυαλό τους,αλλά προς το παρόν μια είσοδος στη πρώτη 10άδα φαίνεται πιο προσιτός στόχος.


Προπονητής:Sinisa Mihaljovic
«Μια ιστορία βίας», «Πώς να χάσεις έναν άνθρωπο μέσα σε 10 μέρες», «Πρέπει να δώσεις κάτι»,ο καθένας από αυτούς τους τίτλους κινηματογραφικών ταινιών θα μπορούσαν να περιγράψουν την επερχόμενη χρονιά του 46άχρονου τεχνικού. Αν όμως κρατήσει τη ψυχραιμία του και με το υλικό που διαθέτει μπορεί άνετα να τερματίσει στη μέση της βαθμολογίας η ομάδα του,ίσως και ψηλότερα.


Αστέρι:Eder
Από το καλοκαίρι του 2012 που ήρθε στη Sampdoria ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός είναι ο πιο σταθερός της ποδοσφαιριστής. Με τα 24 γκολ του και τις 20 ασίστ μόνο θετικό απολογισμό μπορεί να έχει η μέχρι τώρα καριέρα του στους “Blucerchiati”.


Καλύτερη μεταγραφή:Gonzalo Bergessio
Ο Αργεντινός επιθετικός επανήλθε δριμύτερος από τη σπασμένη περόνη που υπέστη στα τέλη του 2013 και έβαλε 10 γκολ στον αγώνα της παραμονής της Catania. Δεν ήταν αρκετά ωστόσο για να τη κρατήσει στη μεγάλη κατηγορία όμως και πάλι το ρεκόρ του παραμένει ικανοποιητικό.


Στο ραντάρ του Conte:Stefano Okaka
Ο 25άχρονος Ιταλός με Νιγηριανές ρίζες ύστερα από τη συμμετοχή του παλιότερα στις μικρές ηλικίες της Εθνικής θέλει να θέσει και μια υποψηφιότητα για τη μεγάλη ομάδα. Έχοντας αφήσει μια μέτρια εικόνα στις Roma,Fulham,Brescia και Parma από το περασμένο Γενάρη έχει αναγεννηθεί στη Sampdoria και με μια συνέπεια στις καλές εμφανίσεις του μπορεί να τεθεί στα υπόψη του Conte
Πιθανή ενδεκάδα(4-3-3):Viviano,Gavazzi,Rizzo,Cacciatore,De Silvestri, Krsticic, Campana, Marchionni, Eder, Bergessio,Okaka.
Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:Bergessio και Fedato(Catania),Campana(Crystal Palace),Cacciatore(Hellas Verona),Marchionni(Parma),Viviano(Palermo με δανεισμό),Alfred Duncan(Inter με δανεισμό),Romero(επιστροφή από δανεισμό),Juan Antonio(επιστροφή από δανεισμό),De Vitis(επιστροφή από δανεισμό), Laczko(επιστροφή από δανεισμό).
Έφυγαν:Mustafi(Valencia),Renan(Al-Nasr),Bjarnason(Pescara),Berardi(Leeds),Maxi Lopez(Chievo)Andrea Costa(Parma),Fiorillo(Juventus),Piovaccari(Eibar με δανεισμό),Volta(Cesena με δανεισμό),Eramo(Ternana με δανεισμό),Sestu(τέλος δανεισμού).


Udinese
Εποχή Stramaccioni
Η Udinese μπαίνει σε μια χρονιά νέων δεδομένων. Μετά τη πτώση της από τη πρώτη 10άδα για πρώτη φορά μετά από τη σεζόν 2009 - 2010 θα συνεχίσει χωρίς μια από τις πιο σημαντικές της προσωπικότητες.

Αφού οδήγησε τις “ζέβρες” σε τρία φίνις στη πρώτη 5άδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια - συμπεριλαμβανομένων και δύο στα Play - off του Champions League - ο Francesco Guidolin αποφάσισε να αποσυρθεί τον Μάιο από τη προπονητική αναλαμβάνοντας πόστο στη διοίκηση του συλλόγου. Πλέον τα ηνία της ομάδας τα έχει πάρει ο πρώην προπονητής της Inter Andrea Stramaccioni,ο οποίος μαζί με τον Dejan Stankovic ως βοηθό του θα προσπαθήσει να επαναφέρει τους “Bianconeri” στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας.

Ο Stramaccioni θεωρούνταν ως ένας από τους πιο ελπιδοφόρους προπονητές στη χώρα του ύστερα από τη κατάκτηση του Champions League με τη Πριμαβέρα της Inter,αλλά η θητεία του στη μεγάλη ομάδα στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Τώρα σε ένα περιβάλλον με χαμηλή πίεση του δίδεται η ευκαιρία να ξαναφτιάξει την εικόνα του.

Μόνο εύκολο όμως δεν θα είναι το έργο του. Οι “Friullani” έχουν ένα από τα πιο νεανικά ρόστερ της Serie A και συνεχίζουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον Capitano τους Antonio Di Natale. Κάθε καλοκαίρι η Udinese πουλάει τους καλύτερους της παίκτες κάτι που δεν άλλαξε και στο φετινό,με τον Αργεντινό μέσο Roberto Pereyra και τον Σέρβο μπακ - χαφ να παραχωρούνται σε Juventus και Lazio αντίστοιχα.

Ωστόσο ο “Strama” είναι γνωστός για την ικανότητα του να δουλεύει με τους νέους και έχει μια συναρπαστική καλλιέργεια ταλαντούχων “πυρομαχικών” στη διάθεση του. Με τους Scuffet,Badu και Muriel να συνεχίζουν την ανάπτυξη τους στο “Friulli” οι οπαδοί των “Bianconeri” θα ελπίζουν για μια καλύτερη θέση από τη 13η της περασμένης χρονιάς.


Προπονητής:Andrea Stramaccioni
Αφού απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της μεγάλης ομάδας της Inter με τη κατάληψη της ένατης θέσης απολύθηκε άμεσα και πλέον στην Udinese θέλει ουσιαστικά να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη μικρή προπονητική καριέρα του.


Αστέρι:Antonio Di Natale
Η ηγετική φυσιογνωμία της Udinese είναι πιο ζεστός από ποτέ να απειλήσει τις αντίπαλες άμυνες στα 36 του. Αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση αυτό το καλοκαίρι όμως έπειτα το ξανασκέφτηκε και σκοπεύει να παίξει τουλάχιστον άλλη μια χρονιά μιας και στόχος του είναι να φτάσει τα 200 γκολ στη Serie A(θέλει άλλα επτά).


Καλύτερη μεταγραφή:Παναγιώτης Κονέ
Ο Κονέ απόλαυσε μια ωραία χρονιά πέρυσι παρά τον υποβιβασμό της Bologna. Ο 27άχρονος ποδοσφαιριστής προσθέτει δυναμισμό στο επιθετικό παιχνίδι της Udinese και μπορεί να παίξει και ως κεντρικός μέσος και ως εξτρέμ.


Στο ραντάρ του Conte:Simone Scuffet
Ο 18άχρονος τερματοφύλακας έσκασε στο προσκήνιο πέρυσι και κάποιοι ήδη άρχισαν να τον συγκρίνουν με τον Buffon,ο οποίος συμπτωματικά ξεκίνησε στην ίδια ηλικία τα ποδοσφαιρικά του βήματα με τα χρώματα της Parma. Προς το παρόν ο Perin της Genoa και ο Sirigu της PSG προσανατολίζονται ως εναλλακτικές επιλογές του τερματοφύλακα της Juventus,αλλά ο Scuffet έχει ένα μεγάλο και πολύ λαμπρό μέλλον μπροστά του να διανύσει σε συλλογικό και Εθνικό επίπεδο.
Πιθανή ενδεκάδα(3-5-2):Scuffet,Heurtaux,Domizzi,Danilo,Widmer,Pinzi,Allan,Κονέ,Badu,Muriel,Di Natale.
Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:Κονέ(Bologna),Guilherme(Corinthians)Aguirre(Liverpool Montevideo),T hereau(Chievo), Riera(Watford), Alexis Zapata(Granada),Piris(Maldonado με δανεισμό),Wague(με δανεισμό),Geijo(επιστροφή από δανεισμό),Καρνέζης(επιστροφή από δανεισμό)Coda(επιστροφή από δανεισμό).
Έφυγαν:Maicosuel(Atletico Mineiro),Pasquato(Juventus),Douglas Santos(Atletico Mineiro με δανεισμό), Roberto Pereyra(Juventus με δανεισμό),Basta(Lazio με δανεισμό),Aguirre(Empoli με δανεισμό),Ighalo και Vydra(Watford με δανεισμό)Edenilson(Genoa με δανεισμό),Torje(Konyaspor με δανεισμό),Merkel(Grasshoppers με δανεισμό),Lazzari(τέλος δανεισμού),Yebda(τέλος δανεισμού).


Genoa
Το αλισβερίσι να είναι καλά...
Οι ανακατατάξεις σε παίκτες και προπονητές είναι συνώνυμες της Genoa λόγω της ελάχιστης υπομονής του προέδρου της Enrico Preziosi. Φέτος δεν άλλαξε κάτι με 13 καινούργιους παίκτες να έρχονται και άλλους τόσους να φεύγουν από το “Luigi Ferraris”.

Οι πιο σημαντικές κινήσεις έγιναν στην επίθεση με τους Matri και Pinilla να έρχονται από Milan και Cagliari αντίστοιχα για να αντικαταστήσουν τον Gilardino,ο οποίος άφησε την Ευρώπη για να πάει στη Κίνα και στη Guanghzou του Marcelo Lippi. Πρέπει να τονιστούν επίσης και άλλες δύο μεταγραφές,του πρώην εξτρέμ της Sevilla Diego Perotti και του Iago Falque που μετά το σύντομο πέρασμα του από την Αγγλία με τα χρώματα της Tottenham και τη περιήγηση του σε διάφορες ομάδες της Ισπανίας και της Ιταλίας θέλει να εγκατασταθεί επιτέλους σε μια ομάδα.

Το οξύμωρο είναι ότι οι “Rossoblu” δεν άλλαξαν προπονητή με τον τελευταίο που ξεκίνησε δεύτερη διαδοχική χρονιά στον πάγκο της να είναι ο τωρινός της Gianpiero Gasperini από το 2007.

Μπορεί ο έμπειρος τεχνικός κατά γενική ομολογία να διαθέτει ένα καλύτερο ρόστερ σε σύγκριση με πέρυσι,αλλά έχει επίσης ένα δύσκολο ξεκίνημα αντιμετωπίζοντας κατά σειρά τις Napoli,Fiorentina,Lazio,Hellas Verona,Sampdoria(στο “Derby della Laterna”)και Parma. Με τόσες πολλές μεταγραφές που θα θέλουν χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο κλίμα της Γένοβας και το δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή του πρωταθλήματος,τον Οκτώβριο ίσως να τη δούμε να προσπαθεί να καλύπτει τους βαθμούς που έχασε.


Προπονητής:Gianpiero Gasperini
Ο Gasperini ξεκινά τη δεύτερη χρονιά στη δεύτερη θητεία του ως προπονητής της Genoa με το 3-4-3 που τον έκανε δημοφιλή στη γειτονική μας χώρα να μην το αλλάζει. Αν και έχει την εκτίμηση των οπαδών της ομάδας το δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή είναι πιθανό να του φέρει μεγαλύτερη πίεση και μια ενδεχόμενη απόλυση όπως το 2010,το οποίο δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη.


Αστέρι: Mauricio Pinilla
Ο Pinilla είναι ένας χαρισματικός επιθετικός τόσο για μια φιλόδοξη όσο και για μια χαοτική ομάδα και οι οπαδοί των “Griffone” ελπίζουν να ακολουθήσει τα βήματα του Diego Milito,του Palacio και του Gilardino.


Καλύτερη μεταγραφή:Diego Perotti
Ο Αργεντινός εξτρέμ είναι γρήγορος και αθλητικός και θα δώσει τη κατάλληλη τροφοδότηση στους Matri και Pinilla στη γραμμή κρούσης της Genoa. Για 250.000 ευρώ είναι μια θαυμάσια συμφωνία.


Στο ραντάρ του Conte:Andrea Bertolacci
Ο Bertolacci είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους μέσους της Serie A,μια δραστήρια κεντρική παρουσία που φέρνει στον Marchisio. Αν και οι επιλογές της Εθνικής Ιταλίας στη μεσαία γραμμή είναι άφθονες έχει την ευκαιρία να εντυπωσιάσει το καινούργιο προπονητή της “Squadra Azzurra”.
Πιθανή ενδεκάδα(3-4-3):Perin,Burdisso,De Maio, Portanova, Marchese, Kucka, Bertolacci, Edenilson, Perotti, Pinilla, Matri.
Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:Pinilla(Cagliari),Iago Falque(Tottenham), Perotti(Sevilla), Greco(Livorno(,Rincon(Hamburg), Matri(Milan), Aleandro Rosi(Parma), Sturaro(Juventus με δανεισμό), Edenilson(Udinese με δανεισμό), Mussis(Copenhagen με δανεισμό), Sampirisi(επιστροφή από δανεισμό), Mario Santana(επιστροφή από δανεισμό), Ze Eduardo(επιστροφή από δανεισμό), Ribas(επιστροφή από δανεισμό).

Έφυγαν:Gilardino(Guanghzou),Vrsaljko(Sassuolo),Rafati(Livorno),Eduardo(Dinamo Zagreb),Matuzalem(Bologna),Polenta(Nacional Montevideo με δανεισμό),Ταχτσίδης(Hellas Verona με δανεισμό),Vinetot(Lecce),Donnarumma(Bari με δανεισμό),Konate(τέλος δανεισμού),Cabral(τέλος δανεισμού), Calaio(τέλος δανεισμού),Gamberini(τέλος δανεισμού),Centurion(τέλος δανεισμού), Sculli(τέλος δανεισμού), Marco Motta(τέλος δανεισμού), De Ceglie(τέλος δανεισμού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: