Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Serie A

Το πανόραμα των 20 ομάδων(PART 5)


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το Campionato ξεκινά αύριο και από τη προηγούμενη εβδομάδα σας παρουσιάζουμε τις 20 ομάδες με βάση την περσινή βαθμολογική τους κατάταξη. 
Σήμερα θα αναφερθούμε σε τρεις ομάδες που τη περασμένη χρονιά είδαν τον υποβιβασμό στη Serie B κατάματα όμως στο τέλος έσωσαν τη παρτίδα. Ο λόγος για τις Cagliari,Chievo και Sassuolo.


Cagliari
Το ρισκαδόρικο χαρτί με τον Zeman και τη νεολαία του
Μετά από 22 χρόνια η ιδιοκτησία άλλαξε χέρια στους Σαρδηνούς με το πρώην μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της Inter Tommaso Giulini να παίρνει τη θέση του Massimo Cellino,ο οποίος γοητεύτηκε από το Αγγλικό ποδόσφαιρο και αγόρασε τη Leeds United. Ο 37άχρονος επιχειρηματίας και δηλωμένος οπαδός των “Nerazzurri” από τη πρώτη μέρα που ανέλαβε δεν ήθελε να χάσει χρόνο και πραγματοποίησε άμεσα τις κινήσεις του.

Αρχικά μετά τη ταλαιπωρία να διανύει μια ολόκληρη διαδρομή μέχρι τη Τεριέστη στα εντός έδρας παιχνίδια της γύρισε την ομάδα πάλι στο γήπεδο της το Sant Elia,το οποίος μεγάλωσε και τη χωρητικότητα στις 12.000 θέσεις. Έπειτα πήρε το ρίσκο και διόρισε ως νέο προπονητή τον Zdenek Zeman. Στα 67 του είναι η τελευταία του ευκαιρία να δείξει κάτι καλό σε υψηλό επίπεδο και να βγάλει από πάνω το βραχνά ναι μεν του καλού ποδοσφαίρου που παίζουν οι ομάδες του,αλλά και του αρνητικού αντίκτυπου που έχει σε αποτελέσματα με την υπεροπτική προσοχή που δίνει στην άμυνα.

Ο Zeman σε ακόμα μια ομάδα πραγματοποιεί ένα παιδομάζωμα με τους Marco Capuano,Antonio Balzano(Pescara),Luca Ceppitelli(Parma) και Simone Benedetti να έρχονται στην αμυντική του γραμμή,τους Alessandro Capello(Bologna),Lorenzo Crisetig(Inter)και Godfred Donsah(Hellas Verona) να ενισχύουν τη μεσαία του γραμμή και τους Samuele Longo(Inter),Caio Rangel(Flamengo) και Diego Farias(Chievo)να συμπληρώνουν την αλλαγμένη σε πρόσωπα επιθετική του γραμμή.

Για τα γκολποστ απέκτησε δύο ταλαντούχους τερματοφύλακες,τους Alessio Cragno(Brescia) και Simone Colombi(Atalanta) όμως ψάχνεται και για έναν πιο έμπειρο μετά την αρνητική απάντηση του Almunia. Οι δύο πιο σημαντικές απώλειες από το μεταγραφικό παζάρι ήταν του αμυντικού της Davide Astori που πήγε στη Roma και του πρώτου σκόρερ της Mauricio Pinilla,ο οποίος έφυγε για τη Genoa ενώ μαζί τους αποχαιρέτησαν και οι Nene,Avramov,Perico και Silvestri.

Τα πρώτα της αποτελέσματα στα φιλικά ήταν θετικά όμως στα παιχνίδια με τη Getafe(1-3)και τη Celta(0-4) για ακόμα μια φορά φάνηκε η αδυναμία που έχουν οι άμυνες του Zeman. Οι “Rossoblu” χτίζουν για το μέλλον και αν ο Τσεχοιταλός τεχνικός περάσει γρήγορα το στυλ παιχνιδιού που θέλει να παίξουν και επιπλέον δώσει περισσότερη σημασία στην αμυντική λειτουργία η παραμονή θα πρέπει να είναι ένας εφικτός στόχος.


Προπονητής:Zdenek Zeman
Έχει μια μεγάλη φήμη στη Serie A για την υπερβολική σημασία που δίνει στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Οι ομάδες του πάντα παίζουν το 4-3-3 και αν και σπάνια είναι βαρετές δεν παίρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν η νεολαία που έχει μαζέψει μπει γρήγορα στο μείγμα μπορεί να κάνουν την έκπληξη όμως ρεαλιστικά θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να δέσουν.


Αστέρι:Marco Sau
Με τον Pinilla να έχει φύγει ο Sau είναι πλέον ο κομβικός παράγοντας της ομάδας. Το ποσοστό του στη Cagliari είναι ένα γκολ ανά τρεις αγώνες και με τη νέα τακτική που θα περάσει ο Zeman σίγουρα έχει τις περγαμηνές να σκοράρει πολλά περισσότερα αυτή τη χρονιά.


Καλύτερη μεταγραφή:Alessandro Capello
Ο 18άχρονος ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι ένα στοίχημα,αλλά η εντυπωσιακή του παρουσία στη Πριμαβέρα της Bologna και της Inter τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αρκετά για να πείσουν τη Cagliari ότι είναι έτοιμος να κάνει την “έκρηξη” του στη Serie A. Το ένα εκατομμύριο που έδωσε στην ομάδα της Emilia ίσως στο μέλλον να αποδειχθεί μια “κλεψιά”.


Στο ραντάρ του Conte:Luca Ceppitelli
Ο Antonio Conte έχει να κάνει μια αποστολή,να ανανεώσει το δυναμικό των “Azzurri” και με ένα σύνολο νεαρών ταλέντων που έχουν οι “Rossoblu” υποχρεούται να κοιτάξει μερικά από αυτά. Ο 24άχρονος κεντρικός αμυντικός θα έχει μια κεντρική παρουσία αυτή τη χρονιά στη μεγάλη κατηγορία και θα μπορούσε να είναι ένας υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Barzagli.
Πιθανή ενδεκάδα(4-3-3): Colombi, Pisano, Ceppitelli, Capuano, Avelar, Capello, Crisetig, Ekdal, Farias, Sau,Cossu.

Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:Benedetti(Inter),Rangel(Flamengo),Ceppitelli(Parma),Donsah(Hellas Verona),Cragno(Brescia),Colombi(Atalanta),,Balzano(Pescara),Longo και Crisetig(Inter με δανεισμό), Diego Farias(Chievo με δανεισμό),Marco Capuano(Pescara με δανεισμό).
Έφυγαν:Pinilla(Genoa),Avramov(Torino),Nene(Hellas Verona), Perico(Cesena), Οικονόμου(Bologna), Astori(Roma με δανεισμό), Ibraimi(τέλος δανεισμού),Tabanelli(τέλος δανεισμού),Vecino(τέλος δανεισμού),Silvestri(τέλος δανεισμού),Bastrini(τέλος δανεισμού).


Chievo
Υλικό για άνετη σωτηρία και μια καλή πορεία
Κατά κάποιο τρόπο η Chievo είναι μια από τις πιο ανώμαλες ομάδες του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Παρά το γεγονός ότι είναι το “μικρό ξαδερφάκι” της Hellas Verona,από το 2001 εκτός από μια διακοπή τη σεζόν 2007 - 2008 βρίσκεται ανελλιπώς στη Serie A και μάλιστα με εξόδους σε Champions και Europa League. Τα τελευταία χρόνια όμως ο μόνιμος στόχος της είναι η παραμονή και πέρυσι παραλίγο να το πληρώσει. Για αυτό λοιπόν ο πρόεδρος της Luca Campedelli αποφάσισε να ρίξει “ζεστό” χρήμα για μεταγραφές.

Πριν γίνουν ωστόσο αυτές κράτησε τον άνθρωπο που την έσωσε,τον πρώην παίκτη και νυν προπονητή της Eugenio Corini παραδίδοντας του ένα διετές συμβόλαιο για να φτιάξει μια ομάδα στο στυλ του. Με μεταγραφές όπως του Valter Birsa(Milan),του Maxi Lopez και του Mariano Izco(Catania) θέλει να φέρει πίσω στο “Bentegodi” το συναρπαστικό ποδόσφαιρο που έκανε γνωστή τη Chievo στις αρχές του 2000.

Βέβαια το πρώτο δείγμα δεν ήταν θετικό αφού ήρθε το πρώτο μικρό σοκ με τον αποκλεισμό της από το κύπελλο τη προηγούμενη εβδομάδα από τη Pescara. Όμως αυτό το γεγονός περισσότερο ενθάρρυνε τον πρόεδρο της και για άλλες μεταγραφές. Αφού δυνάμωσε με τον έμπειρο αμυντικό της Napoli Alessandro Gamberini έπειτα ενισχύθηκε σημαντικά από την Inter,μιας και οι πολύ καλές σχέσεις των δύο διοικήσεων το επιτρέπει αυτό το πράγμα. Οι “Clivensi” πήραν τέσσερις παίκτες με τη μορφή του δανεισμού από τους “Nerazzurri”,οι οποίοι είναι ανά θέση ο ανερχόμενος τερματοφύλακας Luca Bardi,ο αριστερός μπακ Cristian Biraghi,ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός Ezequiel Schelotto και ο ταλαντούχος επιθετικός Marco Botta.

Παρατηρούμε ότι υπάρχουν άφθονες επιλογές στη μεσοεπιθετική γραμμή της Chievo και μαζί με τον πρώτο σκόρερ της τη περασμένη χρονιά Alberto Paloschi και τον επί χρόνια αρχηγό της Sergio Pellisier συμπληρώνουν ένα τμήμα ιδιαίτερα ελκυστικό. Ο Corini αναμένεται να παρατάσσει την ομάδα του με ένα 4-4-2 σε ρόμβο,με τον Birsa να έχει το ρόλο του “Treqoartista” και μπροστά να παίζουν δύο από τους πολλούς επιθετικούς που διαθέτει.

Μόνο ο χρόνος θα μας δείξει αν η Chievo μπορεί να ξαναγίνει μια ενδιαφέρουσα ομάδα στο μάτι του ουδέτερου θεατή. Πάντως το  υλικό της μας προδιαθέτει ότι όχι μόνο θα σωθεί άνετα αλλά μπορεί να φτάσει ακόμα και στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα.


Προπονητής:Eugenio Corini
Ο πρώην παίκτης και αρχηγός της κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη καρδιά των οπαδών της Chievo,καθώς τη καθοδήγησε στην άνοδο από τη Serie B και έπειτα στην έξοδο της στην Ευρώπη. Ως ποδοσφαιριστής είχε το πνεύμα του νικητή μέσα του,αλλά πρέπει να δούμε αν μπορεί να αναπαράγει και τα επιτεύγματα του και ως προπονητής.


Αστέρι:Valter Birsa
Ο Birsa είχε μια δύσκολη περίοδο στη Milan εντός και εκτός ομάδας όμως όταν ήταν στον αγωνιστικό χώρο έδειχνε μια δυναμική και μια επιθετικότητα. Στα 28 του είναι ακόμα νέος και σίγουρα έχει πολλά περισσότερα να συνεισφέρει.


Καλύτερη μεταγραφή:Valter Birsa
Η Chievo έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από θορυβώδεις μεταγραφές,αλλά ο Birsa είναι ένας από τους λίγους κάτω των 30 ετών στο ρόστερ της που έχει την εμπειρία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Στο 4-3-1-2 του Corini θα είναι ο λεγόμενος “Treqoartista” που θα συνδέει το παιχνίδι του με τους δύο επιθετικούς.


Στο ραντάρ του Conte:Alberto Paloschi
Ο 24άχρονος επιθετικός εμφανίστηκε πριν από επτά χρόνια στο προσκήνιο με τη φανέλα της Milan σκοράροντας με τη πρώτη επαφή του στη μπάλα ερχόμενος ως αλλαγή. Ο Paloschi έχει πει ότι το ίνδαλμα του είναι ο τρέχων προπονητής των “Rossoneri” Filippo Inzaghi και φαίνεται αυτό και από τους πανηγυρισμούς του μετά από την επίτευξη ενός γκολ. Δεν έχει φτάσει ακόμα στα υψηλά του στάνταρ,αλλά έχει τη δυνατότητα να το κάνει με μια συνέχεια από τη περασμένη χρονιά για να έχει και πιθανότητες κλήσης από τον Conte.
Πιθανή ενδεκάδα(4-3-1-2): Bardi, Sardo, Gamberini, Dainelli, Biraghi, Radovanovic, Hetemaj, Bentivoglio, Birsa,Paloschi,Botta.

Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:Izco και Maxi Lopez(Catania),Meggiorini και Bellomo(Torino), Mangani(Nancy), Gamberini(Napoli), Edimar(Cluj), Bizzari(Genoa),Zukanovic(Gent),Birsa(Milan με δανεισμό),Cofie(Genoa με δανεισμό),Bardi,Schelotto,Biraghi και Botta(Inter με δανεισμό),Sestu(επιστροφή από δανεισμό).
Έφυγαν:Thereau(Udinese),Rigoni(Palermo),Agazzi(Milan),Drame(Atalanta),Farkas(Gabala),Calello(Catania),Claiton(Crotone),Granoche(Modena),Silvestri(Leeds United),Vacek(Sparta Praha),Diego Farias(Cagliari με δανεισμό),Stoian(Bari με δανεισμό),Victor Obinna(τέλος δανεισμού),Canini(τέλος δανεισμού), Guarente(τέλος δανεισμού), Rubin(τέλος δανεισμού),Leandro Paredes(τέλος δανεισμού),Squizzi(αποσύρθηκε).


Sassuolo
Για τη καθιέρωση της στη μεγάλη κατηγορία
Η γρήγορη άνοδος της Sassuolo στη γη της επαγγελίας της Serie A έφερε πολλές διχογνωμίες. Χρηματοδοτούμενη από τον χημικό μεγιστάνα Giorgio Squinzi ήταν πρόθυμη να εγκατασταθεί ανάμεσα στις 20 κορυφαίες ομάδες της Ιταλίας,αλλά όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια αυτές οι ιστορίες σχεδόν πάντα καταλήγουν σε δάκρυα.

Ευτυχώς για τους “Neroverdi” το διοικητικό συμβούλιο είδε το νόημα πριν να είναι πολύ αργά. Ο Eusebio Di Francesco που οδήγησε τη Sassuolo πριν δύο χρόνια στην άνοδο της στη Serie A ως πρωταθλήτρια,αφού απολύθηκε τον Ιανουάριο μετά από συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα επέστρεψε για τα τελευταία επτά παιχνίδια πραγματοποιώντας ένα μίνι θαύμα κρατώντας τη στη κατηγορία με τέσσερις νίκες και από ένας άστατος χαρακτήρας έγινε ήρωας.

Ο τεχνικός από την Αδριατική ακτή επικρίθηκε έντονα ότι ήταν πολύ πεισματάρης στη τακτική του και τώρα προανήγγειλε ότι θα προσπαθήσει να κολλήσει με τη φιλοσοφία του ελκυστικού ποδοσφαίρου και της προώθησης νεαρών ποδοσφαιριστών. Η έμφαση του στην επίθεση έκρυψε την αδυναμία της άμυνας της Sassuolo,η οποία δέχτηκε 72 γκολ τη περασμένη σεζόν. Για να καλύψει τα προβλήματα της στην αμυντική γραμμή ήρθαν οι Sime Vrsaljko(Genoa) και Federico Peluso(Juventus).

Στις άλλες θέσεις ο Leonardo Pavoletti - τρίτος σκόρερ στη Serie B πέρυσι - και ο εργατικός Σλοβένος μέσος Jasmin Kurtic επέστρεψαν από τους δανεισμούς τους σε Varese και Torino αντίστοιχα. Το σοβαρό της πρόβλημα διαπιστώνεται κάτω από τα δοκάρια καθώς ο βασικός της τερματοφύλακας Gianluca Pegolo θα μείνει εκτός για ένα εύλογο χρονικό διάστημα λόγω τραυματισμού. Ο αντικαταστάτης του Pomini δεν πείθει και ψάχνει με αγωνία έναν νέο,με τον Storari της Juventus να είναι το όνομα που ακούγεται πιο πολύ.

Ακόμα δεν είναι έτοιμη η Sassuolo να μπει στη πρώτη 10άδα όμως το μείγμα νεαρών και έμπειρων και η αποχώρηση πολλών παικτών χωρίς τις ιδιαίτερες συμμετοχές τη καθιστούν για μια θέση μεταξύ 12ης και 15ης στη βαθμολογία.


Προπονητής:Eusebio Di Francesco
Η διοίκηση των “Neroverdi” επιβράβευσε τον πρώην μέσο της Roma με ένα διετές συμβόλαιο μετά τη διατήρηση τους στη μεγάλη κατηγορία. Τώρα ελπίζουν ότι μαζί με τη προώθηση των νεαρών ταλέντων και την επιθετική φιλοσοφία του να φέρει περισσότερα θετικά αποτελέσματα την ερχόμενη χρονιά.


Αστέρι:Domenico Berardi
Μπορεί κάλλιστα να είναι η τελευταία του χρονιά στο “Mapei” πριν από την ένταξη του στη Juventus ωστόσο ότι και να συμβεί ο 20άχρονος επιθετικός θα είναι απελπισμένος για να διαψεύσει τους επικριτές του και να αποδείξει ότι δεν ήταν ένα πυροτέχνημα η περσινή φανταστική του παρουσία. Μοιάζει απίθανο να βάλει άλλα τέσσερα γκολ στη Milan όμως αν καταφέρει να αναπτυχθεί και άλλο σε συνδυασμό με την άνοδο της Sassuolo στο βαθμολογικό πίνακα θα έχει εκτελέσει την αποστολή του.


Καλύτερη μεταγραφή:Sime Vrsaljko
Ο Κροάτης πραγματοποίησε μια μεταγραφή - έκπληξη στη Sassuolo πριν από ένα μήνα. Στα 22 του έχει ήδη παραστάσεις από Champions League και Μουντιάλ και του έχει παρουσιαστεί ένα τέλειο σκαλοπάτι για μια μεγαλύτερη ομάδα. Από τη πλευρά της η ομάδα της Emilia γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη μεταγραφή θα της φέρε στο μέλλον μεγαλύτερο κέρδος από τα τέσσερα εκατομμύρια που έδωσε για αυτόν στη Genoa για να τον κάνει δικό της.


Στο ραντάρ του Conte:Domenico Berardi
Ο Berardi ήταν μεταξύ των επιθετικών που είχε στο μυαλό του για τη Βραζιλία ο Cesare Prandelli όμως εν τέλει δεν επιλέχθηκε. Εκ των υστέρων ίσως να ήταν χρήσιμη η απρόβλεπτη κίνηση του στις κλειστές άμυνες της Κόστα Ρίκα και της Ουρουγουάης. Τώρα με την Ιταλία να επιθυμεί να κάνει ριζικές αλλαγές ύστερα από τη πανωλεθρία της στο τελευταίο Παγκόσμιο κύπελλο ο ταλαντούχος επιθετικός θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια μακρά και ευημερούσα καριέρα κάτω υπό τις οδηγίες του Conte.
Πιθανή ενδεκάδα(4-3-3):Pomini,Vrsaljko,Paolo Cannavaro, Manfredini, Peluso, Missiroli, Biondini, Magnanelli, Zaza,Berardi,Floro Flores. 

Το πάρε - δώσε της στο μεταγραφικό παζάρι
Ήρθαν:Vrsaljko(Genoa),Peluso(Juventus),Kurtic(επιστροφή από δανεισμό),Pavoletti(επιστροφή από δανεισμό).
Έφυγαν:Marrone(Juventus),Sanabria(Roma),Masucci(Frosinone),Tommaso Bianchi(Leeds United),Pedro Mendes(Parma),Laribi(Bologna με δανεισμό),Rossini(Bari με δανεισμό),Reto Ziegler(τέλος δανεισμού).

Δεν υπάρχουν σχόλια: