Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Δύο σαρκοφάγοι εντοπίστηκαν (και καταστράφηκαν) κατα την διάρκεια εργασιών οδοποιίας στην Κωνσταντινούπολη


Δύο αρχαίες σαρκοφάγοι βρέθηκαν και δυστυχώς καταστράφηκαν μερικώς,  κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης υπόγειας διάβασης στην Κωνσταντινούπολη κατα την διάρκεια εργασιών μιας μπουλντόζας στην διάβαση του Vezneciler, μπροστά απο την κύρια είσοδο του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.

Το αρχαιολογικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης ενημερώθηκε αμέσως για την ανακάλυψη  έστω και αν είχαν καταστραφεί μερικώς λόγω των εργασιών απο το βαρύ όχημα, μάλιστα, η περιοχή ορίστηκε ως αρχαία «νεκρόπολη» της πόλης.

Η εταιρεία που διεξάγει τις εργασίες οδοποιίας δήλωσε όσον αφορά για την μερική καταστροφή των σαρκοφάγων πως ήταν σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους του μουσείου και πως: «μετά από μερικές ώρες απο την ανακάλυψη, στελέχη του μουσείου ήρθαν και οι τάφοι είχαν αφαιρεθεί. Δουλέψαμε με προσοχή, και γι 'αυτό το έργο καθυστέρησε για λίγες ημέρες. Δεν ήταν μια βαθιά εκσκαφή. Έχουμε απομακρύνει μόνο την άσφαλτο μέχρι τώρα» δήλωσε ο υπεύθυνος πολιτικός μηχανικός του έργου, Hüseyin Işıldak.


Αντιθέτως οι υπεύθυνοι του μουσείου καταγγέλλουν πως δεν ενημερώθηκαν για το έργο καθώς, όπως δηλώνουν, δεν υπήρχε κάποιος αρχαιολόγος - παρατηρητής στο εν λόγω έργο. Μάλιστα, οι περίοικοι και πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή καταγγέλλουν με την σειρά τους, πως τα ευρήματα είχαν εντοπιστεί ήδη απο τις 18 Αυγούστου και ήταν εγκαταλελειμένα και έκθετα για μια βδομάδα. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τον κ. İzzet Umut Çelik ένας καθηγητής της Επαγγελματικής σχολής του Şişli ο οποίος πήρε της φωτογραφίες που βλέπετε και τις ανέβασε στο διαδίκτυο.

«Η κλασσική μορφή των εργοταξίων πρέπει να αλλάξει τουλάχιστον όσον αφορά την περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, αν και θεωρώ πως δεν πρέπει να δίνονται άδειες στην συγκεκριμένη περιοχή» τόνισε σε δήλωσή του ο κ.Çelik προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις προσβάλλουν έτσι, με την μανία τους για κέρδος, την ιστορία της πόλης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: