Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2014»: Συνέχεια με «Καπέλο από ψάθα Ιταλίας», «Λυσιστράτη» και Πορτοκάλογλου


Με μεγάλη προσέλευση θεατρόφιλου κοινού συνεχίζονται τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2014», με τη μια παράσταση να διαδέχεται την άλλη. Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή του θεάτρου και του πολιτισμού που θεσμοθέτησε ο πρώην δήμος Συκεών και συνεχίζει με συνέπεια ο νυν Νεάπολης-Συκεών, με τη συμμετοχή κρατικών, δημοτικών σκηνώνκαι ΔΗΠΕΘΕ, και με τις παραστάσεις να δίνονται ανελλιπώς επί 20 χρόνια στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ».

Μετά τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που παρουσίασε χθες το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και η 5η Εποχή, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και πρωταγωνιστές τη Φιλαρέτη Κομνηνού και τον Στέλιο Μάινα, και η οποία επαναλαμβάνεται και σήμερα, τη σκυτάλη παίρνει το Δημοτικό Θέατρο Συκεών, το οποίο παρουσιάζει αύριο, Τετάρτη 27 Αυγούστου, το έργο του Ευγένιου Λαμπί «Καπέλο από ψάθα Ιταλίας». 

Τη μετάφραση του έργου επιμελήθηκε η Μαριάννα Κάλμπαρη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τάσος Ράτζος, με βοηθό τον Χρήστο Γκουτσίδη, την κινησιολογία η Κωνσταντίνα Καστέλλου, τη μουσική ο Κώστας Βόμβολος και τα σκηνικά-κοστούμια η Μαγδαληνή Σίγα. Στο πιάνο η Άνη Χατζηαντωνίου, που έχει κάνει και τη μουσική διδασκαλία, και στο βιολί η Δήμητρα Χρυσάφη.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ανδρέας Βασιλείου, Ιωάννα Γεωργαντά,
Σωτήρης Γκουντσούδης, Έλλη Ευστράτιου, Κική Καμπάκου, Θέμης Κασιμίδης, Κατερίνα Κεχαγιά, Καίτη Λάζου, Ελένη Μαβίδου, Μιχαήλ Νικολάου, Παντελής Πετράκης, Ζουμπούλης Παπαπαρασκευάς, Ειρήνη Παυλίδου,Σταμάτης Στάμογλου, Ζωή Στερικλή, Αναστασία Τσακίρη, Θανάσης Τσαρούχας, Μάκης Τσιλιγκαρίδης, Δήμητρα Χρυσάφη, Αλέξανδρος Χρυσάφης.

 Λίγα λόγια για το έργο…
Ο Φαντινάρ κατευθύνεται προς το Παρίσι για την τελετή του γάμου του με την κόρη του φυτωριούχου Νονανκούρ. Στο δάσος, το άλογό του τρώει το ψάθινο καπέλο μιας παντρεμένης κυρίας που κρύβεται στους θάμνους με τον εραστή της. Η κυρία δεν μπορεί να επιστρέψει στο ζηλιάρη σύζυγό της χωρίς καπέλο και ο Φαντινάρ υποχρεώνεται να της βρει ένα όμοιο. Η αγωνιώδης αναζήτηση του σπάνιου καπέλου, ο γάμος που συνεχώς κινδυνεύει να ματαιωθεί, η καταδίωξη του Φαντινάρ από τη νύφη, τον πεθερό και όλο τους το σόι στους δρόμους του Παρισιού, η οργή του απατημένου συζύγου, τα λάθος πρόσωπα στη λάθος στιγμή, πλέκουν μια από τις πιο χυμώδεις και απολαυστικές κωμωδίες του αστικού γαλλικού θεάτρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μέσω των οποίων δομών στηρίζονται ευπαθείς κι οικογένειες και πολίτες που είναι ενταγμένοι ως ωφελούμενο στα κοινωνικά προγράμματα του δήμου.


Συνέχεια με «Λυσιστράτη»
Οι παραστάσεις των 20ων ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΩΝ θα συνεχισθούν την Πέμπτη, 28 Αυγούστου, με τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, που ανεβάζει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου & Highway-Λυκόφως.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, σε μετάφραση-απόδοση Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, ενώ οι υπόλοιποι συντελεστές είναι: σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης, στίχοι τραγουδιών: Γιώργος Μπακόλας, επιμέλεια κίνησης: Δήμητρα Κρητικίδη, φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου.

Τους ρόλους και τα χορικά κείμενα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καβογιάννη
Αντώνης Λουδάρος, Καίτη Κωνσταντίνου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Δημήτρης Παπανικολάου, Θωμάς Γκαγκάς, Ελίνα Μάλαμα, Βασίλης Πουλάκος, Γεράσιμος Σκαφίδας.


 Λίγα λόγια για το έργο…
Η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη είναι μία από τις σπουδαιότερες κωμωδίες της παγκόσμιας δραματουργίας. Οι γυναίκες των αντιπάλων παρατάξεων (Αθηναίοι, Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους) αποφασίζουν -σε μια συναρπαστική αρχική σκηνή- να κατέβουν σε ερωτική απεργία, μην επιτρέποντας στους άντρες να τις αγγίξουν. Οι Αθηναίες με πονηριά καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, όπου φυλάγεται ο θησαυρός της πόλης και αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση. Από δω και πέρα ακολουθούν εκρηκτικά κωμικά επεισόδια, άλλοτε με λεπτό χιούμορ και άλλοτε σαν χοντρή φάρσα.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στα Πεύκα
Την ίδια ώρα, με πλήθος εκδηλώσεων συνεχίζονται στη Δ.Ε. Πεύκων τα «ΘΕΟΤΟΚΙΑ 2014», τα οποία αποτελούν έναν ακόμη πολιτιστικό-καλλιτεχνικό θεσμό του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και ο οποίος ολοκληρώνεται την Παρασκευή 29 Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη 26 Αυγούστου, με παιδικό πρόγραμμα και δράση από το ΚΘΒΕ με τίτλο «Παιδικές ψυχές στα πάρκα». Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια μουσικών και ηθοποιών του ΚΘΒΕ που θα παίξουν χαρούμενα με τα παιδιά, με το ραντεβού τους να έχει οριστεί στι1 7.30 μ.μ. στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (Αρτέμιδος 7 – Πεύκα).

Αμέσως μετά, στις 9 μ.μ. στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων (Ειρήνης 3) θα ακολουθήσει Βραδιά Χορωδιών με τη συμμετοχή των χορωδιών του Δημιουργικού Συλλόγου Γυναικών Ενότητας Νεάπολης «ΕΣΤΙΑ», του ΚΑΠΗ Πεύκων και του Δημιουργικού Συλλόγου Γυναικών Πεύκων «ΑΡΙΑΔΝΗ».

Η κορυφαία εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη 27 Αυγούστου, με τη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον αυλόγυρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Πεύκων στις 9 μ.μ. με ελεύθερη την είσοδο. Νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, στις 8 μ.μ., θα εμφανισθεί το μουσικό έθνικ σχήμα «PUPPETEARS».

Πληροφορίες:
● ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ «ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ»
Καρόλου Κουν 13, Συκιές
Τηλέφωνο θεάτρου: 2310 631305 (κατά τις ώρες λειτουργίας του θεάτρου)
● Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9μ.μ.
● Αστικές λεωφορειακές γραμμές:
23 (στάση Βίτσι), 28 (στάση Δεδέογλου), 18 στάση Νηπιαγωγείο
● Πληροφορίες για τις παραστάσεις:
Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων δήμου Νεάπολης-Συκεών (Άννα Σεβαστιάδου)
Τηλέφωνα: 2313 313125, -126, -127
● Εισιτήρια προπωλούνται:
-από το δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών (Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Στρ. Στ.Σαράφη 1, Συκιές),
-από τα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους και
-από το Ανοικτό Θέατρο Συκεών (από τις 7 το απόγευμα τις ημέρες των παραστάσεων).
● Τιμές εισιτηρίων:
-ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ – «Καπέλο από ψάθα Ιταλίας»
Αντί εισιτηρίου, τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου
-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ & Highway-Λυκόφως – «Λυσιστράτη»
● Προπώληση: 15€ - Κανονικό: 18€, φοιτητικό-μαθητικό: 15€, ανέργων: 12€ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: