Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Σε πλήρη εγκατάλειψη βυζαντινό ταφικό μνημείο στην Κωνσταντινούπολη


Στην περιοχή Fatih της Κωνσταντινούπολης ανακαλύφθηκε το 1988 απο τον Τούρκο καθηγητή Ümit Serdaroglu ένα ταφικό βυζαντινό μνημείο του 4ου μ.Χ. αιώνα, της εποχής του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου. Με μόνη φροντίδα μια ανακαίνιση το 1989, ο τάφος αντιμετωπίστηκε απο τις τοπικές αρχές με περιφρόνηση με αποτέλεσμα να πέσει θύμα πολλών λεηλασιών, όπως το 1993, όταν κλάπηκαν απο τον τάφο ανάγλυφα που καλύπτουν την κρύπτη, τα οποία εντοπίστηκαν γρήγορα και φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και οι τοιχογραφίες, που πλέον αποκαταστάθηκαν παρολίγον να είχαν καταστραφεί απο την εγκατάλειψη.

Πλέον ο βυζαντινός τάφος, γνωστός και ως τάφος του Silivrikapı δεν διαφέρει απο μια μάντρα. Μάλιστα, ο τάφος και οι κήποι που τον περιβάλουν έχει γίνει το σπίτι εκατοντάδων αστέγων. Ο Atilla, ο οποίος ζει στο Silivrikapı για σχεδόν 40 χρόνια, είναι ένας από τους αστέγους: «Ναι, το παραδέχομαι μιαίνω αυτό το μέρος με το που μένω σε αυτό, αλλά δεν ντρέπομαι για αυτό, γιατί δεν είχα κλέψει τίποτα από εδώ. Οι πλιατσικολόγοι και οι υπάλληλοι που είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάντια αυτού του τάφου θα πρέπει να ντρέπονται.

Έχω ζήσει εδώ για 40 χρόνια. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια παίζοντας γύρω από αυτούς τους τοίχους, αλλά τότε δεν ξέραμε τι ήταν εκεί, επειδή ήταν καλυμμένο από μπάζα. Κάποια μέρα ήρθαν υπάλληλοι και πήραν ό, τι ήταν εκεί. Έγινε ακόμη και μια δολοφονία μεταξύ των εργαζομένων αποκατάστασης, λόγω μιας φήμης για έναν υποτιθέμενο κρυμμένο θησαυρό που είχε ο τάφος. Η περιοχή Yenikapı αποκαταστάθηκε, αλλά αυτό το μέρος παραμένει ανέγγιχτο. Κάθε δύο χρόνια, έρχετε ο δήμαρχος σε αυτό το μέρος, αλλά μένει σε αυτό χωρίς να κάνει τίποτα άλλο.

Όταν Bedrettin Dalan ήταν δήμαρχος, τα πάντα εδώ λεηλατήθηκαν. Ρωτήστε οποιονδήποτε στην περιοχή και θα σας πουν το ίδιο πράγμα. Ναι, μιαίνω αυτό το μέρος και ασεβώ έναντι της ιστορίας με το που μένω εδώ, αλλά ευτυχώς δεν έχω λεηλατήσει οτιδήποτε» τονίζει απο την μεριά του για το θέμα.

«Πρόσφατα μερικοί άνθρωποι ήρθαν εδώ, λέγοντας ότι επρόκειτο να σκάψουν όλον τον τάφο. Έσκαψαν όλο το χώρο αλλα αμφιβάλλω αν βρήκαν τίποτα. Μετά ήρθαν μερικοί πλιατσικολόγοι και αναρριχήθηκαν στους τοίχους του τάφου με σφυριά στο χέρι.

Ακόμη και τα μέτρα που είχαν ληφθεί από το δήμο, δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τους αρχαιοκάπηλους. Μάλιστα, ο δήμος εγκατέστησε μια πόρτα στην κρύπτη για να σταματήσει τους πλιατσικολόγους και οι αρχαιοκάπηλοι σήκωσαν την πόρτα το ίδιο βράδυ» αναφέρει απο την μεριά του ο Mustafa ένας τοπικός καταστηματάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια: