Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2014»: Συνέχεια με Καμπανέλη και Βάρναλη και «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2014»: με πρεμιέρα «Στη Γειτονιά των Αγγέλων»


Με την παιδική παράσταση «Παραμύθια στο ασανσέρ» συνεχίστηκαν σήμερα Παρασκευή 29 Αυγούστου, τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2014» στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης».

«Πρόκειται για μια παράσταση γεμάτη φαντασία, δημιουργικότητα, ενέργεια, ροή, ρυθμό, χρώμα, κίνηση, μουσική και τραγούδι. Ταξιδεύεις, χορεύεις και τραγουδάς μαζί με φοβισμένους λαγούς και χαρούμενα βατράχια, με περίεργους γέρους και γριές, με πλούσιους αλλά δυστυχισμένους τσιγκούνηδες και ευτυχισμένους φτωχούς, με τρομαγμένους γίγαντες, με πονηρά φίδια και έξυπνους κάβουρες», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Τάσος Ράτζος.

Τα κείμενα, που βασίζονται σε ελληνικά λαϊκά παραμύθια, και τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Τάσος Ράτζος, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Ιωάννα Στεφανοπούλου. Μουσικός είναι ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, η επιμέλεια της κίνησης ανήκει στην Ειρήνη Καλογηρά, ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι η Αγγέλω Παπαγγελοδήμου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Νάγια Καρακώστα, Δημήτρης Κρίκος, Αλέξανδρος Κωχ, Καλλιόπη Μανδρέκα και Μαρία Ορφανού.

Τη σκυτάλη των «Μερκουρείων» παίρνει το Σάββατο 30 Αυγούστου το Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις» που θα παρουσιάσει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη «Η αυλή των θαυμάτων» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

Τα σκηνικά και κοστούμια έχουν την υπογραφή της Άννας Μαρίας Αγγελίδου, οι φωτισμοί είναι του Γιώργου Κιουρτσίδη και του Ανέστη Αμανατίδη και η μουσική επιμέλεια της Τζένη Δήμου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι : Λάζαρος Γιαννακόπουλος, Αναστασία Ιωαννίδου, Ειρήνη Σοφιανίδου, Πολυχρόνης Ράπτης, Πόπη Σάσσου, Λίνα Ζήσιου, Γιούλη Τόλκα, Σάκης Παπαγεωργίου, Μάριος Βουτυράκης, Ζωή Κλεάνθη, Σάκης Σολωμονίδης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Μαρία Βουλγαρίδου, Σάββας Tραπεζάνογλου, Πασχάλης Ρετζέπης και Λεωνίδας Οικονόμου


Η «Αυλή των Θαυμάτων» θεωρείται από τα κορυφαία έργα της Νεοελληνικής δραματουργίας, καθότι συνδυάζει αριστοτεχνικά την ηθογραφία και τη μετάβαση στο κομβικό σημείο της αλλαγής της κοινωνίας, αλλά και πλάθει χαρακτήρες τόσο αληθινούς και σε βάθος, ώστε ο θεατής ταυτίζεται με την αληθινότητά τους.

Ο Ι.Καμπανέλης στο έργο αυτό κάνει μια βαθιά τομή στη ψυχοσύνθεση του Έλληνα, καθορίζοντας τα διάφορα επίπεδα που συγκροτούν το περιβάλλον της ελληνικής κοινωνίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο ή φάρμακα για το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μέσω των οποίων δομών στηρίζονται ευπαθείς κι οικογένειες και πολίτες που είναι ενταγμένοι ως ωφελούμενοι στα κοινωνικά προγράμματα του δήμου.

Η αυλαία των «Μερκουρείων» πέφτει την Κυριακή 31 Αυγούστου με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης και την παράσταση «Η αληθινή Απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη σε σκηνοθεσία Χρίστου Σιοπαχά.
Με την παράσταση αυτή το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης επιθυμεί να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κώστα Βάρναλη καθώς εφέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννηση και 40 χρόνια από το θάνατό του.

Πρόκειται για έναν συγκλονιστικό μονόλογο που φέρει την υποκριτική σφραγίδα του πρωταγωνιστή Χρίστου Καλαβρούζου, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του αείμνηστου βραβευμένου σκηνογράφου Βασίλη Φωτόπουλου και η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Στην ηχογράφηση της μουσικής της παράστασης συμμετείχαν οι μουσικοί Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), Δημήτρης Ζουμπούλης (βιόλα), Πέτρος Πρωτόπαπας (φλάουτο), Μιχάλης Χριστοδουλίδης (συνθετητής), Χρίστος Κοσμάς (ηχοληψία, στούντιο ECHO).


Η αληθινή απολογία του Σωκράτη δια χειρός Κώστα Βάρναλη, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Η πρώτη παρουσίαση στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Χρ. Σιοπαχά, σκηνικά-κοστούμια Β. Φωτόπουλου και μουσική Μ. Χριστοδουλίδη, μου προσέδωσε ένα δαιμόνιο μεράκι. Τώρα πλέον, ώριμος, με τραγική πείρα ζωής και τεχνικής, στέκομαι με ευλάβεια, ευθύνη, αγωνία και αγάπη για να αποδώσω και να συμβάλλω να αναγνωρισθεί η πολιτική, κοινωνική, ηθική πνευματική αισθητική που τόσο μας λείπει. Σε μια εποχή κατάπτωσης και σήψης ο Βαρναλικός λόγος θα βοηθήσει την κοινωνία της αδράνειας και της διαιώνισης του «το του κρείττονος συμφέρον» και θα την σπρώξει προς τα εμπρός.


Ένας μεγάλος θεσμός στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ρίχνει αυλαία («Μερκούρεια 2014»), ένας άλλος ακόμη ανοίγει τις πύλες των πλούσιων εκδηλώσεων καλώντας τους βαλκάνιους λαούς στη γιορτή του πολιτισμού που ενώνει και συμφιλιώνει.
Πρόκειται για τη «Βαλκανική Πλατεία 2014» που επίσημα ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου, και ολοκληρώνεται το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου. Αφετηρία, όπως πάντα εδώ και 15 χρόνια, τα Συμμαχικά Κοιμητήρια, όπου στις 9 το βράδυ τα φώτα ανάβουν «Στη Γειτονιά των Αγγέλων». Πρόκειται για την εναρκτήρια συναυλία-αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μπάση και με τη συνοδεία της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής και της Χορωδίας των Δημοτικών Ωδείων Νεάπολης-Συκεών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση.

Προάγγελο του μεγάλου κύκλου εκδηλώσεων θα αποτελέσουν την Κυριακή, 31 Αυγούστου, τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα που προέρχονται από τη Μακεδονία, Θράκη, Πόντο, Ήπειρο και Βουλγαρία, όπως επίσης και οι φιλαρμονικές που θα ξεκινήσουν από διάφορα σημεία της Νεάπολης για να καταλήξουν στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι). Όλοι μαζί, με διαφορετικά ηχοχρώματα και ρυθμούς, θα μας εισάγουν από τις 7 μ.μ. στο κλίμα των εκδηλώσεων, που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη.

«Η ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ σφύζει και φέτος από καλλιτεχνικά ρεύματα που εκφράζουν τη ζωντανή παράδοση της Νοτιανατολικής Ευρώπης, από τη μια γωνιά της μέχρι την άλλη. Και είναι ταλέντο σπάνιο να παραμένει ένας τέτοιος θεσμός ισχυρός και ενδιαφέρων, πετυχαίνοντας να συνταιριάζει διαφορετικές κουλτούρες και καταβολές, προβάλλοντας εντέλει την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική τους συγγένεια», σημειώνουν στο μήνυμά τους ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Γιώργος Θώμογλου, και προσθέτουν: «Η εμπιστοσύνη μας στον ενεργητικό και παρεμβατικό ρόλο της ‘‘Βαλκανικής Πλατείας’’ παραμένει ακλόνητη και κάθε φορά γευόμαστε μαζί με τους συμπολίτες μας τους καρπούς οικείων καθημερινών σκέψεων, φόβων, πόθων και ονείρων που ενώνουν τους λαούς της Βαλκανικής. Σ’ αυτόν τον κόσμο δεν είμαστε μόνοι και κάθε μέλλον εξαρτάται πρώτα από εμάς. Από το χθες που κουβαλάμε στο μυαλό και την ψυχή μας, από το σήμερα που διασχίζει τις ζωές μας και το αύριο που μόνο όλοι μαζί, ειρηνικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στη «Βαλκανική Πλατεία 2014», που διοργανώνεται για 15η συνεχή χρονιά, συμμετέχουν μουσικά και χορευτικά σχήματα από βαλκάνιες χώρες, συγγραφείς και εικαστικοί δημιουργοί, ενώ πλούσια είναι και η εβδομάδα της Παιδικής Σκηνής. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Κυριακή 31 Αυγούστου
Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα (Μακεδονία, Θράκη, Πόντος, Ήπειρος, Βουλγαρία) και φιλαρμονικές ξεκινώντας από διάφορα σημεία της Νεάπολης συναντώνται στην πλατεία Ειρήνης.
-Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι), 7μ.μ.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου
«Στη Γειτονιά των Αγγέλων»
Συναυλία-αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μπάση. Συνοδεύει η ορχήστρα των Δημοτικών Ωδείων Νεάπολης-Συκεών, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Μπουλούση. Με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως.
-Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά), 9μ.μ. - Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου
►Εγκαίνια έκθεσης των καλλιτεχνών Zoran Todovic (Βελιγράδι), Vana Urosevic (Σκόπια).
-Εκθεσιακός χώρος Εικαστικού Εργαστηρίου και Κέντρου Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ» (Λαγκαδά 120 και Δ.Κομνηνού), 8μ.μ.
-Διάρκεια έκθεσης έως και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου (ώρες λειτουργίας: 6μ.μ.-9μ.μ.)
►Συναυλία με τους Μύρωνα Στρατή και Ησαΐα Ματιάμπα
-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.
-Support πρόγραμμα dj, 8μ.μ.-9μ.μ.
-Είσοδος: 3€

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου
►Εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης γλυπτών, ξυλόγλυπτων και ζωγραφικής από την οικογένεια Rusimovi (Βουλγαρία).
-Αίθουσα Τέχνης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης), 7μ.μ.
►Παρουσίαση βιβλίων
-«Οι Εφιάλτες του δήμιου Σανσόν» και «Είναι κάπου αλλού η γιορτή» του συγγραφέα Χρήστου Χαρτοματσίδη.
-Εκθεσιακός χώρος (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.
►Συναυλία με τους ENCARDIA και BAILDSA
-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου
Θεατρική παράσταση «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ: η κοιμωμένη μου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου
-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου
► Συναυλία με τους ELI FARA – KASTRIOT TUSHA (Αλβανία)
-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.
► Θεατρική παράσταση
-«Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.
-Θεατρικό Εργαστήρι ΘΕΣΠΙΣ (Λαγκαδά 120 και Νυμφαίου)
Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου
► Συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη
-Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη), 9μ.μ.
-Support πρόγραμμα dj, 8μ.μ.-9μ.μ.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (Παιδότοπος - περιοχή Στρεμπενιώτη)
► Καθημερινά από τις 19:30 – 20:30 μαθαίνουμε παραδοσιακά βαλκανικά παιχνίδια, ενώ κινητή μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιεί προληπτική οδοντιατρική εξέταση για όλα τα παιδιά (με τη συνεργασία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου
► 20:30 - 21:30
Παράσταση αφήγησης λαϊκών παραμυθιών
«ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΕΤΟΥ»
Από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη
► 21:00 - 22:00
Μουσικό παραμύθι από το Δημοτικό Ωδείο Ενότητας Νεάπολης
«ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ»
Μουσική - Κείμενα: Αγγελική Καραγεωργίου

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου
► 20:30 - 22:30
-Το Κουκλοθέατρο της Χριστίνας Μπήτιου «ΤΑ ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ»
-«Κουκλοθέατρο από τα παιδιά ... για τα παιδιά» - Καλλιτεχνικό εργαστήρι

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου
► 20:30 - 22:30
-ΣΚΙΟΘΕΑΤΡΟ του Αγάπιου Αγαπίου «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ»
-Εργαστήρι κατασκευής φιγούρων

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου
► 21:00 - 22:00
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ALL DANCE”
Παρουσίαση χορών από τα τμήματα του συλλόγου, σε ρυθμούς latin, hip hop, και oriental.
► 21:30 - 23:00
Ξεναγούμαστε στον ουρανό με τους φίλους της Αστρονομίας!
Τοποθετούμε τηλεσκόπια στο γήπεδο ποδοσφαίρου (5Χ5) δίπλα από την παιδική σκηνή, όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν με την καθοδήγηση της ομάδας παρατήρησης, να θαυμάσουν τον ουρανό του Σεπτεμβρίου. Σε συνεργασία με τον ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. Ξεναγηθείτε στον ουρανό παρέα με τους φίλους της Αστρονομίας!.

Δεν υπάρχουν σχόλια: