Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Νέα ευρήματα απο το Δεσποτικό


Οι ανασκαφές στο ακατοίκητο νησί του Δεσποτικού, δυτικά της Αντίπαρου, απέδωσαν πολύ σημαντικά ευρήματα τα οποία είναι κατατοπιστικά ως προς την τοπογραφία, την έκταση και τη χωροταξική οργάνωση του ιερού του Απόλλωνα στην περιοχή Μάνδρα.

Η συστηματική έρευνα κατά τα τελευταία 17 χρόνια από τον αρχαιολόγο Γιώργο Κουράγιο (21η Εφορεία Αρχαιοτήτων) έχει αποκαλύψει ένα εκτεταμένο και πλούσιο αρχαϊκό ιερό, το οποίο πιθανότατα ιδρύθηκε από τους κατοίκους της Πάρου. Το κέντρο της λατρείας ήταν μια προστατευμένη αυλή, η οποία αποτελείται απο έναν πρόστυλο ναό κατασκευασμένο απο μάρμαρο και με κιονοστοιχία απο επτά κίονες, με κατά προσέγγιση, ύψος 7μ. και δίπλα σε αυτό μια τελετουργική περιοχή με έναν τελετουργικό βωμό.

Η φετινή έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε χάρη στη χορηγία των Ιδρυμάτων της A & P Κανελλόπουλος, I. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη, Αθ. Μαρτίνος και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έφεραν στο φως, πολύ κοντά στην είσοδο του ιερού, ένα μεγάλο νέο κτίριο, το οποίο προστέθηκε στα άλλα 12 κτίρια που έχουν αποκαλυφθεί από τις προηγούμενες ανασκαφές και τα πέντε που έχουν εντοπιστεί στο νησάκι Τσιμιντίρι, το οποίο κατά την Αρχαϊκή περίοδο συνδέθηκε με το Δεσποτικό. 


Η ανασκαφή του κτηρίου δεν ολοκληρώθηκε, αλλά κατέστη σαφές ότι έχει μια πολύπλοκη κάτοψη με τουλάχιστον πέντε δωμάτια, με βάση τα ευρήματα που χρονολογούνται από την κλασική περίοδο. Το κτίριο, παρουσιάζει για πρώτη φορά την συνεχή λειτουργία του ιερού κατά τους κλασικούς χρόνους, αλλά και η μεγάλη επέκταση και η σύνθετη χωρική οργάνωση, η οποία αντανακλά την ευρέως διαδεδομένη φήμη του και τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τόσο κατα την αρχαϊκή όσο και την κλασική εποχή. 

Μάλιστα, η έρευνα στο αρχαϊκό κτίριο Δ, ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια του ιερού και χρησιμοποιήθηκε για τη λατρεία και το οποίο κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, περιλαμβάνει μια μαρμάρινη κιονοστοιχία από τέσσερις κίονες στην πρόσοψη. Επίσης, κάτω από αυτό το κτίριο ανακαλύφθηκε ένα προηγούμενο κτίριο, και μια μεγάλη ποσότητα κεραμικής από τη γεωμετρική περίοδο (9ος-8ος αιώνας π.Χ.) με μεγάλες ποσότητες καμένων και άκαυστων οστών ζώων, όπως άλογα, χοίρους, πρόβατα, κατσίκες και πουλερικά. Αυτά τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή δείχνουν μια παλαιότερη θρησκευτική πρακτική στο ιερό του Απόλλωνα ήδη από τον 9ο αιώνα π.Χ., το ίδιο μέρος όπου τον 6ο αιώνα π.Χ. έχτισαν το μνημειακό ναό. 


Επίσης, η ανασκαφή συνεχίστηκε και δυτικά του Κτίριο Δ, όπου ανακαλύφθηκαν εκτεταμένες αποθέσεις αντικειμένων  παρόμοιων με αυτών που ερευνήθηκαν το 2013, μετά την ανασκαφή του κτηρίου. Οι φετινές ανασκαφές έφεραν στο φως μια πληθώρα των ευρημάτων, όπως αρχαϊκά κεραμίδια απο την οροφή, κεραμίδια από πηλό από την οροφή του κτιρίου, ειδώλια ζώων, αγγεία σε σχήμα ιχθύος, ρυτό σε σχήμα κεφαλιού λιονταριού, διακοσμημένα κεραμικά πιθανόν κατασκευασμένα από παριανό εργαστήρια, χάλκινα αντικείμενα, κοσμήματα, και ενεπίγραφα αγγεία αφιερωμένα στον Απόλλωνα. 

Τα πολυάριθμα ευρήματα αυτής της εποχής περιλαμβάνουν επίσης και τμήματα απο αγάλματα όπως  κομμάτια απο πόδια ενός αρχαϊκού κούρου, που έρχονται να προστεθούν στα 65 ευρήματα - μέρη απο αγάλματα - γλυπτά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, καθώς και ένα δάχτυλο από ένα κολοσσιαίο άγαλμα που πιθανότατα ανήκει σε λατρευτικό άγαλμα του ναού (480-490 π.Χ.). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: