Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Πιστοποιημένη εκπαίδευση από την Πυροσβεστική Υπηρεσίας Πρέβεζας στην δασοπυρόσβεση


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας , η καθιερωμένη εκπαίδευση  για τις Δασικές Πυρκαγιές από τους Αξιωματικούς και το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας.


Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε βάσει γενικού σχεδιασμού σε πανελλήνια κλίμακα  από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για όλες τις εθελοντικές ομάδες που είναι ενταγμένες στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στον τομέα της Δασοπροστασίας - Δασοπυρόσβεσης.


Η εκπαίδευση διήρκεσε ένα μήνα  και περιελάμβανε θεωρητικά  και πρακτικά μαθήματα σε αντικείμενα που διδάχτηκαν από το έμπειρο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας.


Στην διάρκεια της εκπαίδευσης αναλύθηκαν οι αιτίες και οι κίνδυνοι των δασικών πυρκαγιών, έγινε ανάλυση αντιμετώπισης των πυρκαγιών και τονίστηκε η συνεργασία των εθελοντών με το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος , ώστε η αντιμετώπιση να είναι άμεση και πιο εύκολη.


Οι εθελοντές μέλη της Ειδικής Διασωστικής Ομάδας Πολλαπλών Αποστολών (ΕΔΟΠΑ) της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομών Πρέβεζας (ΛΕΚ) ενημερώθηκαν για τον ομαδικό και τον ατομικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα μέλη ενός πεζοπόρου τμήματος που συμμετέχουν στην κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς, για τα μέσα και τις τεχνικές κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, καθώς και για τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για την ασφαλή συμμετοχή των εθελοντών στην κατάσβεση των πυρκαγιών.


Μέσα από μια παρουσίαση ειδικού αξιωματικού  του Πυροσβεστικού Σώματος, αναλύθηκαν τα είδη  των δασών και πως επηρεάζουν την εξέλιξη μιας φωτιάς, οι τρόποι προφύλαξης καθώς και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να πραγματοποιηθεί μια προσέγγιση σε φωτιά με τον πιο ασφαλή τρόπο. Επίσης, πραγματοποιήθηκε από τους εκπαιδευτές παρουσίαση των πυροσβεστικών οχημάτων και του εξοπλισμού τους,καθώς και του εξοπλισμού που έχει ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ οι εθελοντές μέλη της ΕΔΟΠΑ πραγματοποίησαν ρίψεις με αυλούς , επεξεργάστηκαν τον εξοπλισμό των πυροσβεστικών οχημάτων ενώ σε μερικές περιπτώσεις έγινε και επιλεγμένη χρήση αυτών., καθώς και των διασωστικών εργαλείων που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυρίαρχο συμπέρασμα της εκπαίδευσης ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη της φωτιάς και με την στελέχωση τόσο των πυροφυλακίων όσο και των περιπόλων επιτυγχάνετε η πιο έγκυρη ενημέρωση ενός περιστατικού φωτιάς , άρα και πιο γρήγορη αντιμετώπιση της.


Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με γραπτές εξετάσεις οι οποίες έγιναν στις 14 Ιουνίου 2014 σε πανελλήνια κλίμακα για όλες τις εθελοντικές ομάδες και για την Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας πιστοποιήθηκαν 12 εθελοντές μέλη της.









Δεν υπάρχουν σχόλια: