Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Τους «πούλησαν» για να γλυτώσουν... ενώ δύο Ισπανοί εθελοντές κατηγορούν την Ρωσία για αδιαφορία προς τους ρωσόφωνους (βίντεο)


Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στα ρωσικά μέσα, η περικυκλωμένη απο τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες στην περιοχή του Λουγκάνσκ, η 79η ουκρανική Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών ήρθε σε συνεννόηση με τους αντάρτες και παρέδωσε σε αυτούς Πολωνούς μισθοφόρους οι οποίοι πολεμούσαν μαζί τους. Σε αντάλλαγμα αυτής της παράδοσης ήταν να τους επιτρέψουν οι ρωσόφωνοι έναν ανοιχτό ένα διάδρομο μέσω του οποίου θα μπόρεσαν και απαγκιστρώθηκαν προς το Mykolaiv.

Οι Πολωνοί μισθοφόροι στην ουσία εν ενεργεία στρατιωτικοί έχουν αποβιβασθεί από τις 16 Ιουλίου στο λιμάνι της Οδησσού από όπου και προωθήθηκαν στο μέτωπο της Α.Ουκρανίας. Η πολωνική κυβέρνηση επισήμως προσποιείται ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Οι Πολωνοί μισθοφόροι προσπάθησαν να σκοτώσουν τον διοικητή της Ταξιαρχίας για "προδοσία" επειδή διαπραγματεύτηκε το άνοιγμα ασφαλούς διαδρόμου για να φύγουν οι άντρες του με ασφάλεια, και να αποφύγουν την τύχη της 72ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας η οποία πλέον δεν υφίσταται ως μονάδα, με αντάλλαγμα να αφήσουν στους ρωσόφωνους τον βαρύ οπλισμό τους.

Σημειώνεται ότι η Βαρσοβία έχει αρνηθεί ακόμα και την ανάμειξη Πολωνών μισθοφόρων στην ουκρανική κρίση.

Δύο Ισπανοί εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο Ντόνετσκ τάχθηκαν κατά της ουκρανικής κυβέρνησης σε δηλώσεις τους το Σάββατο. Οι Anhel (29) και  Ράφα (28) ήρθαν στο Ντόνετσκ πριν από δύο εβδομάδες για να παράσχουν τη συνδρομή τους προς τους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο συνεχίζει την στρατιωτική επίθεσή της στην περιοχή του.

Οι δύο εθελοντές ισχυρίζονται ότι δεν ασχολούνται με στρατιωτικές ασχολίες ακόμη, τονίζοντας πως το κύριο καθήκον τους είναι να αποκαλύψουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Ντόνετσκ. Ο Anhel είπε επίσης ότι αισθάνεται πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα ανατολικά της χώρας.



«Αυτό που βλέπουμε αυτές τις εβδομάδες που είμαστε εδώ είναι μόνο βομβαρδισμούς του λαού και μια συνεχή επίθεση από όλα τα μέτωπα από το Κίεβο. Προσπαθούν να καταστρέψουν τις πόλεις, στέλνουν ειδικούς για να σκοτώσουν τους δημοσιογράφους και να αποθαρρύνουν οποιοδήποτε πρόσωπο που μπορεί να πει την αλήθεια για το τι συμβαίνει εδώ να έρθει. Μάλιστα, όσο είμαστε εδώ δεν είδα ούτε έναν Ρώσο εθελοντή όπως είμαστε εμείς.

 Η Ρωσία δεν έχει κάνει τίποτα πρακτικό και ουσιώδες για τους ανθρώπους που είναι εδώ. Θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για αυτούς τους ανθρώπους όχι με την προμήθεια όπλων, αλλά με την ιατρική βοήθεια προς αυτούς τους ανθρώπους. Περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να έρθουν εδώ. Αν δεν θέλουν να μην πάρουν τα όπλα, αλλά ... μπορούν να βοηθήσουν σε κάτι: στην κουζίνα, στον καθαρισμό, λέγοντας την αλήθεια για το τι γίνεται εδώ, βλέποντας την κατάσταση με τα δικά τους μάτια. 

Είναι πιο σημαντικό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι να έρθουν εδώ και να βοηθήσουν σε ό, τι μπορούν, όχι απαραίτητα μόνο ως στρατιώτες» τονίζει ο Anhel.

Δεν υπάρχουν σχόλια: