Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Κύπρος:σαρωτικές αλλαγές σε Εθνική Φρουρά και Υπουργείο Άμυνας


Σαρωτικές αλλαγές εντός του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας, και την καταπολέμηση φαινομένων όπως αυτό του νεποτισμού, εξήγγειλε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης κατα την διάρκεια συνέντευξης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων το Σάββατο.

«Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου ως μόνης ασφαλούς χώρας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε μια περίοδο αστάθειας, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού την καθιστούν μια στρατηγική εταίρο των Η.Π.Α στην περιοχή» τόνισε ο κ. Φωκαίδης

Αυτή η ενισχυμένη σχέση του νησιού με τις ΗΠΑ  δεν σημαίνει ότι η Κύπρος υποβαθμίζει ή αγνοεί την στρατηγική σχέση της με άλλες χώρες, διαβεβαίωσε. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κίνα.

Για το θέμα της αντιμετώπισης του νεποτισμού, ο κ. Φωκαΐδης δήλωσε ότι οι προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη μεταφορά του μόνιμου προσωπικού εντός του υπουργείου άμυνας για τον οποίο ελήφθησαν υπόψη αντικειμενικά κριτήρια.

«Πρόθεσή μας είναι να θέσουμε αυτά τα κριτήρια επίσημα έτσι ώστε σταδιακά να γίνουν κουλτούρα μεταξύ του προσωπικού», είπε. Επίσης, ένα νομοσχέδιο για τις προαγωγές των Αξιωματικών που εκκρεμούσε για χρόνια τώρα έχει έρθει στην επιφάνεια «Ο στόχος θα είναι να επιβραβεύονται οι άριστοι και να τοποθετήσετε το σωστό πρόσωπο στη σωστή θέση», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος για το θέμα των αναβολών και των σπουδών των νεοσυλλέκτων ο υπουργός δήλωσε πως την ερχόμενη Τετάρτη θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο σε συνεργασία με το Υπουργείο παιδείας της Κύπρου στο οποίο θα ορίζεται πως οι νεοσύλλεκτοι θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα απο το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και μετά την απόλυσή τους θα μπορούν να εκμεταλλευτούν κάποια ορισμένα οφέλη που θα ορίζει το νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών τους, όπως ότι τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν θα μπορούν αργότερα, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να τους πιστωθούν.

Σχετικά με την εφεδρεία, ο κ. Φωκαΐδης δήλωσε ότι ελπίζει πως το ολοκληρωμένο νέο πρόγραμμα θα είναι έτοιμο σύντομα.

Παραδέχθηκε πάντως, ότι πολλά πράγματα ακόμα χρειάζεται να γίνουν για να πείσουν το κοινό ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά από τώρα και στο εξής. Κατέστησε όμως σαφές ότι οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά δεν θα είναι πλέον ανεκτή.

«Έχουμε γυρίσει σελίδα» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: