Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ανακάλυψη - έκπληξη σε σπίτι στο Essex


Μια ανακάλυψη έκπληξη πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες στο Essex της Μεγάλης Βρετανίας όταν κατα την διάρκεια εργασιών ανακαίνισης ενός σπιτιού βρέθηκε μέσα σε έναν τοίχο το κάλυμμα μιας αιγυπτιακής σαρκοφάγου.

Συγκεκριμένα, ο 55χρονος δημοπράτης Stephen Drake βρισκόταν στο συγκεκριμένο σπίτι για να αξιολογήσει, τόσο το ίδιο όσο και τα αντικείμενα που είχε, καθώς ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε πεθάνει και το σπίτι επρόκειτο να πουληθεί σε νέους ιδιοκτήτες. Τότε, παρατήρησε πως σε κάποια κοιλότητα ενός απο τους τοίχους υπήρξε κάποια τρύπα και μέσα είδε έκπληκτος, ένα αραχνιασμένο και σκονισμένο καπάκι αιγυπτιακής σαρκοφάγου, το οποίο, όπως ανέφεραν οι αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Cambridge, χρονολογείται στο 700 π.Χ, κατα την διάρκεια της 25ης δυναστείας στην Αίγυπτο, όταν Φαραώ ήταν ο Shebitku. Shebitku. Επίσης γνωστός ως Shabatka, ήταν ο τρίτος κατα σειρά Φαραώ της 25ης δυναστείας και κυβέρνησε από το 707 π.Χ. έως το 690 π.Χ.. Ήταν ο ανιψιός και διάδοχος του Shabaka. και γιος του Piye, ιδρυτή αυτής της δυναστείας.


«Ήταν πραγματικά πολύ περίεργο. Είχα κληθεί να εξετάσω το σπίτι από τους συγγενείς του προηγούμενου ιδιοκτήτη, ο οποίος είχε πεθάνει. Όταν έφτασα εκεί, οι εργασίες ανακαίνισης ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Τότε είδα μια μεγάλη τρύπα σε έναν από τους εξωτερικούς τοίχους. Όταν πήγα να εξετάσω την ζημιά, κοίταξα μέσα και έκπληκτος, είδα το καπάκι του φέρετρου που κλίνει προς στη γωνία και να είναι καλυμμένος με σκόνη και ιστούς αράχνης. Υπήρχε ένα ζωγραφισμένο πρόσωπο σε αυτό και μερικά ιερογλυφικά. Ήταν σαν μια σκηνή από μια ταινία Ιντιάνα Τζόουνς. Πιστεύω ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης μπορεί να ήταν συλλέκτης παλιών αντικείμενων. Υπήρχαν και άλλα πολύ παλιά αντικείμενα στο σπίτι» τόνισε απο την μεριά του ο κ. Drake.

Το κάλυμμα της αιγυπτιακής σαρκοφάγου τελικά θα δημοπρατηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου με την τρέχουσα εκτίμηση να φτάνει στις £ 1.000 σε £ 2.000, καθώς δεν εντοπίστηκε πάνω του κανένα ίχνος απο κάποια μούμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: