Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Εκδηλώσεις στην Οδησσό για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας (βίντεο)


Απο τις 2 έως και τις 4 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στο Ελληνικό ‘Ιδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό, τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, τον εορτασμό των 20 χρόνων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, καθώς και με τα 220 χρόνια από τη θεμελίωση της πόλης.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν έκθεση χαρακτικών με τίτλο «ILIADYSSEY» από τη συλλογή του Χρήστου Γιαννάκου με θέμα την Ιλιάδα και Οδύσσεια (2/9), δοξολογία στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας (3/9), τελετή και κατάθεση στεφάνων στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας (3/9), παράσταση του χοροθεάτρου Ροές στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Οδησσού (3/9), τιμητική εκδήλωση στο Μουσείο Λογοτεχνίας Οδησσού με βράβευση πολιτιστικών φορέων και ιδιωτών, με τους οποίους το Παράρτημα της Οδησσού ανέπτυξε συνεργασία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων (4/9), όπως και παρουσίαση έκδοσης επετειακού λευκώματος για τα 20 χρόνια δραστηριότητας του Παραρτήματος στην Οδησσό (4/9).

Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση αφίσας με τα καλύτερα έργα του διαγωνισμού αφίσας (για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό) που είχε προκηρύξει το Παράρτημα το 2013, καθώς και έκθεση με τίτλο «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Οδησσού 1994-2014», στην οποία παρουσιάζεται η δραστηριότητα της 20ετίας του Παραρτήματος.

«Η συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821 είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη. Η ίδρυσή της στην Οδησσό το 1814 συνέδεσε για πάντα την ιστορία της πόλης με την Παλιγγενεσία των Ελλήνων και συνέτεινε στη διατήρηση και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με την Ουκρανία» αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

«Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας πρωτολειτούργησε το 1979 ως τμήμα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Οδησσού. Στην ιστορική του θέση, στην οικία του Γρηγορίου Ιωάννου Μαρασλή, όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, μεταφέρθηκε το 1994. Το οίκημα αυτό έχει χαρακτηριστεί από την Ουκρανική πολιτεία ως μνημείο ιστορίας εθνικής σημασίας και προστατεύεται από το κράτος. Το Μουσείο άρχισε πλέον να λειτουργεί υπό την ευθύνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οποίο φρόντισε για τη δημιουργία, την οργάνωση και τη θεματική δομή του, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Οδησσού. Στις αίθουσες του Μουσείου παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με τις απαρχές, την ίδρυση, τα μέλη και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας.

Τα εκθέματα αυτά αποτελούν ως επί το πλείστον πιστές αναπαραγωγές πρωτοτύπων τα οποία ανήκουν σε ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. ‘Αλλα εκθέματα είναι αυθεντικά και παραχωρήθηκαν από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Οδησσού» συνεχίζει η ανακοίνωση.


Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας βρίσκεται στην οδό Κρέσνι Περεούλοκ (Krasnij Pereulok) αριθ. 18 στην Οδησσό της Ουκρανίας. Στεγάζεται στο σπίτι του Έλληνα επιχειρηματία και εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Γρ. Μαρασλή (1831 – 1907), δημάρχου της πόλης της Οδησσού για δεκαέξι χρόνια, από το 1878 ως το 1895. Εδώ είχαν βρει το πρώτο τους καταφύγιο και συνεδρίαζαν οι Φιλικοί της Οδησσού.

Το σπίτι αυτό, που ανήκε στον πατέρα του Γρηγορίου Μαρασλή, ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού – Παράρτημα Οδησσού και μετατράπηκε από το 1994, μαζί με τα γειτονικά του οικήματα, σε Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1979 από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της Οδησσού.

Στο Μουσείο στεγάζεται επιστημονική βιβλιοθήκη με 6.000 τίτλους. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε νέο λαογραφικό τμήμα στο Μουσείο, με αυθεντικά αντικείμενα που αποδίδουν την εικόνα της οικίας του Γρηγορίου Ιωάννη Μαρασλή. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται πρωτότυπα έργα σχετικά με τη δράση των Φιλικών, χάρτες, γκραβούρες και φωτογραφίες, έγγραφα στον κρυπτογραφικό κώδικα των Φιλικών, χειρόγραφα σχετικά με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, κατάλογοι των μελών της, επιστολές και χειρόγραφες προκηρύξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, προσωπογραφίες και σφραγίδες του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του Εμμανουήλ Παπά, του Εμμανουήλ Ξάνθου και άλλων.

Στο Μουσείο εκτίθεται αντίγραφο της περίφημης ελαιογραφίας του Δ. Τσόκου «Ο Όρκος των Φιλικών» (1849), φιλοτεχνημένο το 1994 από τον Γ. Σιδηρόπουλο, ενώ γλυπτική σύνθεση με τον «Όρκο των Φιλικών» κοσμεί την εξωτερική όψη του Παραρτήματος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στην Οδησσό. Σε μια ξεχωριστή αίθουσα του μουσείου αναπαριστάνεται, με καθισμένους γύρω από ένα τραπέζι τους τρεις εμπόρους – ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, η σκηνή της ίδρυσης της πατριωτικής μυστικής οργάνωσής τους.



Το Μουσείο δέχεται πολλούς επισκέπτες από ολόκληρη την Ουκρανία, την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού. Το Παράρτημα οργανώνει, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Οδησσού, δωρεάν ξεναγήσεις και διαλέξεις για μαθητές και φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: