Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Liverpool - Southampton(2-1)

Νίκησε αλλά της λείπει ακόμα ο Suarez


του Δημήτρη Βαρσάνη

Τα γκολ από τους Sterling και Sturridge έδωσαν τη νίκη στη Liverpool απέναντι στη Southampton στη πρεμιέρα της στη Premier League,αλλά έλειπε η σπίθα του Suarez από την ομάδα του Brendan Rodgers.

Οι ομοιότητες μεταξύ της χθεσινής απόδοσης με τα πρώτα παιχνίδια της περασμένης χρονιάς ήταν εμφανή. Δώδεκα μήνες πριν,όταν ήταν τιμωρημένος ο Suarez για το γνωστό δάγκωμα του στον Branislav Ivanovic οι “κόκκινοι” έκαναν τρεις συνεχόμενες νίκες με το ισχνό 1-0,με τον Sturridge να πετυχαίνει και τα τρία γκολ. Ο Άγγλος επιθετικός με ένα απαλό άγγιγμα έδωσε και πάλι τους τρεις βαθμούς στο σύνολο του Βορειοιρλανδού τεχνικού.

Φυσικά είναι ακόμα νωρίς και αν η Liverpool πρόκειται να πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις όπως πέρυσι,τότε αναμένεται ξανά να έχει μια συναρπαστική χρονιά. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να προσθέσει τη δημιουργική και ενεργητική σπίθα της στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου χωρίς τον Ουρουγουανό σταρ.


Αρχικό σύστημα και αλλαγές
Πολλά έχουν ειπωθεί από το πώς μεταξύ τους οι Sterling και Philippe Coutinho μπορούν να αντικαταστήσουν τον Suarez,με τον Rodgers να επιδιώκει να βάλει τον δεύτερο σε ρόλο “δεκαριού” πίσω από τον Sturridge προκειμένου να τον αφήσει να γίνει ο οργανωτής της ομάδας. Πέρα αυτού ο 41άχρονος τεχνικός ξεκίνησε με ένα σχήμα 4-2-3-1 και χρησιμοποίησε τον Lucas Leiva δίπλα στον Gerrard.

Σε αυτό το σχήμα διαπιστώσαμε ότι η Liverpool είχε έλλειψη ρευστότητας και το άλλαξε σε 4-3-3 κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου. Έπειτα άλλαξε και πάλι ο σχηματισμός της όταν μπήκε ο Rickie Lambert στο παιχνίδι λίγο πιο πριν από το νικητήριο τέρμα του Sturridge,με τον Coutinho να βγαίνει και τον Sterling να κινείται προς τον άξονα στο σύστημα “διαμάντι” του 4-1-2-1-2.

Ο συγκεκριμένος σχηματισμός αποδείχθηκε πετυχημένος στα τελευταία στάδια της προηγούμενης σεζόν,αλλά χωρίς τον Suarez πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι το αν ο Lambert μπορεί να παίζει βασικός δίπλα στον Sturridge. Ίσως αυτό το σχήμα να είναι πιο πιθανό να το δούμε αν ο Rodgers αποκτήσει τον επιθετικό που επιθυμεί στις δύο τελευταίες εβδομάδες της μεταγραφικής περιόδου.

Κάποια ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η Liverpool ενδέχεται να κάνει τη μεγάλη της κίνηση για τον Radamel Falcao,η προοπτική του οποίου μαζί με τον Sturridge θα έσβηναν σίγουρα τις απορίες μας για το κενό του Suarez.


Ο μεγάλος ρόλος των απόντων
Όταν οι Adam Lallana και Lazar Markovic είναι στη διάθεση του Rodgers μπορεί να δούμε τον Coutinho να τοποθετείται λίγο πιο πίσω στη μεσαίας γραμμή,παράλληλα με τους Henderson και Gerrard. Σε αυτή τη περίπτωση θα έκανε τον Sturridge να έχει υποστήριξη από τους Sterling και Lallana(ή Markovic).

Ο Sterling με το χθεσινό του γκολ συνεχίζει να παρουσιάζει τη βελτιωμένη ψυχραιμία του. Ο 19άχρονος επιθετικός θα μπορούσε να γίνει ακόμα περισσότερο κεντρικό πρόσωπο μέσα από τη θέση του στα άκρα παίζοντας πιο κοντά στον Sturridge.


Πρώτες μέρες
Η Liverpool δεν έπεισε όμως πολλοί δεν έχουν στο μυαλό τους ότι σε αυτό το πρώτο Σαββατοκύριακο ορισμένες ομάδες υπέφεραν από τις υποχρεώσεις του Παγκοσμίου κυπέλλου και ίσως από κάποια μακρινά ταξίδια στη περίοδο της προετοιμασίας. Ήταν ένα μέτριο ξεκίνημα αλλά οι “Reds” πήραν τους τρεις βαθμούς που έδωσαν στην ομάδα του Rodgers μια τέτοια πλατφόρμα για την απρόσμενα ευχάριστη πορεία τους τη περασμένη σεζόν. Έχτισαν ένα κρεσέντο και ολοκλήρωσαν τη χρονιά με ένα από το καλύτερο ποδόσφαιρο που έχουν δει στο “Anfield” οι οπαδοί της τα τελευταία 20 χρόνια.

Με τη σωστή προσθήκη μπροστά,τη βελτιωμένη ρευστότητα τόσο από το σύστημα,όσο και από την ενσωμάτωση και των άλλων μεταγραφών της η Liverpool θα πρέπει να είναι σε θέση να βρει τη σπίθα της,ακόμα και χωρίς τον Suarez.

Δεν υπάρχουν σχόλια: