Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Οι Homo Sapiens ήταν πολιτιστικά διασπασμένοι πριν μεταναστεύσουν απο την Αφρική;


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Kings College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Μπορντό πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη ποτέ συγκριτική μελέτη λίθινων εργαλείων, που χρονολογούνται μεταξύ 130.000 έως 75.000 χρόνια πριν και έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ της υπο-Σαχάριας Αφρικής και της Ευρασίας. Η νέα μελέτη έφερε στο φώς νέα δεδομένα γύρω απο την ζωή των πρώιμων Homo Sapiens οι οποίοι ξεκίνησαν την εξάπλωσή τους στην Ευρώπη απο την Αφρική.

Σύμφωνα με την μελέτη, εντοπίστηκαν στα λίθινα εργαλεία που εξετάστηκαν έντονες διαφορές στην τεχνοτροπία κατασκευή τους κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, καταδεικνύει μια ποικιλομορφία πολιτιστικών παραδόσεων. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια μελέτη εντοπίστηκαν  τουλάχιστον τέσσερις διακριτές πληθυσμιακές ομάδες η καθεμία απο τις οποίες ήταν σχετικά απομονωμένη από την άλλη με τα δικά τους διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες εκμεταλλεύτηκαν τα ποτάμια και τις λίμνες που διέσχιζαν την έρημο Σαχάρα τότε και κατάφεραν να διασχίσουν την έρημο. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξέταση των λίθινων εργαλείων και ενός μοντέλου των καιρικών συνθηκών που κατασκεύασαν οι ερευνητές, αποκάλυψαν πως αυτές οι πρώιμες πληθυσμιακές ομάδες λόγο αυτής της σχέσης τους με τα ποτάμια, παρουσίασαν πολιτισμικές ομοιότητες.

Οι ερευνητές μάλιστα, χρησιμοποίησαν μια σειρά από δοκιμές προκειμένου να αποκλείσουν διάφορες αιτίες μεταβλητότητας, όπως οι διαφορές στις πρώτες ύλες. Αυτό έγινε για να αποδείξει ότι το εργαλείο λήψης ήταν σταθερά πολιτισμικά διακριτικό μεταξύ των διαφόρων πληθυσμών της μελέτης.

Για το θέμα, η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Eleanor Scerri, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες εντόπισαν ότι οι πρώιμοι Homo Sapiens στο κατώφλι της διασποράς τους από την Αφρική, ομαδοποιήθηκαν σε ξεχωριστές, απομονωμένες και τοπικές πληθυσμιακές ομάδες. Τα Λίθινα εργαλεία είναι η μόνη μορφή του υλικού πολιτισμού που έχουν διατηρηθεί για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Στην Αφρική, λόγω του θερμού κλίματος, αρχαίο DNA δεν έχει ακόμη βρεθεί». 

Ολόκληρη η έρευνα, με συνδρομή, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: