Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Marseille

Όλοι μπορούν να αλλάξουν εκτός από τον Bielsa


του Δημήτρη Βαρσάνη

Σάββατο βράδυ στη Βόρεια Κορσική,η Marseille πέταξε στα σκουπίδια το πλεονέκτημα των δύο γκολ απέναντι στη Bastia στο πρώτο παιχνίδι του Marcelo Bielsa στο πάγκο της όπου ολοκληρώθηκε ισόπαλο με 3-3 σκορ.

Ο διαιτητής έχει σφυρίξει εδώ και δέκα λεπτά,όλοι οι παίκτες της Marseille είναι στα αποδυτήρια,όπως και αυτοί της Bastia μαζί με τον προπονητή τους Claude Makelele. Οι οπαδοί έχουν αρχίσει να φεύγουν από το γήπεδο,αλλά ο Bielsa εξακολουθεί να κάθεται στον πάγκο. Δεν έχει κουνηθεί τα τελευταία δέκα λεπτά,είναι μόνος,χαμένος στις σκέψεις του. Ξέρετε κανέναν άλλο προπονητή ο οποίος μένει μόνος δέκα λεπτά στο πάγκο αφότου τελείωσε ένα ματς; όχι,μόνο ο Bielsa μπορεί να το κάνει αυτό.

 Γι αυτό είναι ένας αινιγματικός χαρακτήρας και αυτός είναι ο λόγος που μας γοητεύει τόσο πολύ. Προφανώς στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της Marseille φέτος τα πάντα σχετίζονταν με τον Αργεντινό τεχνικό.


Λίγες μέρες πριν τον αγώνα και σχεδόν δύο μήνες μετά την άφιξη του στο νότο της Γαλλίας ο Bielsa έδωσε τη πρώτη του συνέντευξη Τύπου. Ο βοηθός του Franck Passi,πρώην παίκτης της Marseille και ομιλητής της Ισπανικής γλώσσας μετά από μερικές χρονιές στη Celta Vigo,μετάφρασε τα λόγια του αφεντικού συμπεριλαμβανομένου και της τελευταίας φράσης του: «Δεν με αρέσει να μιλάω,κοιτάξτε μιλάμε εδώ και 45 λεπτά για να πούμε το τίποτα».

Δεν φαίνεται να αρέσουν στον ίδιο τα μέσα ενημέρωσης,όμως αυτά τον αγαπούν επειδή είναι πολύ διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλον έχουν συναντήσει.


Λόγω του Bielsa το Bastia - Marseille το έδειξαν σε όλο τον κόσμο. Στην Ιταλία με τη Serie A να μην έχει ξεκινήσει ακόμα όλη η κουβέντα περιστρεφόταν για το ντεμπούτο του. Το ίδιο στην Ισπανία,στη Νότιος Αμερική και φυσικά στη Γαλλία. Ο Bielsa έχοντας πάνω του το παρατσούκλι του “El Loco”(ο τρελός) ήταν το αστέρι της πρεμιέρας της Ligue 1 και αυτός δεν τους απογοήτευσε. Παρατηρούσε το παιχνίδι ανυπόμονος,αναστατωμένος ορισμένες φορές χωρίς να λείπει φυσικά το κλασικό νευρικό του περπάτημα που κάνει τις σόλες των παπουτσιών του να υποφέρουν.


Η γλώσσα ήταν σαφώς ένα θέμα και ο ίδιος φάνηκε να δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους παίκτες του. Το καλύτερο όμως ήταν όταν ο Andre Pierre Gignac σκόραρε το πρώτο του τέρμα στη βραδιά ισοφαρίζοντας σε 1-1. Έτρεξε προς τον πάγκο να δει τον Bielsa να κοιτάει στην άλλη πλευρά γυρνώντας τη πλάτη του σε αυτόν. Τουλάχιστον όταν ο 28άχρονος επιθετικός πέτυχε το δεύτερο του γκολ δεν έκανε το ίδιο λάθος και πήγε να το πανηγυρίσει με τους οπαδούς.

Η πρόσληψη του Bielsa είναι ένα μεγάλο χτύπημα για την Marseille όσον αφορά την εικόνα της στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο χρειάζεται αποτελέσματα και στο γήπεδο με τις επιλογές του 59άχρονου τεχνικού το Σάββατο να τίθενται κάτω από μεγάλο έλεγχο. Όπως και στα φιλικά της προετοιμασίας αποφάσισε να παίξει με τρεις στην αμυντική του γραμμή. 

Τίποτα δεν είναι λάθος σε αυτό,ακόμα και αν δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν αυτόν τον σχηματισμό στη Γαλλία με εξαίρεση τη Toulouse. Το πιο εκπληκτικό είναι όμως ότι η ομάδα παρατάχθηκε σε διάταξη 3-3-3-1,αφήνοντας τον Gianneli Imbula απομονωμένο στο χώρο του κέντρου.


Ο Bielsa επίσης έδωσε και το επαγγελματικό ντεμπούτο στον Stephane Sparagna στη Ligue 1 αφού εντυπωσίασε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Στον πάγκο έμεινε ο πιο έμπειρος Lucas Mendes μέχρι να πάρει τη θέση του 19άχρονου αμυντικού στο ημίχρονο. Και τι γίνεται με το κοουτσάρισμα του εκκεντρικού τεχνικού κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού; όταν η Marseille προηγήθηκε με 1-3 λίγο μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας,όλοι περίμεναν το συνηθισμένο από έναν προπονητή,να προβεί σε κάποιες αλλαγές ώστε να κρατήσει το αποτέλεσμα όμως δεν το έκανε,ούτε καν στο 2-3. Είναι σαφές ότι η ισορροπία του αγώνα μετατοπίστηκε τότε στη Bastia όμως δεν αντέδρασε. Χρειαζόμαστε βέβαια περισσότερα από ένα παιχνίδι για να κρίνουμε το έργο του και πρέπει να διορθώσει πολλά στην αμυντική του λειτουργία για να βοηθήσει την ομάδα του. 


Ο Bielsa τουλάχιστον έχει δώσει μια νέα ελπίδα στους “Μασσαλούς”. Μπορούν ακόμα και τολμούν να ονειρεύονται την ανατροπή της μηχανής της PSG όταν αναμετρηθούν μεταξύ τους,στο Παρίσι στις 9 Νοεμβρίου και στη Μασσαλία στις 5 Απριλίου. Σε περίπτωση που δεν πάνε όμως τα πράγματα όπως ταπρογραμμάτισαν,θέλουμε να συμβουλευτούμε τους οπαδούς της Marseille να μην συγκεντρωθούν έξω από το σπίτι του ιδιόρρυθμου τεχνικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

 Τη τελευταία φορά που το πραγματοποίησαν μερικοί οπαδοί ήταν το 1992 και παραλίγο να το μετανιώσουν πικρά. Εκείνο το διάστημα ο “El Loco” προπονούσε τη Newell’s Old Boys και την οδήγησε στον έναν τίτλο μετά τον άλλο το 1990 και το 1991,όμως ένα χρόνο αργότερα δέχτηκε τη συντριβή με 6-0 εκτός έδρας από τη San Lorenzo.

Οι οπαδοί δεν ήταν ευχαριστημένοι,το ίδιο και ο Bielsa,ο οποίος φέρεται να βγήκε με μια χειρομβοβίδα στο χέρι για.να τους αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με πήγες της L’Equipe τους είπε χαρακτηριστικά ότι: «Αν δεν φύγετε θα σας ανατινάξω όλους». Τουλάχιστον οι αντίστοιχοι οπαδοί της Marseille έχουν πάρει τη προειδοποίηση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: