Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ligue 1

Η νέα ζωή που έχει φέρει στη Bordeaux ο Sagnol


του Δημήτρη Βαρσάνη

Είναι αστείο το πώς λειτουργεί μερικές φορές η μοίρα. Απλά σκεφτείτε το τι έγινε στη Bordeaux αυτό το καλοκαίρι που ιστορικά είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του Γαλλικού ποδοσφαίρου.


Τον Μάρτιο ο πρώην προπονητής της Francis Gillot ξεκαθάρισε στον πρόεδρο του συλλόγου Jean-Louis Triaud ότι θα φύγει στο τέλος της σεζόν,ένα χρόνο πριν από τη λήξη του συμβολαίου του. Στη προσπάθεια της να φέρει ένα νέο άνθρωπο η Bordeaux αποφάσισε να προτείνει στον Zinedine Zidane τη δουλειά. Ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών έπαιξε εκεί για τέσσερα χρόνια(1992 - 1996) και ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει το ρόλο του ως βοηθός του Carlo Ancelotti στη Real Madrid και να γίνει πρώτος προπονητής κάπου αλλού.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο σύλλογο και τον “Zizou” διήρκεσαν για αρκετές εβδομάδες και τελικά δεν είχαν θετικό αντίκτυπο. Έπειτα ο Triaud ήρθε σε επαφή με τον πρώην αμυντικό της Γαλλίας Willy Sagnol,ο οποίος μέχρι τότε προπονούσε για ένα χρόνο στην Under 21 της Εθνικής,αλλά ήθελε να αναλάβει μια ομάδα σε συλλογικό επίπεδο. Είχε τη δυνατότητα να διαλέξει μεταξύ της Lyon και της Bordeaux και το “πράσινο φως” το πήρε εν τέλει η δεύτερη.

Τώρα μετά από τρεις εβδομάδες δράσης στη Ligue 1 η Bordeaux βρίσκεται στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και ο Sagnol είναι η αποκάλυψη της χρονιάς. Εν τω μεταξύ η Lyon είναι 13η και έχασε τα τρία τελευταία παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις. Στην Ισπανία επίσης ο Zidane ηττήθηκε στο πρώτο του αγώνα ως προπονητής της δεύτερης ομάδας της Real Madrid.

Στα 37 του ο Sagnol είναι ο νεότερος τεχνικός του Championnat και έγινε ο πρώτος προπονητής της Bordeaux με τρεις νίκες στις τρεις πρώτες αγωνιστικές(1-0 τη Montpellier και 3-1 τη Nice εκτός έδρας και 4-1 τη Monaco στο γήπεδο της). Βέβαια δεν πρέπει να παρασυρόμαστε,καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι πιθανότατα η PSG θα κατακτήσει το πρωτάθλημα πάλι όμως παρατηρώντας τη Bordeaux αυτή τη στιγμή στη πρώτη θέση είναι ένα ανατρεπτικό γεγονός.


Πριν από 10 ημέρες η ομάδα του Sagnol βρισκόταν πίσω στο σκορ από τη Monaco στο πρώτο ημίχρονο,αλλά στο δεύτερο μέρος ο νεαρός τεχνικός άλλαξε τα πάντα μετατρέποντας το 4-4-2 σε 4-2-3-1,το οποίο έδωσε στη Bordeaux περισσότερο ρυθμό και δημιουργικότητα σκοράροντας τέσσερα τέρματα μέσα σε 25 λεπτά και κατέγραψε μια εμφατική επικράτηση με 4-1.


Ο Sagnol επίσης έκανε έξυπνες επιλογές στις μεταγραφές παρά το περιορισμένο μπάτζετ,φέρνοντας νεαρούς παίκτες όπως ο Wahbi Khazri(23),ο Diego Contento(24) και ο Tiago Ilori(21). Έπειτα έδωσε εμπιστοσύνη σε αστέρια από την ακαδημία της όπως ο Emiliano Sala(23) και ο Thomas Toure(20) και έχει πάρει το καλύτερο από ποδοσφαιριστές όπως ο Diego Rolan και ο Nicolas Maurice-Belay που πέρυσι είχαν χαμηλή απόδοση. Εκτός από όλα αυτά η Bordeaux μπορεί να υπολογίζει και στον 26άχρονο επιθετικό της Cheick Diabate,ο οποίος έχει σκοράρει 14 φορές στα τελευταία 16 παιχνίδια του στη Ligue 1 και πέτυχε ήδη δύο τέρματα αυτή τη χρονιά.


Το ξεκίνημα του Sagnol ως προπονητής σε σύλλογο είναι αν μη τι άλλο πολλά υποσχόμενο. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στο περιοδικό της L’Equipe είπε ότι τον ενδιέφερε από την εφηβική του ηλικία η προπονητική όταν έπαιζε στη Saint-Ettienne. Ακόμα και αν δεν ήταν ο πιο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής - για παράδειγμα ήταν εθισμένος στο κάπνισμα - ήταν ένας από τους πιο έξυπνους της γενιάς του.

Τον βοήθησε πολύ ότι πήγε σε μια καλή σχολή προπονητών,όπως και ότι αγωνίστηκε για τους Ottmar Hitzfeld,Felix Magath και Claude Puel,όλοι σκληροί και απαιτητικοί τεχνικοί. Συν τις άλλοις επηρεάστηκε και από την εμπειρία του στη Bayern Munich,κυρίως ο επαγγελματισμός του,η νοοτροπία του νικητή που έλαβε και η πειθαρχία του Βαυαρικού συλλόγου. Από τη πλευρά του προσπαθεί να τα περάσει όλα αυτά στη Bordeaux,ακόμη και αν η κουλτούρα μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ διαφορετική.


Η έναρξη της σεζόν του Sagnol μοιάζει με εκείνη του Laurent Blanc. Ο νυν προπονητής της PSG πήγε στους “Γιρονδίνους” το καλοκαίρι του 2007 χωρίς καμία εμπειρία,αλλά έφερε μια ανάσα φρέσκου αέρα μετά από δύο χρόνια κάτω υπό τις εντολές του Ricardo Gomez και κατέκτησε το πρωτάθλημα στη δεύτερη χρονιά του στο “Chaban-Delmas”. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η ίδια οικονομική δύναμη στο Γαλλικό ποδόσφαιρο,για αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Sagnol να κάνει το ίδιο,που ούτως η άλλως δεν είναι και ο στόχος του.

Τη Κυριακή το μεσημέρι η Bordeaux αντιμετωπίζει στην έδρα της τη Bastia έχοντας μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει το 4/4 και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία από τη χρυσή μετριότητα των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: