Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Newcastle - Manchester City(0-2)

Ιδανική αρχή για Manchester City,εμφάνιση με αισιόδοξα μηνύματα για Newcastle


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η Manchester City άρχισε την υπεράσπιση του τίτλου της κερδίζοντας δύσκολα τη Newcastle με 2-0 στο St James’ Park.

Ο David Silva έδωσε το προβάδισμα στους “πολίτες” στο 39’ μετά από ένα καταπληκτικό τακουνάκι του Dzeko και στο 90+3’ ο Aguero σφράγισε τη νίκη. Ας ρίξουμε μια τακτική ματιά για το πώς εξελίχθηκε το παιχνίδι.


Αρχικές ενδεκάδες
Η Newcastle ξεκίνησε με σχηματισμό 4-2-3-1 με τον Remy Cabella στα δεξιά,τον Moussa Sissoko στο ρόλο του “10” και ο Jack Colback να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του δίπλα στον Anita ως κεντρικός μέσος. Από την άλλη πλευρά η Manchester City ακολούθησε τη πεπατημένη του 4-4-2 από τη προετοιμασία,με τον Fernando να είναι μαζί με τον Yaya Toure στη μεσάια γραμμή και τον Nasri να ξεκινάει στα δεξιά αντί του Jesus Navas.


Δύναμη και ρυθμός
Η προσέγγιση της Newcastle στον αγώνα ήταν η δύναμη και ο ρυθμός που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικές περιοχές. Ο Sissoko έπαιξε σε ένα βαθύ ρόλο του “δεκαριού” για να προσθέσει μύες στη μεσαία γραμμή και να προστατέψει τους Colback και Anita. Παράλληλα όμως μπορούσε να τρέχει μπροστά και να προσπαθούσε να δημιουργήσει ρήγματα στο χώρο που άφηναν πίσω τους οι Fernando και Yaya Toure σε αυτό το 4-4-2 του Manuel Pellegrini.

Ο Emmanuel Riviere ήταν μια ενόχληση μπροστά,εκπληκτικά γρήγορος και πολύ πιο δυνατός από ότι υποδηλώνει το σωματότυπο του. Αυτός και ο Sissoko ξόδεψαν όλο το πρώτο ημίχρονο παράγοντας γρήγορες επιθέσεις,αφότου κάθονταν λίγο πιο πίσω για να απορροφούν τη πίεση. Στο πρώτο ημίχρονο η Newcastle μπορεί να είχε 39% κατοχή αλλά θα μπορούσε εύκολα να βάλει ένα γκολ αν ήταν πιο ψύχραιμος στα τελειώματα του ο Riviere.


Η σημαντική εμβέλεια του Kolarov
Η Manchester City ήθελε το χρόνο της και σύντομα βρήκε έναν τρόπο για να απειλήσει τη Newcastle μέσω της συνεργασίας του Kolarov και του Silva από τα αριστερά. Ο τελευταίος δεν ήταν στη καλύτερη m;era όμως έκανε αρκετά για να κερδίσει το παιχνίδι η City σε ορισμένα μέρη. Η απελευθέρωση του Kolarov στο χώρο από τα αριστερά έθεσε τον Daryl Janmaat κάτω από τεράστια πίεση και πάλη.

Αυτό ανάγκασε να αλλάξει τα σχέδια του ο Alan Pardew,ο οποίος πέρασε στα αριστερά τον Cabella - ένας πλέιμεικερ που είναι κατηγορηματικά άχρηστος αν του ζητηθεί να τρέχει όλη την πλευρά σε όλο το παιχνίδι - και στα δεξιά τον Gouffran προκειμένου να βοηθήσει τον Janmaat να αμυνθεί.

Αριθμητικά οι “Magpies” σταθεροποιήθηκαν στον αγωνιστικό χώρο αλλά η αριστερά τους πλευρά έγινε κυριαρχία των “Citizens” λόγω του Kolarov. Ο 28άχρονος αμυντικός έπαιρνε πάσες ψηλά και χτυπούσε συχνά από πίσω. Μπορεί οι σέντρες του να μην ήταν και οι καλύτερες,αλλά δημιουργούσε προϋποθέσεις ευκαιριών μόνο από τη παρουσία του.


Αδυναμίες στη τελική προσπάθεια
Η κυριαρχία της Manchester City έδωσε τη δυνατότητα στον Sissoko να κινείται κάθετα αρκετά συχνά και ακόμα και αν ο Yaya Toure δεν ανέβαινε πολύ μπροστά συχνά,δεν ήταν ένας παράγοντας που κρατούσε το “φρούριο” πίσω. Το πρόβλημα από τη λήψη ευκαιριών του Sissoko για τους “ανθρακωρύχους” ήταν η ταυτόχρονη έλλειψη ψυχραιμίας του Riviere και η τάση του Cabella να έχει περισσότερο στο νου του την άμυνα παρά την επίθεση.

Οι προϋποθέσεις για να φτιάξουν μια ευκαιρία ήταν άφθονες όμως πολύ συχνά τελείωναν με τον Riviere είτε να σπάει τη μπάλα δίπλα του,είτε να τις πετάει απελπιστικά στο “κάλαθο των αχρήστων” παρά την υπέροχη σωματικά κατασκευή του.

Οι “γαλάζιοι” αντιμετώπιζαν και αυτοί το ίδιο πρόβλημα ωστόσο χρησιμοποίησαν το πάγκο τους για να το λύσουν. O Fernandinho αντικατέστησε τον Jovetic δημιουργώντας ένα πιο ορθόδοξο 4-2-3-1 με το Βραζιλιάνικο δίδυμο να κρατάει το “φρούριο”. Έπειτα ο Dzeko αντικαταστάθηκε από τον Aguero και με τον Yaya Toure να γίνεται “δεκάρι”,οι δυο τους συνεργάστηκαν για να μπει το δεύτερο γκολ και να τελειώσει το παιχνίδι.


Κλείσιμο
Η Newcastle μπορεί να θεωρεί τον εαυτό της άτυχη που έχασε όμως μπορεί να κρατήσει αρκετά θετικά στοιχεία από την εικόνα της. Από τα στημένα του Colback μέχρι τη δύναμη του Riviere,την όρεξη και την ενέργεια του Sissoko και τη φινέτσα του Cabella,αλλά στο τέλος αυτό που μετράει είναι η ήττα με 2-0.

Καλή εμφάνιση για τη Newcastle,δυνατό ξεκίνημα για τη Manchester City.

Δεν υπάρχουν σχόλια: