Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Premier League

«Κύκνοι» σε φάση εξέλιξης και «άγιοι» σε περίοδο ανοικοδόμησης


του Δημήτρη Βαρσάνη

Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για τη μεσαία βαθμίδα μιας κατηγορίας. Φτάνεις σε αυτήν και ένας σύλλογος κινδυνεύει να υποβιβαστεί στη Championship,ένας υποβιβασμός που συμπεριλαμβάνει ένα χτύπημα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε νίκη γίνεται μια διαφήμιση και κάθε ομάδα μια βιτρίνα.

Αυτοί είναι οι κίνδυνοι μιας ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Το ταλέντο ανεβαίνει προς τα πάνω όμως όταν οι ομάδες φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο η πρόοδος τους σταματάει από τη πώληση παικτών.

Η κοινωνική δικτύωση είναι περιορισμένη για δύο συλλόγους που από τη League One  έφτασαν στο πρώτο μισό της Premier League σε διάστημα λίγων ετών και έχουν υποστεί επιδρομές από την ελίτ.


Η Southampton και η Swansea μας παρέχουν διαφορετικά παραδείγματα. Η ομάδα από την Ουαλία προσέλκυσε πολλές ματιές μέσα σε λίγους μήνες από την άνοδό της στη κορυφαία κατηγορία το 2011. Έχει χάσει το βασικό της προσωπικό σε δύο ξεχωριστές περιόδους. Τον προπονητή της Brendan Rodgers και τον μέσο Joe Allen(και οι δύο στη Liverpool)και τον εξτρέμ Scott Sinclair(Manchester City) το 2012.


Τον τερματοφύλακα Michel Vorm,τον αριστερό μπακ Ben Davies(και οι δύο στη Tottenham) και τον επιθετικό της Michu(με τη μορφή του δανεισμού στη Napoli) αυτό το καλοκαίρι. Σε αυτό το διάστημα όμως έχει αντισταθεί σε άλλες προτάσεις,κρατώντας τον Ashley Williams όταν τον ήθελε στο “Anfield” ο πρώην προπονητής του,αρνούμενη να πουλήσει τον Michu πέρυσι και μέχρι στιγμής διατηρεί στις τάξεις της τον παραγωγικό της σκόρερ Wilfried Bony.


Η ιστορία της Southampton είναι πιο δραματική. Δημιουργήθηκε μια ενωμένη ομάδα στα δύο χρόνια από την επανεμφάνιση της στη μεγάλη κατηγορία μέχρι να σπάσει αυτός ο κύκλος σε διάστημα ενός καλοκαιριού.

Η μεταγραφή ρεκόρ του συλλόγου Dani Osvaldo ανταλλάχθηκε για τον μέσο της Inter Saphir Taider σε μια κίνηση δανεισμού που δεν έπρεπε να χαθεί. Οι Rickie Lambert,Adam Lallana,Dejan Lovren(όλοι στη Liverpool),Luke Shaw(Manchester United),Calum Chambers(Arsenal)και ο προπονητής τους Mauricio Pochettino(Tottenham)έφυγαν.

Ενώ ο πρόεδρος των “Αγίων” Ralph Krueger ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πωλήσεις,ο Morgan Schneiderlin είναι πρόθυμος να ακολουθήσει και ο Jay Rodriguez ενδέχεται να το ζητήσει πριν κλείσει το μεταγραφικό παζάρι.


Είναι λάθος να μετατρέπει το εμπορικό της σήμα σε ένα κατάστημα με τη ταμπέλα να γράφει πωλείται. Κοιτάξτε τα λεφτά που πήρε η Southampton,πούλησε τους παίκτες της όταν η αξία τους ήταν στο πικ της. Πράγματι είναι σωστό επιχείρημα ότι από οικονομικής άποψης η Swansea θα έπρεπε να αφήσει τον Michu πέρυσι όταν υπήρχαν προτάσεις που ενδεχομένως να πλησίαζαν και τα 25 εκατομμύρια ευρώ από το μονοετή δανεισμό του στη Napoli.

Παρόλα αυτά οι “άγιοι” εν αντιθέσει με τους “κύκνους” αποδείχθηκαν ανίκανοι να σταματήσουν την αλλεπάλληλη αποχώρηση των βασικών γραναζιών τους. Τώρα έχουν 100 εκατομμύρια ευρώ να εκταμιεύσουν και το πιο πιθανό είναι να το κάνουν,αλλά με κάθε πώληση έθετε το ερώτημα και αν η απώλεια θα συμπεριλαμβάνει και την απουσία της από τη πρώτη 10άδα. Αυτά είναι κάποια παραδείγματα της εξέλιξης και της ανοικοδόμησης.


Η Swansea έχει ευημερήσει με την άνοδο της από τη δική της οικογένεια. Ο Garry Monk είναι πλέον ο προπονητής μετά από μια δεκαετία στα γήπεδα με τα χρώματα της και ο Neil Taylor είναι ένας έτοιμος αντικαταστάτης του Davies. Μάλιστα ο 25άχρονος ήταν η πρώτη επιλογή στο αριστερό φτερό,πριν από την εμφάνιση του δανεικού Gylfi Sigurdsson τη σεζόν 2011 - 2012,ο οποίος με την επιστροφή του καλύπτει το κενό του προκατόχου του παίζοντας πίσω από τον φορ.


Χάρης τον Bony - το καλύτερο επιθετικό στο δεύτερο μισό της Premier League τη προηγούμενη χρονιά - είχε ήδη μια δύναμη πυρός. Οι προσθήκες των Bafetimbi Gomis και Jefferson Montero τους δίνει περισσότερη. Το σημαντικό ζήτημα είναι αν ο πρώην τερματοφύλακας της Arsenal Lucsz Fabianski φτάσει τα στάνταρ του Vorm. Εκτός από αυτό η Swansea έχει ένα σχεδόν άψογο ρεκόρ με τις επιλογές προπονητών. Η μονιμοποίηση του άπειρου Monk δεν το υποστηρίζει αυτό το πράγμα σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές των Martinez,Rodgers και Laudrup όμως έχει το καθήκον να τους μιμηθεί.


Ο Laudrup έχει μια ενδιαφέρουσα σύνδεση με το St Mary’s. Η πρόσληψη του Ronald Koeman από τη Southampton μοιάζει με την επιλογή της Swansea του πρώην συμπαίκτη του στη Barcelona πριν από δύο χρόνια. Ενώ ο Monk σπάει τώρα το Ισπανικό καθεστώς στο “Liberty”,το 2012 ο Δανός τεχνικός χρησιμοποίησε τις γνώσεις του στη La Liga για να ξοδέψει έξυπνα ένα μέρος των εσόδων από τις αποχωρήσεις των Rodgers,Allen και Sinclair.

 Οι δύο πρώτες μεταγραφές του Koeman ήρθαν από την Ολλανδία,του Grazianno Pelle και του Dusan Tadic. Ίσως η Southampton να ελπίζει ότι μπορεί να ξαναχτιστεί αγνοώντας τη φουσκωμένη αγορά της Αγγλίας και παίρνοντας τους καλύτερους από την Eredivisie.


Ο τερματοφύλακας Fraser Forster που αποκτήθηκε από τη Celtic είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι οι “Άγιοι” επεκτείνονται σε μικρότερα πρωταθλήματα για μεταγραφές. Ωστόσο ενώ ο Laudrup κληρονόμησε μια ομάδα με μια σταθερή βάση, ο Koeman έχει χάσει τα ¾ της αμυντικής του γραμμής. Σε περίπτωση που φύγει και ο Schneiderlin θα μείνει χωρίς κεντρικό μέσο.


Υπήρξε πάντα ένας προσανατολισμός της συνέχειας στη Swansea κάτι που δεν υπάρχει πια στη Southampton. Ο Pochettino δεν πατούσε απλώς ένα κουμπί το οποίο απαιτούσε τη κατανόηση και την ενότητα,ήταν βασικοί παράγοντες στην αναβίωση της από τα βάθη της τρίτης κατηγορίας. Ο σύλλογος εξακολουθεί να διαθέτει εξίσου προικισμένους νεαρούς παίκτες - οι Nathaniel Clyne,Jack Cork και James Ward - Prowse ιδιαίτερα - και μια θαυματουργή ακαδημία όμως είναι δύσκολο να ξεφύγει από την αίσθηση ότι η εποχή της αισιοδοξίας και της προόδου έχει τελειώσει απότομα.

Ο κίνδυνος είναι ότι θα κάνει πάλι βήματα πίσω πριν ο καθένας αφομοιώσει το πόσο καλά τα πήγε πέρυσι. Ο Koeman εξακολουθεί να έχει τα χρήματα για να τα ξοδέψει όμως αισθάνεται σαν να έχει αρχίσει από το μηδέν. Αντίθετα η Swansea κρατά το πυρήνα μιας ομάδας στη θέση της και είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις αποχωρήσεις και να επιβιώσει άνετα.

Από την άλλη πλευρά είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα τα πάει η Southampton και όχι μόνο επειδή έχει ένα νέο προπονητή και καινούργιους παίκτες. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ μια τέτοια μαζική έξοδος ακριβών ποδοσφαιριστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: