Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Γερανοί και σκέπαστρα στον λόφο Καστά της Μεσολακιάς Σερρών


Ειδικό γερανό επιστρατεύουν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Τύμβο Καστά στην αρχαία Αμφίπολη, προκειμένου να αποσπάσουν τις μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες. Οι αρχαιολόγοι, ύστερα από τριήμερο διάλειμμα, ξεκίνησαν εκ νέου τις ανασκαφές χθες από νωρίς το πρωί.

Γύρω στις 9 το πρωί, ειδικός γερανός έφτασε στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής προκειμένου να αποσπάσει, με τη δέουσα επιμέλεια και προσοχή, τις μαρμάρινες πλάκες. Καθεμιά τους εκτιμάται ότι ζυγίζει μισό τόνο.

Επίσης, σκέπαστρα στον λόφο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης καλύπτουν την είσοδο του ταφικού περιβόλου, προστατεύοντας τις Σφίγγες και τους αρχαιολόγους από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και από τα περίεργα βλέμματα των επισκεπτών. Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς, προχωρώντας εκατοστό εκατοστό, καθώς απομακρύνουν επιμελώς τους χωμάτινους όγκους που περιβάλλουν τα ευρήματά τους.

Αστυνομική δύναμη περιβάλλει την ανασκαφή ενισχύθηκε με σκοπό να την προστατέψει και από την περιέργεια των επισκεπτών που συρρέουν ολοένα και περισσότεροι στη Μεσολακιά προσπαθώντας να δουν τα σπάνια ευρήματα ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς.

Η Μεσολακιά, που απασχολεί πλέον την παγκόσμια κοινή γνώμη, είναι ένα μικρό χωριό με 300 κατοίκους, κτηνοτρόφους και κυρίως γεωργούς. Τώρα, οι μόνιμοι κάτοικοι διπλασιάζονται καθημερινά, με τους επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που προσπαθούν να μάθουν κάτι περισσότερο για το μεγάλο μυστικό που κρύβει ο λόφος του Καστά.

 Ένας λόφος που πρωτοανσκάφηκε  πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης. Τα ευρήματα που έφερε στο φως όμως, δεν προκάλεσαν ενδιαφέρον. Η πρώην στενή συνεργάτιδά του και νυν προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, από το 2012 συνέχισε τις ανασκαφές στο λόφο Καστά, ακολουθώντας όμως τελείως διαφορετική ανασκαφική πορεία, καθώς επέλεξε να ξεκινήσει περιμετρικά, στο κάτω μέρος του λόφου και όχι στην κορυφή.

Άλλωστε, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μεσολακιάς, Αθανάσιος Ζουρνατζής: «Αν είναι όπως τα λένε, θα σωθεί όλη η περιοχή, όλος ο νομός Σερρών, η Μακεδονία και η Ελλάδα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: