Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Μερκούρεια και Βαλκανική Πλατεία 2014



Με την παράσταση «Godspell» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 22 Αυγούστου και με την αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη συναυλία του Δημήτρη Μπάση την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι δύο κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί του δήμου Νεάπολης-Συκεών που κατοχυρώθηκαν στη συνείδηση της πόλης, τα «Μερκούρεια» και η «Βαλκανική Πλατεία» αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα των δύο εκδηλώσεων ανακοινώθηκε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Γιώργο Θώμογλου.

Τα «Μερκούρεια» είναι η ετήσια συνάντηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Δημοτικού Θεάτρου Συκεών και του Θεατρικού Εργαστηρίου Νεάπολης «ΘΕΣΠΙΣ» και πραγματοποιούνται φέτος για 20η χρονιά, στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» στην οδό Καρόλου Κουν, από τις 22 έως και τις 31 Αυγούστου.
Τη σκυτάλη παίρνει η «Βαλκανική Πλατεία», στο πλαίσιο της οποίας, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 6 Σεπτεμβρίου, κυρίως στην περιοχή Στρεμπενιώτη της Νεάπολης, αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες από τα Βαλκάνια ανταμώνουν για 15η χρονιά, με τα παιδιά να πρωταγωνιστούν και φέτος.

Αναφερόμενος στα «Μερκούρεια» ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι πρόκειται για έναν θεσμό αφιερωμένο στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τα «θεατρικά παιδιά» της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη, όπως τα χαρακτήρισε, τις δύο κρατικές σκηνές της χώρας, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς και τα δύο δημοτικά θέατρα του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

«Φέτος κληθήκαμε να ξεπεράσουμε πολλές Συμπληγάδες και τους πρώτους μήνες της προετοιμασίας μας είχαμε πράγματι μεγάλη αγωνία για το αν θα καταφέρναμε να διοργανώσουμε αξιοπρεπώς τα “Μερκούρεια”. Κι αυτό όχι γιατί ο δήμος μας αντιμετώπιζε οικονομικά ή λειτουργικά ζητήματα, αλλά διότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης χρηματοδότησης τα περισσότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν προχώρησαν σε παραγωγές. Τελικά πετύχαμε να έχουμε και πάλι αξιόλογες παραστάσεις», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε για ακόμη μία φορά την απογοήτευσή του για τη μη ανταπόκριση του Εθνικού Θεάτρου στην πρόσκληση του δήμου για συμμετοχή. «Δυστυχώς, μετά το χαμό του Νίκου Κούρκουλου, ο οποίος είχε αγκαλιάσει τα “Μερκούρεια”, δεν ευτυχήσαμε οι αντικαταστάτες του να έχουν την ίδια ευαισθησία. Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο σεβασμό στα “Μερκούρεια” και την προσπάθεια που κάνει ο δήμος μας», τόνισε.

Ο Σίμος Δανιηλίδης ευχαρίστησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Βούρο, «για την επιμονή και τη θετική του συνεργασία, γι’ αυτό και τιμητικά επιλέξαμε και η φετινή έναρξη να γίνει με τη δική τους παράσταση», όπως είπε. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι στα άμεσα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το ΚΒΘΕ προκειμένου να φιλοξενούνται παραστάσεις του σε διάφορες δράσεις του δήμου, σε μια προσπάθεια η δεύτερη κρατική σκηνή της Ελλάδας «να ρίξει σπόρους για να έρθει πιο κοντά στο ευρύ κοινό». Κύριος σκοπός, όμως, είναι όλοι οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων του δήμου να μπορούν να παρακολουθούν παραστάσεις του ΚΘΒΕ με ένα ελάχιστο τίμημα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα καλύπτεται από το εύρωστο δημοτικό ταμείο, δεδομένου ότι τώρα πλέον το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών από τους δήμους.

Για τη φετινή 15η «Βαλκανική Πλατεία» ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών είπε ότι «καθιερώθηκε με σκοπό να δώσει βήμα συμμετοχής σε πολιτιστικά σχήματα από όλα τα Βαλκάνια, προκειμένου να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί ένα κλίμα φιλίας, αδελφοσύνης, συνεργασίας και ειρήνης, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ, ούτε και τα παιδιά μας, πολέμους και εικόνες φρίκης».

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επανέλαβε τη σταθερή θέση της δημοτικής αρχής να ακολουθεί προσεκτική οικονομική διαχείριση και να παρέχει υπηρεσίες χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα.

«Αυτή είναι η πάγια τακτική μας από το 1995. Ειδικά, όμως, αυτή την περίοδο είναι βέβαιο ότι δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή πρόκληση με αδικαιολόγητα μεγάλες δαπάνες. Παρόλο που προσωπική μου άποψη είναι ότι η καλύτερη επένδυση είναι στην παιδεία και τον πολιτισμό με κάθε κόστος, εντούτοις είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα οικονομικά στοιχεία. Γι’ αυτό και είναι ελάχιστη η επιβάρυνση του δήμου μας αφού επιδιώκουμε τα έξοδα να καλύπτονται από χορηγούς του ιδιωτικού τομέα πλέον, δεδομένου ότι δεν έχουμε πάρει καμία κρατική χρηματοδότηση τα τελευταία δέκα χρόνια. Επίσης, όσες εκδηλώσεις βρίσκονται υπό τη λογιστική ευθύνη του δήμου μας έχουν πάντα χαμηλό εισιτήριο ή και δωρεάν είσοδο».

Ερωτηθείς, μάλιστα, σχετικά σημείωσε ότι ορισμένα καλλιτεχνικά σχήματα μοιάζει να μην έχουν αντιληφθεί την κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, αλλά και η πλειονότητα των πολιτών, «και εξακολουθούν να έχουν παράλογες και υπέρογκες απαιτήσεις. Πεποίθησή μας είναι ότι το να φιλοξενείς ακριβά σχήματα και καλλιτέχνες, και αδικαιολόγητη δαπάνη είναι, ίσως και εκτός νομικού πλαισίου, και κανένα ουσιαστικό πολιτιστικό αποτέλεσμα δεν έχει», πρόσθεσε.


Ανάλογη ήταν και η σχετική αναφορά του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Γιώργου Θώμογλου, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός δεν είναι η κερδοφορία, αλλά η κοινωνική προσφορά, γεγονός που αποδεικνύεται από την αθρόα συμμετοχή του κόσμου. «Οι συμπολίτες μας που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις με χαμηλά εισιτήρια και δωρεάν παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις, ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες», είπε, προσκαλώντας παράλληλα όλους να απολαύσουν την πληθώρα και των φετινών εκδηλώσεων. «Αυτή η περίοδος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ο μήνας των πολιτιστικών δρώμενων του δήμου Νεάπολης-Συκεών», ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας όσους εργάστηκαν για την προετοιμασία τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι δύο παραστάσεις που ανεβάζουν στα «Μερκούρεια» το Δημοτικό Θέατρο Συκεών και το Θεατρικό Εργαστήρι «ΘΕΣΠΙΣ» της Νεάπολης δεν έχουν εισιτήριο εισόδου, αλλά απευθύνεται έκκληση σε όσους το επιθυμούν να ενισχύσουν με προφορές σε είδος το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Εστιατόριο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, που λειτουργούν ο δήμος και το Κέντρο Εργάνη. 

«Έχουμε καλά οργανωμένες κοινωνικές δομές κατά της φτώχειας, αλλά πάντοτε επιζητούμε και τη συμβολή των συμπολιτών μας σε μια κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας», σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα «Μερκούρεια 2014» ΕΔΩ
Αναλυτικά το πρόγραμμα της «Βαλκανική Πλατείας» ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: