Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Serie A

Ο Benatia αξίζει κάθε ευρώ από τα 40 εκατομμύρια που ζητάει η Roma


του Δημήτρη Βαρσάνη

Στην παρουσίαση της Roma στο “Olimpico” τη Τρίτη ο Mehdi Benatia χειροκρότησε τους οπαδούς στην Curva Sud και αυτοί του το ανταπέδωσαν,αλλά υπήρξε μια αναμφισβήτητη αμηχανία καθώς η φημολογία συνεχίζεται να είναι τοποθετημένη πάνω από το μέλλον του.


Ένας αριθμός ομάδων έχουν συνδεθεί με τον Benatia αυτό το καλοκαίρι με τη Bayern Munich τις τελευταίες ημέρες να έχει το προβάδισμα απόκτησης του. Ρεπορτάζ της L’equipe τη Δευτέρα ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι του Γερμανικού συλλόγου συναντήθηκαν με τον ατζέντη του παίκτη Moussa Sissoko και συμφώνησαν στις προσωπικές του απαιτήσεις. Χθες ο Ιταλός δημοσιογράφος Gianluca Di Marzio μετέφερε ότι ο ποδοσφαιριστής αρνήθηκε μια βελτιωμένη προσφορά από τη Roma για το μισθό του που έφτανε στα 2.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ήταν πάρα πολύ λίγα τα λεφτά και πολύ καθυστερημένη η πρόταση των “Giallorossi”. Ο Benatia το περασμένο καλοκαίρι είχε υπογράψει ένα πενταετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 1.5 εκατομμυρίου ευρώ. Όπως τόνισε όμως ο ίδιος ποδοσφαιριστής στη Gazzetta dello Sport: «Το έκανα με τη προϋπόθεση ότι θα λάβω μια σημαντική αύξηση εφόσον βγούμε στο Champions League. Αντίθετα έγινε μια προσφορά μη αποδεκτή από μέρους μου. Άκουσα ότι ζήτησα τέσσερα εκατομμύρια το χρόνο,δεν ζήτησα ούτε καν τρία».

Αν ο Benatia λέει την αλήθεια τότε η τελευταία προσφορά της Roma είναι κοντά στις απαιτήσεις του όμως η κατάσταση έχει δυσκολέψει από το ενδιαφέρον της Bayern. Στα 27 του μπαίνει στα καλύτερα χρόνια της καριέρας του και ενώ στη παραπάνω συνέντευξη συμπλήρωσε ότι είναι ενθουσιασμένος για το πρότζεκτ του Rudi Garcia,δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να σηκώσει τίτλους με τους πρωταθλητές Γερμανίας.


Βέβαια αυτό δεν υποχρεώνει και τη τωρινή ομάδα του να τον πουλήσει. Ο Benatia μπορεί να αρνήθηκε να υπογράψει ένα καινούργιο συμβόλαιο όμως το τρέχον του έχει διάρκεια μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και αυτό αφήνει τη Roma σε μια σημαντική διαπραγματευτική θέση. Σύμφωνα με τον Di Marzio για τη παραχώρηση του ζητάει από κάθε ενδιαφερόμενο 40 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο ποσό που κατέβαλε η Bayern στην Athletic Bilbao για να πάρει τον Javi Martinez το καλοκαίρι του 2012. Καμία Γερμανική ομάδα δεν έδωσε άλλοτε τόσα λεφτά για έναν παίκτη.

Οι “Βαυαροί” αρνήθηκαν να μιλήσουν δημοσίως για τις διαπραγματεύσεις του Benatia με τον πρόεδρο Karl Heinz Rumenigge να λέει στο Sport1.de ότι: «κάτι τέτοιο θα έκανε μόνο τον παίκτη πιο ακριβό». Είναι εύκολο να φανταστεί κάποιος γιατί πρέπει να αποφύγει να ξοδέψει τόσα χρήματα. Ο αμυντικός της Roma είναι τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Javi Martinez και είναι δύσκολο να διατηρήσει μια πανομοιότυπη υψηλή αξία μεταπώλησης τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη οι “Giallorossi” έχουν επίσης το δικαίωμα να ζητάνε αυτό το ποσό. Πλήρωσαν 13.5 εκατομμύρια για να τον φέρουν από την Udinese και μέσα σε ένα χρόνο απέδειξε ότι η τιμή του είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Μια Roma που θύμιζε “Ελβετικό τυρί” η άμυνα της τη σεζόν 2012 - 2013 δεχόμενη 56 γκολ με την εγκατάσταση του Benatia στην αρχική της ενδεκάδα φάνηκε πολύ διαφορετική. Δέχτηκε μόνο ένα τέρμα στα πρώτα δέκα παιχνίδια της και 21 συνολικά σε όλη τη χρονιά.


Φυσικά αυτά δεν οφείλονταν όλα λόγω του Μαροκινού αμυντικού. Ο Garcia μεταμόρφωσε τη νοοτροπία του συλλόγου περνώντας υψηλά επίπεδα τακτικής πειθαρχίας,κάτι που δεν διαπιστώθηκε ποτέ από τους προκάτοχους του Zdenek Zeman και Aurelio Andreazzoli. Η απόκτηση του Kevin Strootman ενίσχυσε σημαντικά τη μεσαία γραμμή της Roma,με τον Ολλανδό και τον De Rossi να παρέχουν μια συμπαγής ασπίδα μπροστά από την αμυντική τετράδα.


Όπως μας αναφέρουν τα στατιστικά του Whoscored.com μόνο εννέα φορές πέρασε αντίπαλος τον Benatia κατά τη διάρκεια της χρονιάς,ενώ είχε κατά μέσο όρο 2.8 κλεψίματα ανά παιχνίδι,τα περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη από τις τρεις πρώτες ομάδες της Serie A. Η σιγουριά του βοήθησε και τον Leandro Castan,τον συνεργάτη του στο κέντρο της άμυνας,ο οποίος είχε μια πολύ δύσκολη χρονιά στη πρώτη του σεζόν στη Roma. Ο 27άχρονος αμυντικός αποδείχθηκε χρήσιμος και στο σκοράρισμα πετυχαίνοντας πέντε τέρματα σε 33 αγώνες.

Είναι αυτά αρκετά για να δικαιολογήσουν τα 40 εκατομμύρια κοστολόγησης του; θα πάρουμε το ρίσκο να πούμε πως είναι. Όχι επειδή η PSG πλήρωσε 62 εκατομμύρια ευρώ για τον David Luiz,αλλά απλά επειδή το τι σημαίνει ο Benatia για τη Roma. Χωρίς αυτόν θα μπορούσε να μην συμμετέχει φέτος στους ομίλους του Champions League. Το παρακάτω σχόλιο που θα γράψουμε είναι υποθετικής φύσεως.


Ποτέ δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι θα συμβεί στη Roma αν φύγει. Παίρνοντας όμως παράδειγμα τη πρώην ομάδα του αφενός υποτίμησε το αντίκτυπο του. Η Udinese με τον Μαροκινό στη σύνθεση της τερμάτισε τέταρτη το 2011 και τρίτη το 2012 παρά τη πώληση του Alexis Sanchez στη Barcelona. Ένα χρόνο αργότερα βγήκε πέμπτη με τον Benatia να λείπει από τα μισά παιχνίδια της σεζόν λόγω τραυματισμού,ενώ πέρυσι και αφού είχε φύγει κατρακύλησε στη 13η θέση.

Οι συνθήκες της Roma είναι διαφορετικές και το ρόστερ της αδιαμφισβήτητα πιο ισχυρό. Όμως ο φιλικός αγώνας της Τρίτης με τη Fenerbache ήταν αρκετός για να αυξήσει τις ανησυχίες. Αν και ο Benatia έλαβε μέρος στα αποκαλυπτήρια της ομάδας,ένας τραυματισμός τον εμπόδισε να αγωνιστεί στο παιχνίδι που ακολούθησε. Το αποτέλεσμα ήταν οι Ρωμαίοι να δεχτούν τρία τέρματα στην ισοπαλία με 3-3 απέναντι στους Τούρκους. Χάνοντας τη “κολόνα” της άμυνας της στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την ομάδα του Garcia.

Παράλληλα μια ενδεχόμενη μεταγραφή του στη Bayern θα παρέχει μια έγκαιρη κάλυψη στην ομάδα του Μονάχου,η οποία έχει χάσει τον Martinez για σχεδόν όλη τη χρονιά από τη ρήξη χιαστών στο γόνατο του. Η τιμή φαίνεται υπερβολική με μια πρώτη ματιά ωστόσο ο Benatia την αξίζει με κάθε κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: