Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Το Godspell στα Μερκούρεια του Δήμου Νεάπολης - Συκεών


Άνοιξε σήμερα στις 9 το βράδυ η αυλαία των «20ων Μερκουρείων» του δήμου Νεάπολης-Συκεών με την παράσταση «Godspell» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

Το μιούζικαλ «Godspell», σε μουσική Stephen Schwartz πάνω στο κείμενο του John-Michael Tebelak, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1970 από φοιτητές στο Carnegie Mellon University στο Pittsburgh της Pennsylvania, αλλά έμελλε ν’ αποτελέσει επιτυχία εντός κι εκτός Broadway.

Την προσαρμογή έχουν κάνει η Ξένια Γεωργοπούλου, ο Γιώργος Κιουρτσίδης και η Ρούλα Αγγελίδου, τα σκηνικά-κοστούμια επιμελήθηκε ο Χρήστος Μπρούφας, τη χορογραφία ετοίμασε η Μαριάνθη Ψωματάκη, τη μουσική διδασκαλία φρόντισε η Λία Βίσση, την επιμέλεια των φωτισμών έχει η Στέλλα Κάλτσου, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ρούλα Αγγελίδου, ενώ την οργάνωση παραγωγής έχει η Κωνσταντίνα Ματζίρη.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Λουκία Βασιλείου, Στελλίνα Βογιατζή, Χρύσα Ζαφειριάδου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Δημήτρης Μορφακίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύη Σαρμή, Μιχάλης Σιώνας, Κική Στρατάκη, Χρύσα Τουμανίδου, Θάνος Φερετζέλης.

Λίγα λόγια για το έργο 
Αν και η αρχική σύλληψη του έργου ήδη το τοποθετεί στη σύγχρονη εποχή (στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70), με τη νέα αυτή διασκευή πηγαίνουμε το έργο ένα βήμα πιο πέρα, τοποθετώντας το στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης.

Η υποκρισία και η αλαζονεία της εξουσίας, η βραδυκίνητη δικαιοσύνη, η άνιση συσσώρευση του πλούτου, τα χρέη, οι προκαταλήψεις και η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία, όλα βρίσκουν τα αντίστοιχά τους στην Ελλάδα του σήμερα.

Και τα διαχρονικά μηνύματα των παραβολών, τόσο επίκαιρα σήμερα, αφού διδάσκουν, μεταξύ άλλων, την αγάπη για τον πλησίον, γίνονται πράξη επί σκηνής καθώς οι χαρακτήρες του έργου (που αντιστοιχούν στον Χριστό και τους μαθητές του) συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης που παραπέμπουν σε αντίστοιχες κοινότητες που προέκυψαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης, παροτρύνοντας τους θεατές να κορυφώσουν αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: