Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Η Τουρκία θα νοικιάσει σε ιδιώτη εγκαταλελειμμένο ελληνικό χωριό


Η τουρκική κυβέρνηση ψάχνει να βρεί επενδυτή για μια πρώην ελληνική πόλη-φάντασμα. Συγκεκριμένα, η παλιά ελληνική πόλη του Λεβίσσι - Καρμυλησσό, σημερινή Kayaköy, που βρίσκεται στην μικρασιατική ακτή απέναντι απο το νησί της Ρόδου, ​​θα δημοπρατηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας.

Η Τουρκία αναζητά έναν επενδυτή που θα ενδιαφερθεί για την αποκατάσταση του χωριού, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί για τουριστικούς λόγους. Στην Λεβίσσι - Καρμυλησσό έχει εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα σπίτια και δύο εκκλησίες. Οι τουρίστες που επισκέπτονται το γειτονικό παραθαλάσσιο θέρετρο της Fethiye, χρησιμοποιούν συχνά το εγκαταλειμμένο χωριό σαν πάρκινγκ.

Ο πλειοδότης θα νοικιάσει το χωριό για 49 χρόνια και θα είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση και την τουριστική εκμετάλλευση που περιλαμβάνει την κατασκευή των εγκαταστάσεων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα) και την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από Τούρκους αξιωματούχους, το κόστος του έργου θα ανέλθει σε 10.500.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής, δύο εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ωστόσο, πολλοί αντιτίθενται στην αποκατάσταση του χωριού καθώς πιστεύουν πως η εγκαταλελειμμένη ελληνική πόλη θα χάσει την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό κράτος προσπαθεί να πουλήσει το ελληνικό χωριό. Κατά την πρώτη αποτυχημένη δημοπρασία, ακτιβιστές ξεκίνησαν μια σελίδα στο Facebook που ονομάζεται «Save Kayaköy », προτρέποντας για τυχόν αποκαταστάσεις που πρέπει να διεξάγονται σε συντονισμό με την Ελλάδα και να είναι κατάλληλες με το περιβάλλον, καθώς και με την ιστορία της περιοχής.

Το Λεβίσσι - Καρμυλησσός εγκαταλείφθηκε απο τους Έλληνες κάτοικους του όταν αυτοί αναγκάστηκαν να φύγουν για την Ελλάδα, μετά από τις ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ των δύο χωρών, στις 30 του Ιουνίου του 1923. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: