Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Chelsea - Swansea(Preview)

Ότι και να γίνει στο τέλος κερδισμένος θα είναι ο Monk


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η τελειότητα είναι ένα δύσκολο πράγμα να επιτευχθεί πόσο μάλλον να διατηρηθεί. Αύριο στις 17:00 το τέλειο ξεκίνημα της Chelsea ή της Swansea θα λάβει τέλος,και των δύο αν δεν βγει νικητής.
Μέχρι πριν λίγες ώρες ο Jose Mourinho και ο Garry Monk μονομαχούσαν για το ποιος θα πάρει το βραβείο του προπονητή Αυγούστου,με τον δεύτερο να επικρατεί τελικά έστω και για λίγο απολύτως δίκαια.

Η Chelsea είναι μεταξύ των φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο φέτος,ενώ κανείς δεν περίμενε ότι η Swansea θα έβγαινε τόσο γρήγορα από τις πύλες του υποβιβασμού μετά από μια φουρτουνιασμένη χρονιά πέρυσι. Με τον αγώνα της τελειότητας να προσελκύει το κοινό της Premier League αυτό το Σαββατοκύριακο παρακάτω θα σας αναλύσουμε τα τρία σημεία που πρέπει να δώσουμε έμφαση.


Πρώτο μέλημα του Monk να μάθει από τον ειδικό
Ο Jose Mourinho αναμφισβήτητα είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές όλων των εποχών. Όπου πήγε κέρδισε τίτλους αναδεικνύοντας την ικανότητα του στα τρία από τα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα και παράλληλα στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πέρα από κάποια μεμονωμένα περιστατικά έχει αποδείξει ότι η επιτυχία του είναι εγγενής. Ο μεγαλύτερος λόγος για αυτή την επιτυχία είναι το γεγονός ότι συνάμα είναι τόσο παραγωγικός και τόσο μη παραγωγικός.

Η πλειοψηφία των σύγχρονων προπονητών εμπίπτουν σε ένα από τα δύο στρατόπεδα. Οι προπονητές της Swansea έχουν τη συνήθεια του να είναι παραγωγικοί,ένας λόγος που οι “κύκνοι” κατάφεραν να ξεφύγουν από τα “λασπώδη νερά της λίμνης της Premier League”. Οι ομάδες που θέλουν να παίζουν καλό ποδόσφαιρο τείνουν να έχουν παραγωγικούς προπονητές,οι οποίοι περνάνε τη φιλοσοφία τους από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Οι μικρότερες ομάδες παραδοσιακά έχουν μη παραγωγικούς προπονητές,ειδικοί στο να τις σώζουν από το υποβιβασμό παίρνοντας εκτός έδρας ισοπαλίες και εγκωμιαστικά σχόλια παρά τις ήττες τους. Ο Mourinho είναι αρκετά έξυπνος για να ξέρει ότι η διαχείριση δεν είναι αποκλειστική για εμπόλεμους αγωνιστές. Σε αμέτρητους αγώνες η Chelsea του Mourinho ήταν μη παραγωγική,έχοντας τη δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι της και να προσαρμοστεί σε αυτό μέσα σε λίγα λεπτά και αμέτρητες φορές να κερδίζει ένα αποτέλεσμα.

Μέχρι στιγμής η Swansea του Monk δεν χρειαζόταν να είναι μη παραγωγική,απλά να κάνει μόνο το παιχνίδι της. Ο Mourinho γνωρίζει ήδη τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει αυτό τον αγώνα. Ο Monk θα πρέπει να μάθει από τον ειδικό και να είναι δασκαλεμένος όταν γυρίσει από το “Stamford Bridge” με οτιδήποτε άλλο εκτός από παρηγορητικές δικαιολογίες. Όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα ο νεαρός τεχνικός θα έχει την ευκαιρία να μάθει από τον καλύτερο.


Η μάχη των αναπληρωματικών(;)
Ο Diego Costa μπορεί να μην είναι 100% έτοιμος για να παίξει,ενώ ο Wilfried Bony ίσως να είναι κουρασμένος μετά από τις υποχρεώσεις του με την Ακτή Ελεφαντοστού. Σε αυτή τη περίπτωση θα μπορούσαμε να δούμε το δεύτερο επιθετικό καθεμίας ομάδας στο γήπεδο αύριο το απόγευμα.

Ο Bafetimbi Gomis αντικατέστησε τον Bony από τον πάγκο και στους τρεις φετινούς αγώνες της Premier League. Ο Γάλλος επιθετικός ακόμα ψάχνει το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα - όπως επίσης και το πρώτο ξεκίνημα του - και μια γεμάτη ώρα παιχνιδιού ή και παραπάνω εναντίον της Chelsea θα του δοθούν μια με δύο ευκαιρίες για να το πράξει. Η απουσία του Costa εν τω μεταξύ θα έρθει ως μια μερική ανακούφιση στη Swansea,και αν και ο Remy είναι ο προφανής αντικαταστάτης του η πιθανή παρουσία του Schurrle στην ενδεκάδα θα κάνει τους Ουαλούς να νιώθουν επιφυλακτικοί.

Ως αποκαλούμενος “ψευτοφόρ”,ο Schurrle κάλλιστα μπορεί να γίνει ένας κανονικός σεντερφόρ κατά τη διάρκεια του αγώνα έχοντας το θανατηφόρο τελείωμα και το ένστικτο ενός επιθετικού. Αν ξεκινήσει από τα δεξιά στο 4-2-3-1 του Mourinho ο Neil Taylor θα έχει ένα άλλο δύσκολο απόγευμα μπροστά του.


Θα κριθεί στο κέντρο
Τη τελευταία χρονιά η Chelsea δέχτηκε μόλις 27 τέρματα στο πρωτάθλημα(0,71 ανά παιχνίδι),ενώ η Swansea τα διπλάσια(1,42 ανά παιχνίδι). 

Είναι νωρίς ακόμα όμως μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά η Swansea μαζί με την Aston Villa έχουν τη καλύτερη άμυνα δεχόμενες μόνο ένα γκολ και στη περίπτωση της πρώτης δεν έχει κάνει ακόμα το ντεμπούτο του ο φιναλίστ του Παγκόσμιου κυπέλλου Federico Fernandez. Οι περισσότεροι περιμένουν να αλλάξει αυτό αύριο. Ο Jordi Amat τα έχει πάει πολύ καλά μέχρι τώρα όμως τα διαπιστευτήρια του Αργεντινού και το πόσο με το οποίο αποκτήθηκε τον θέτουν να ξεκινάει βασικός στα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Ακόμα και αν ο Fernandez δεν ξεκινήσει οι ποδοσφαιριστές μπροστά από τους τέσσερις της άμυνας ενδέχεται να έχουν το περισσότερο λόγο για την έκβαση του παιχνιδιού. Αν ο Matic καταφέρει να κλείσει τον Sigurdsson τότε το βάρος θα πέσει στους “κύκνους”,οι οποίοι δεν διαθέτουν τον καθαρόαιμο αμυντικό μέσο για να εξουδετερώσουν από τη πλευρά τους τα αστέρια των “μπλε”. Η συμβολή του Ki-Sung-Yeung πρέπει να είναι ίση ή και καλύτερη από τον Σέρβο για να έχει η Swansea μια καλύτερη πιθανότητα να αποκομίσει ένα αποτέλεσμα.

Πέρυσι οι δύο αγώνες μεταξύ των δύο συγκεκριμένων ομάδων έληξαν με 1-0 σκορ υπέρ της Chelsea. Φέτος όλα είναι πιθανά και αν ο Monk καταφέρει να βρει ένα τρόπο να κερδίσει αυτόν τον αγώνα,τότε θα ξεχαστεί γρήγορα ότι βγήκε προπονητής Αυγούστου και θα αρχίσει μια πρώτη κουβέντα για το αν αξίζει να είναι στους υποψήφιους για προπονητή τη χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: