Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Ευρώπη

Η Πορτογαλία ενήργησε σωστά να εμπιστευθεί τον Santos αυτή τη χρονικά δύσκολη στιγμή της


του Δημήτρη Βαρσάνη

Με τα προκριματικά του Euro 2016 να ξεκινάνε με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τη Πορτογαλία,η ομοσπονδία της στράφηκε στον Fernando Santos σε μια προσπάθεια της να εξασφαλίσει την έκτη διαδοχική συμμετοχή της σε τελικά Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.


Δεδομένου ότι ο 59άχρονος τεχνικός πρέπει να εκτίσει τα οκτώ ματς απαγόρευσης του από τους πάγκους λόγω μιας φραστικής επίθεσης στον αγώνα της Εθνικής μας με τη Κόστα Ρίκα στους “16” του Μουντιάλ,η ομοσπονδία της Πορτογαλίας αποφάσισε ότι ακόμα και με έναν σε απόσταση προπονητή της φιλοσοφίας και της σχολής του Santos είναι μια βελτίωση σε σχέση με τον αποχωρούντα Paulo Bento,που υπό τη καθοδήγηση του η “Seleccao” έδειχνε σημάδια παλαίωσης.


Ήταν δύσκολο να υποστηρίξεις κανείς αυτή τη σκέψη τους,μέχρι που στο τελευταίο παιχνίδι του Bento στις 7 Σεπτεμβρίου η Πορτογαλία έχασε με 1-0 μέσα στην έδρα της από την Αλβανία,με το τρόπο παιχνιδιού της να μοιάζει από οικείος εώς και επικίνδυνα προβλέψιμος.


Για παράδειγμα η ομάδα που απέκλεισε τη Βοσνία στα play - off του Euro 2012 σχεδόν πριν από τρία χρόνια ήταν ταυτόσημη με εκείνη που έπαιξε τον πρώτο της αγώνα απέναντι στη Γερμανία για το Μουντιάλ,με τους Raul Meireles,Joao Moutinho και Miguel Veloso να συνθέτουν το τρίο του κέντρου,τον Nani να παίζει από τα δεξιά και τον Eder να αντικαθιστά τον τραυματία Hugo Almeida  στη κορυφή της επίθεσης,ενώ στον πάγκο υπήρχε ακόμα και ο παραγκωνισμένος Helder Postiga.


Σύμφωνοι,δεν οφείλεται μόνο στον Bento που οι νεαροί ποδοσφαιριστές της χώρας - οι οποίοι εντυπωσίασαν στο Παγκόσμιο κύπελλο Under 20 πριν από 15 μήνες στη Τουρκία - δεν έχουν πάρει ακόμα ευκαιρίες στη πρώτη ομάδα. Ο Bruma της Galatasaray για παράδειγμα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της περσινής χρονιάς στα pits ώστε να επανέλθει από το σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο.

Ακόμα και ο Santos δεν θα έχει σημαντική ευελιξία να το πραγματοποιήσει όταν έρθει η εβδομάδα που θα αντιμετωπίσει τη Δανία για τα προκριματικά του Euro και τη Γαλλία σε φιλικό αγώνα. Ωστόσο ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ θα φέρει έναν αριθμό άυλων περιουσιακών στοιχείων με τη διαδικασία που το εφάρμοζε στην Ελλάδα.


Στο Euro 2012 έκανε εντύπωση η νίκη της Εθνικής μας απέναντι στο φαβορί του ομίλου Ρωσία αφήνοντας την εκτός διοργάνωσης από πολύ νωρίς,ενώ στα προημιτελικά για 60 λεπτά έβαλε δύσκολα στη Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία. Στη Βραζιλία ξεπέρασε γρήγορα τη βαριά ήττα από τη Κολομβία και προκρίθηκε στους “16” της διοργάνωσης μετά από μια νίκη της τελευταίας στιγμής επί της Ακτής Ελεφαντοστού.


Εκείνος ο αγώνας χαρακτήρισε την Ελλάδα του Santos,μια οργανωμένη,τακτικά έξυπνη και παθιασμένη ομάδα,ικανή να αντεπεξέλθει σε ένα επίπεδο πέρα από τις δυνατότητες της. Και ενώ αποκλείστηκε έμεινε εκτός από τη Κόστα Ρίκα στη διαδικασία των πέναλτι στους “16” του θεσμού,ένα πράο και ακατάστατο σύνολο της Πορτογαλίας ήταν ήδη στο σπίτι της μετά από έναν άδοξο αποκλεισμό στη φάση των ομίλων.

Πριν από το Euro 2012 της Πολωνίας και της Ουκρανίας ο Santos μίλησε στο World Soccer και τα σχόλια του ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να ηχούν σωστά. Συγκεκριμένα είχε πει ότι:«Θα ματώσουμε για να πετύχουμε. Θέλω τους οπαδούς να λένε ότι η Εθνική ομάδα του Santos είναι ένα συμπαγές σύνολο και με μια ξεκάθαρη ταυτότητα στο παιχνίδι της».

Στο φως των τωρινών προβλημάτων της η Πορτογαλία σίγουρα θα καλωσορίσει μια τέτοια προσέγγιση τα επόμενα δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: