Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Άσκηση σεισμού - έρευνας και διάσωσης «ΕΔΡΑΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2»


Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και του ελέγχου της αξιοπιστίας του σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης σεισμικών φαινομένων, θα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία άσκηση έρευνας και διάσωσης σε ερείπια με την επωνυμία «ΕΔΡΑΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2» στις 21/5/2016 ημέρα Σάββατο, με ώρα έναρξης της άσκησης 10:00 πμ και ώρα λήξης 14:00 μμ, στη Νέα Ελβετία – Αλλατίνη στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στο Στρατόπεδο Καρατάσου στο Δήμο Παύλου Μελά.

Η άσκηση σχεδιάστηκε μετά από συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Μ.Ε.Θ.) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Θεσσαλονίκης, της 2ης ΕΜΑΚ, της ΕΛ.ΑΣ, του ΕΚΑΒ, των Δήμων Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά και συμμετείχαν Εθελοντικές Ομάδες εντεταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις δράσεις που καθορίζονται από το καταστατικό τους. Στο  επιχειρησιακό μέρος της άσκησης συμμετείχε και η ΕΠΟΜΕΑ Δήμου Παύλου Μελά.καθώς και η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και όλες τις Εθελοντικές Ομάδες που είναι εντεταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις δράσεις που καθορίζονται από το καταστατικό τους.


Το σενάριο της άσκησης το οποίο επεξεργάστηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Μ.Ε.Θ., περιλαμβάνε χτύπημα του Εγκέλαδου που χαρακτηρίζεται ως κύριος σεισμός, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 και ώρα 10:30 πμ και είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό επιζώντων σε κτίρια και τμήματα κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Η συνεχής δυνατή βροχή και οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της άσκησης, βοήθησαν έτσι ώστε το σενάριο να γίνει πιο αληθινό.

Την άσκηση παρακολούθησαν ως παρατηρητές ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Αθανάσιος Λαζαρίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Αλέξανδρος Χατζηλιάδης, ο Τοπικός Σύμβουλος Δ.Κ. Πολίχνης και πρώην επιχειρησιακό στέλεχος της ΕΜΑΚ Δαμιανός Στεφανίδης, μέλη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά και μέλη της ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά & Κορδελιού – Ευόσμου.











Δεν υπάρχουν σχόλια: