Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου στην αρχαία Ελεύθερνα


Τα Μουσεία όλου του κόσμου που γιόρτασαν στις 18 Μαΐου την Παγκόσμια Ημέρα τους, έχουν έναν ακόμη λόγο για να χαίρονται. Τη «γέννηση» του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, του πρώτου Μουσείου αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, που θα εγκαινιαστεί στις 19 Ιουνίου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Το Μουσείο είναι σαν ένα πέτρινο καράβι που άραξε μέσα σε ένα άφατο πράσινο από ελιές, χαρουπιές, πλατάνια, δάφνες, πρίνους, βελανιδιές, με ρυάκια ανατολικά και δυτικά, τα οποία ενώνονται για να κατέβουν στο Κρητικό Πέλαγος, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες από το χώρο του, αλλά και από την ακρόπολη της Ελεύθερνας, φαίνονται συγχρόνως η Πανσέληνος να βγαίνει από την ανατολή και ο Ήλιος να γέρνει στη δύση. Γι’ αυτό επιλέξαμε τα εγκαίνια να γίνουν το δειλινό», δηλώνει ο Νικόλαος Σταμπολίδης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο άνθρωπος ο οποίος το οραματίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανεύρεση των καταπληκτικών ευρημάτων που τοποθέτησαν την αρχαία Ελεύθερνα μεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων στον κόσμο.

Ορισμένο ως τοπίο φυσικού κάλλους, αρχαιολογικό πάρκο, αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος, η περιοχή απέκτησε πρόσφατα κι ένα ακόμη οικολογικό «παράσημο»: Τη συμπερίληψη του γεωπάρκου του Ψηλορείτη (που περιλαμβάνει και την Ελεύθερνα) στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της Unesco. Σε αυτόν τον αλώβητο τόπο στην καρδιά της Κρήτης, που έχει προστατευτεί με νόμους, καθώς και με τεράστιες αρχαιολογικές Ζώνες Α και Β, στις οποίες έχουν συναινέσει και οι κάτοικοι της περιοχής - κάτι που δεν είναι πάντα αυτονόητο -, ένα νέο Μουσείο δίνει το στίγμα του.

Η επαφή του κόσμου με το νέο κρητικό Μουσείο, καθώς και με το μοναδικό τοπίο που το περιβάλλει, θα κρύβει και την έκπληξη των επισκέψεων στις ανασκαφές της αρχαίας Ελεύθερνας, οι οποίες συνεχίζονται ανελλιπώς εδώ και τρεις δεκαετίες έχοντας φέρει στην επιφάνεια ευρήματα τα οποία, πριν ακόμα ιδρυθεί το Μουσείο, έβαλαν την Ελλάδα για πρώτη φορά στο top 10 του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού «Archaeology», το 2009 - 2010. Επιπλέον, πολλά από αυτά έχουν ταξιδέψει στα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου, όπως στο Μουσείο του «National Geographic» στην Ουάσιγκτον, όπου αρχές Ιουνίου εγκαινιάζεται το τελευταίο τμήμα της έκθεσης «Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: