Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Luca Toni: Ο τελευταίος μεγάλος Ιταλός επιθετικός


Δημήτρης Βαρσάνης


Το Baywatch η ταινία βγαίνει το ερχόμενο καλοκαίρι. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον Luca Toni που αποσύρεται. "Ποιός είναι αυτός ο τύπος?" ρώτησε περίφημα ο τεχνικός διευθυντής της Lodigiani Rinaldo Sagramola για τον νεαρό Toni τη σεζόν 1998-99, όταν η αρχική έκδοση του έργου ήταν εβδομαδιαία σειρά. "Είναι ένας ναυαγοσώστης;" 



Πριν τον δει ο Sagramola ήταν αυτός ο ψηλός, όμορφος, ηλιόλουστος έφηβος στα πάνω και στα κάτω του. Γεννημένος για να παίζει ποδόσφαιρο ή, σε μια άλλη ζωή, να τρέχει πάνω-κάτω στην παραλία Malimbu με κόκκινο σορτς και τη φωνή του Jimi Jamison "θα είμαι έτοιμος." Ειλικρινά είναι δύσκολο να δεχτείς ότι ο Toni κρεμάει τα παπούτσια του, εκτός αν το κάνει για να τα ανταλλάξει με ένα από εκείνα τα κόκκινα σορτς και να το γυρίσει σε ένα αστέρι της υποκριτικής δίπλα στον Haselhoff. 
Μπορεί να κλείνει τα 39 στο τέλος του μήνα, με 22 χρόνια καριέρας πίσω του, και ίσως να είναι χρόνος για μια αλλαγή,ένα νέο κεφάλαιο, αλλά μας οδήγησε να πιστεύουμε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί αυτό. Πώς το αποκάλεσε εκείνη την ημέρα; "Καλά δεν μπορώ να κινούμε πιο αργά, γι 'αυτό ίσως και να παίξω για πάντα."Αν και η σχέση του με τον προπονητή της Hellas Verona Gigi Delneri έχει επιδεινωθεί, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Ο Toni το έχει ξανακάνει. Την πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι «σκέφτεται να τα μαζεύει" και ήταν σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες, στη Fiorenzuola, πριν αρχίσει να απογειώνεται η καριέρα του. 



Ένας προπονητής και τότε τον κατηγόρησε πάρα πολύ. "Ο Alberto Cavasin με πρόσβαλε μέρα με τη μέρα", ανέφερε στη Gazzetta dello Sport. Η διαφορά ανάμεσα στο τότε και στο τώρα δεν είναι ασήμαντη. Ο Toni ήταν 20 εκείνη τη χρονική στιγμή. Συναντήθηκε με τον έρωτα της ζωής του τη Marta και εκείνη τον συμβούλεψε για αυτό. Η Marta παρέμβει εκ νέου το 2012, όταν ο Toni αγωνιζόταν στο κύκνειο άσμα του στο Ντουμπάι και στην Al-Nasr. "Η μόνη φορά που φοβήθηκα σε όλη τη ζωή μου ήταν όταν πήγαμε για να παίξουμε στο Ιράν στο ασιατικό Champions League", είπε.
 "Παντού φαινόταν ότι υπήρχαν πολυβόλα."Η Marta περίμενε το πρώτο τους παιδί, όταν χτύπησε η προσωπική τραγωδία. Απέβαλλε και ο Toni άφησε τα πάντα για να είναι στο πλευρό της. "Ήταν ένα φοβερό χτύπημα.Σκεφτόμουν να αποσυρθώ" παραδέχτηκε ο Toni στην Bild. Για μια ακόμη φορά η Marta τον μετέπεισε. «Ήταν πιο δυνατή από μένα." Ο αποφασιστικός παράγοντας ήταν ότι «δεν θα μπορούσε να σταθεί με μένα να γυρνάω γύρω από το σπίτι".



Θα πρέπει επίσης να ευχαριστήσουμε τον Dimitar Berbatov που ο Toni παίζει για άλλα τέσσερα χρόνια. Εάν ο Βούλγαρος δεν τα έκανε μαντάρα με την επικείμενη μεταγραφή του στη Fiorentina τη τελευταία μέρα των μεταγραφών το 2012,  πετώντας προς το Μόναχο μόνο για να έχει κεφάλι του στραμμένο στη Juventus και έπειτα στη Fulham, ίσως ο Toni να μην έβρισκε το δρόμο της επιστροφής. Ήταν η μοίρα να είναι στο ξενοδοχείο ΑΤΑ του Μιλάνου όταν συνάντησε τους παλιούς του εργοδότες σε απελπιστική ανάγκη για έναν στράικερ.



Μετά από ένα χρόνο, ωστόσο η Fiorentina τον ήθελε πίσω από ένα γραφείο. Ένας ρόλος ως πρεσβευτής του συλλόγου ήταν πάνω στο τραπέζι, αλλά ο Toni δεν ήταν έτοιμος για αυτό και πήγε στη Verona. Απέκτησε μια νέα μίσθωση ζωής, η Marta είχε γεννήσει ένα κοριτσάκι τη Bianca και τα πρώτα του γκολ αφιερώθηκαν και στις δύο. Ήρθαν στο ντεμπούτο του στο Bentegodi όπου η Verona σόκαρε τη Milan του Allegri.
Κανείς δεν είδε τη δεύτερη νιότη του να έρχεται. Ο Toni έβαλε 42 γκολ στο πρωτάθλημα σε δύο χρόνια με τους Gialloblu και την περασμένη σεζόν, στα 38, έγινε ο γηραιότερος Capocannoniere (πρώτος σκόρερ της Serie A). Μέχρι τον Toni κανένας Ιταλός δεν έχει ξεπεράσει τα γκολ του στον πίνακα των σκόρερ με δύο διαφορετικές ομάδες νωρίτερα. Σε μια εποχή που πολλοί θεώρησαν ότι το καλύτερο του εαυτού του άνηκε στο παρελθόν, ο Toni έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Hellas στην Serie A και όχι μόνο.
Ήταν αξιοσημείωτο, αλλά αυτή την χρονιά δεν πήγε όπως αυτός ή κάποιος στο σύλλογο ήθελε. Η Verona είναι στο γκρεμό με 25 βαθμούς σε 26 αγώνες, αλλά δεν υποβιβάστηκε λόγω του Toni. Μια άσχημα συναρμολογημένη ομάδα, αμφισβητήσιμες μεταγραφές, αναποφασιστικότητα για το αν θα πέσει το "τσεκούρι" στον τότε προπονητή Andrea Mandorlini, όλα έπαιξαν το ρόλο τους.


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο χρόνος έχει καταφέρει να συμβαδίσει με τον Toni. Σε αντίθεση με όσα είπε στο παρελθόν δεν μπορείς για πάντα και θα ήταν ανόητο να περιμένεις από αυτόν να συνεχίσει να κάνει το απροσδόκητο. Ίσως θα έπρεπε να αποχωρήσει με δόξες πριν από ένα χρόνο, αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί επέλεξε να συνεχίσει. "Είναι αδύνατο να σταματήσεις όταν γίνεσαι Capocannoniere στα 38 και να δείχνεις ότι είσαι καλύτερος επιθετικός του πρωταθλήματος" είπε στη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. "Ο μόνος τρόπος ήταν να έχω μια μεγάλη απογοήτευση όπως στο τρέχων έτος".


Η Gazzetta dello Sport χαιρέτισε τον Toni ως «το τελευταίο μεγάλο Ιταλό επιθετικό». Το ελάττωμα του είναι ότι ήταν αργός. Ακόμη και στη Brescia, όταν ο Roberto Baggio ήταν συμπαίκτης του στην επίθεση και ο Pep Guardiola τον χρησιμοποιούσε μετά τις προπονήσεις για να του βγάζει σέντρες, ο Toni που γνωρίζουμε σήμερα δεν είχε προκύψει ακόμη. Δεν είχε προκύψει μέχρι να πάει στη Serie B με τη φανέλα της Palermo όπου σκόραρε 30 τέρματα τη σεζόν 2003-04 με το πανηγυρισμό του "τρελού" να γίνεται εμπορικός και οι άνθρωποι πραγματικά άρχισαν να σηκώνονται και να κρατούν σημειώσεις.


Ο Toni σφυροκοπούσε τους αντίπαλους αμυντικούς με το μέγεθος και τη δύναμή του. Άλλα 20 γκολ ακολούθησαν στη κορυφαία κατηγορία, πριν μετακινηθεί στην Fiorentina και γράψει οριστικά το όνομα του. Η χρονιά 2005-06 ήταν η πιο παραγωγική του καθενός στη Serie A αυτά τα 47 χρόνια: Έγινε ο πρώτος παίκτης που θα σπάσει το φράγμα 30 γκολ στην Ιταλία από τον Antonio Angelillo το 1959 και ο πρώτος Ιταλός που κέρδισε ποτέ το Ευρωπαϊκό Χρυσό Παπούτσι.


Κατά το ίδιο έτος, ο Toni σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μετά από αυτό το γεγονός, η Bayern έκανε τη κίνηση της. Τελείωσε την πρώτη του σεζόν στη Βαυαρία με 24 γκολ και του απονεμήθηκε το βραβείο του Torjagerkanone (πρώτος σκόρερ) περνώντας την εμπειρία του εκεί για τρεις σεζόν. Όμως η προαναγγελία του ήρθε όταν η Bayern υπέγραψε τον Mario Gomez και ο ίδιος αισθάνθηκε ότι είναι εκτός πλάνων από τον Louis van Gaal. Ακολούθησαν δύο μικρά περάσματα από τη Roma και τη Genoa, πριν τελικά παίξει για τη Juventus, η ομάδα που υποστηρίζει από μικρός και απέναντι της θα αποχαιρετήσει το Bentegodi απόψε.


Η συγκομιδή του στη Verona, ακόμη και μετά από αυτή τη σεζόν, είναι 50 γκολ σε 99 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Συνολικά, ο Toni έχει σκοράρει 323 στην επαγγελματική του καριέρα και το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να είναι το τέλος μιας εποχής. Ο θρύλος της Udinese Antonio Di Natale πρόκειται επίσης να αποσυρθεί. Μόνο ο αρχηγός της Roma Francesco Totti κρατάει ακόμα:"Όταν σταματήσει, σχεδόν 1.000 γκολ θα φύγουν μαζί μας", είπε ο Toni. "Θα είναι μια μεγάλη απώλεια για το ιταλικό ποδόσφαιρο."


Ο Toni ισχυρίζεται ότι δεν έχει σκεφτεί για το μέλλον του, παρόλο που ο ίδιος είναι βέβαιος για ένα πράγμα: ότι δεν θα προχωρήσει στη προπονητική. "Κοιτάζω το φίλο μου Pippo Inzaghi και φαίνεται σαν 10 χρονών όταν πήρε τα ηνία στη Milan" ανέφερε στο pink πριν από ένα χρόνο.
Η μορφή του είναι έξω. Αν όχι, υπάρχει ένας πύργος στην παραλία και ένα ζευγάρι κυάλια που τον περιμένουν. "Είναι ένας ναυαγοσώστης;" Όχι, όπως το έθεσε η Gazzetta, "είναι ο τελευταίος μεγάλος επιθετικός".

Δεν υπάρχουν σχόλια: