Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Η αντιπαλότητα της Shakhtar και της Dynamo μπορεί να στοιχίσει τις τύχες της Ουκρανίας στο Euro


Δημήτρης Βαρσάνης

Λίγοι περίμεναν ότι το μεγάλο Clasico της Ουκρανίας μεταξύ της Shakhtar Donetsk και της Dynamo Kyiv θα γινόταν μεγάλο θέμα τη Κυριακή. Ήταν μάλλον ένας ανούσιος αγώνας με δεδομένο το γεγονός ότι η Dynamo είχε εξασφαλίσει το δεύτερο διαδοχικό πρωτάθλημα πριν από το παιχνίδι.



Οι δύο "γίγαντες" κυριαρχούν στο πρωτάθλημα (μόνο δύο φορές τα τελευταία 19 χρόνια δεν ήταν και οι δύο τους στη πρώτη δυάδα) και η αποτυχία της Shakhtar να σταματήσει τους αντιπάλους της από την υπεράσπιση του στέμματος ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για τον σύλλογο. Ωστόσο, το νέφος από την σύγκρουση της Κυριακής θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην Εθνική ομάδα για να αρχίσει τις τελικές προετοιμασίες της για το Euro του 2016.
Η Shakhtar η οποία κέρδισε με 3-0 στο Kiev τον Οκτώβριο, ήθελε να αποδείξει την αξία της ενάντια στον μεγάλο της αντίπαλο στο γήπεδο του Lviv και το έκανε με έμφαση αφήνοντας το ίδιο σημάδι. Όμως λίγο πείραξε το σκορ, καθώς και οι δύο ομάδες είχαν εμπλακεί σε μια σύρραξη που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις το καλοκαίρι.



Αφού ο πρώην επιθετικός της Arsenal Eduardo Da Silva έβαλε το τρίτο γκολ, ο μέσος της Shakhtar Taras Stepanenko πλησίασε τους οπαδούς των φιλοξενούμενων και φίλησε το σήμα της φανέλας του μπροστά τους. Η ομάδα της Kiev το θεώρησε ως απαράδεκτη πρόκληση και ξέσπασε όλη η "κόλαση". Αρκετά αστέρια της Dynamo προσπάθησαν να επιτεθούν στον Stepanenko πριν ο Andriy Yarmolenko τον κλωτσήσει στο χορτάρι με ένα τεράστιο μίσος που θα μπορούσε εύκολα να του προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.
Οι παίκτες της Shakhar υπερασπίστηκαν τον Stepanenko και επιτέθηκαν στον Yarmolenko, με τον Oleksandr Kucher να είναι ο πιο ενεργός ακόμα κι αν είχε περάσει όλο τον αγώνα στον πάγκο. Στο τέλος, πάνω από 30 παίκτες και υπάλληλοι είχαν εμπλακεί σε μια μαζική σύρραξη. Ο διαιτητής απέβαλλε τους Yarmolenko και Kucher και στον Stepanenko δόθηκε η δεύτερη κίτρινη κάρτα για αντιαθλητική συμπεριφορά.



Η Ένταση μεταξύ του Yarmolenko και του Stepanenko δεν είναι κάτι καινούργιο. Πριν από τρία χρόνια, ο σούπερ σταρ της Dynamo Kiev έσπασε σχεδόν το πόδι του Stepanenko. Ο μέσος της Shakhar τον συγχώρησε με το πέρασμα του χρόνου, και ύστερα από τον αγώνα του Οκτωβρίου αντάλλαξαν ακόμα και φανέλες μετά το τελικό σφύριγμα. Απίστευτα όμως ο Yarmolenko - απογοητευμένος με την ήττα - πέταξε τη φανέλα στο έδαφος, καθώς πήγε να ευχαριστήσει τους οπαδούς του για την υποστήριξη. Μια τέτοια συμπεριφορά καταδικάστηκε ευρέως ωστόσο ο Yarmolenko ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη. "Εξήγησε τις πράξεις του όμως δεν ήθελε να ζητήσει συγγνώμη», είπε ο γενικός διευθυντής της Shakhar Sergey Palkin.



Ούτε όμως οι συγκρούσεις ανάμεσα στη Shakhtar και τη Dynamo είναι κάτι καινούργιο. Έχουν γίνει παράδοση πλέον οι καυγάδες όταν συναντιούνται οι δύο συγκεκριμένοι σύλλογοι. Υπήρξαν σπρωξίματα και γενικότερη σύρραξη τον Ιανουάριο του 2012 για παράδειγμα, όταν ο αρχηγός της Shakhtar φαινομενικά προσπάθησε να δαγκώσει στο λαιμό τον αμυντικό της Dynamo Goran Popov. Αργότερα εκείνη τη χρονιά ακολούθησε η περίεργη αποβολή του Denis Garmash, ο οποίος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς άδεια μετά την ιατρική του θεραπεία και οδήγησε τους δύο πάγκους - συμπεριλαμβανομένων των προπονητών - να επιτεθούν ο ένας στον άλλον.
Το 2014 ο τελικός του κυπέλλου Ουκρανίας έληξε επίσης με έναν "πόλεμο" κατά τη διάρκεια του πρόσθετου χρόνου των καθυστερήσεων ύστερα από ένα μοχθηρό φάουλ του Kucher. Τελικά, ο Yarmolenko και ο αμυντικός της Shakhtar Yaroslav Rakitskiy είχαν αποβληθεί, ακόμα κι αν οι περισσότεροι από τους παίκτες θα μπορούσαν να τιμωρηθούν. Η ιστορία μεταξύ των δύο ομάδων είναι απελπιστικά άσχημη, αλλά δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τα γεγονότα της Κυριακής, καθώς η αρμονία μέσα στην εθνική ομάδα διατρέχει κίνδυνο.



Ο Stepanenko αποκάλυψε μετά το παιχνίδι:"Θέλω να πω σε όλη τη χώρα ότι η φιλία μου με τον Yarmolenko τελείωσε. Εγώ τον συγχώρεσα που πέταξε τη φανέλα γιατί δεν ήθελα να κλιμακώσει τη σύγκρουση, αλλά αυτή τη φορά θα μπορούσε να σπάσει σκόπιμα το γόνατό μου. Θα κάνω τα πάντα για την Εθνική στον αγωνιστικό χώρο, αλλά έξω από αυτό δεν πρόκειται να του ξαναμιλήσω. Απλώς δεν μαθαίνουν κάποια μαθήματα."
Η επαναλαμβανόμενη κακή συμπεριφορά του Yarmolenko θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι για τους πιθανούς μνηστήρες του. Η Liverpool έχει ακουστεί ως ο πιο πιθανός προορισμός του το καλοκαίρι, αλλά ο Jurgen Klopp πρέπει οπωσδήποτε να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στη στάση του εξτρέμ (και το ιστορικό του) πριν λάβει ένα ακριβό στοίχημα για έναν παίκτη,ο οποίος υπέγραψε νέο συμβόλαιο πρόσφατα, παρά τη διατήρηση της επιθυμίας του να εγκαταλείψει το σύλλογο.



Το νέφος από το παιχνίδι συνεχίστηκε. Όχι μόνο οι παίκτες της Dynamo αρνήθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη για το ρόλο τους στην μάχη σώμα με σώμα, αλλά ο 41χρονος τερματοφύλακας Oleksandr Shovkovskiy εξέδωσε μια περίεργη προειδοποίηση προς τον άνδρα της Shakhtar:" Ο Stepanenko πρέπει να σκεφτείτε για την προσωπική του ασφάλεια. Ζει στο Kyiv τώρα, και νομίζω ότι οι οπαδοί της Dynamo δεν θα μπορούσαν να τον συγχωρήσουν για μια τέτοια συμπεριφορά "
Οι παίκτες της Shakhtar έπρεπε να ζουν στο Kiev τα τελευταία δύο χρόνια μετά τον πόλεμο στο Donetsk, αλλά η κατάσταση μεταξύ των συλλόγων έχει πλέον φθάσει στο απροχώρητο. Μετά το δημόσιο συμβάν τους, μένει να δούμε πώς θα ασχοληθεί η Εθνική ομάδα της Ουκρανίας με τους δύο παίκτες μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του Euro 2016,



Ο προπονητής της εθνικής ομάδας Mykhaylo Fomenko δεν είναι ο άνθρωπος που θα τους φέρει σε επαφή. Όταν ρωτήθηκε για τις ενέργειες που θα λάβει όσον αφορά τους Yarmolenko και Stepanenko, ο ίδιος μειλίχια απάντησε: "Ζητήστε το καλύτερα από τους παίκτες, ελπίζω ότι θα είναι αρκετά έξυπνοι να μην φέρουν σε σύγκρουση την εθνική ομάδα, και είναι οι μόνοι που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα."



Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πρόσφατα σχόλια, αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που είναι έτοιμοι να πράξουν οι δύο ποδοσφαιριστές. Σχεδόν όλη η Εθνική Ουκρανίας βασίζεται σε παίκτες της Dynamo και της Shakhtar, καθώς τα πρόσφατα προβλήματα κατά πάσα πιθανότητα να μετατρέψουν τα αποδυτήρια σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση.
Ως εκ τούτου, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να είναι μάλλον αισιόδοξες μπροστά από τα παιχνίδια τους εναντίον της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι. Αν ο Yarmolenko, ο Stepanenko και οι συμπαίκτες τους βγουν νωρίς από το τουρνουά θα είναι εύκολο να συμπεράνουμε τους λόγους για τους οποίους έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: