Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Πολωνία: Να λάβει επιτέλους μέρος στα νοκ - αουτ


Δημήτρης Βαρσάνης

Είναι αξιοσημείωτο ότι μια χώρα του μεγέθους της Πολωνίας έχει φτάσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μόνο δύο φορές και τη τελευταία το 2012 σαν συν-οικοδεσπότες. Αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων και τις δύο φορές, όμως σε αυτό το τουρνουά είναι η ευκαιρία της να φτάσει στους "16".

Πώς προκρίθηκε: Δεύτερη στον τέταρτο όμιλο

Η Πολωνία πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία στα προκριματικά και τερμάτισε ένα πόντο πίσω από τη Γερμανία, την οποία νίκησε με 2-0 στη Βαρσοβία. Η μοναδική της ήττα ήρθε στον αγώνα του δεύτερου γύρου, ενώ έβαλε τα περισσότερα γκολ (33) από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στα προκριματικά, αν και τα 15 τα πέτυχε εναντίον του Γιβραλτάρ.

Μέχρι που θα φτάσει

Η Γερμανία και η Ουκρανία δεν είναι ιδανικοι αντίπαλοι για τον όμιλο τους, αλλά οι παίκτες της Πολωνίας γνωρίζουν ότι μπορούν να περάσουν και ως τρίτοι. Θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυροί για να πάρουν τη δεύτερη θέση μπροστά από τους Ουκρανούς, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα να τους δώσει μια ισότιμη αναμέτρηση με την Ελβετία στο πρώτο γύρο των νοκ - αουτ.



Παίκτης - κλειδί: Robert Lewandowski

Ο Lewandowski ήταν ο πρώτος σκόρερ στα προκριματικά με τα 13 γκολ, δύο περισσότερα από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, και η εξαιρετική του χρονιά με την Bayern Munich θα μπορούσε να είναι η πλατφόρμα για αυτόν να βοηθήσει την Πολωνία να εκπλήξει.



Προπονητής: Adam Nawałka

Ο 58χρονος προπονητής πραγματοποίησε 34 συμμετοχές με την Πολωνία ως παίκτης στα τέλη της δεκαετίας του '70 και διαχειρίστηκε μια σειρά από μεγάλες ομάδες στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένης της Wisla Krakow και της Gornik Zarbrze πριν από τη λήψη της Εθνικής ομάδας το 2013 αντικαθιστώντας τον Waldemar Fornalik.

Πιθανή ενδεκάδα (4-2-3-1)

Τερματοφύλακας: Wojciech Szczesny, άμυνα: Lukasz Piszczek, Kamil Glik, Michal Pazdan, Jakub Wawrzyniak, κέντρο: Grzegorz Krychowiak, Tomasz Jodlowiec, Jakub Blaszczykowski, Arkadiusz Milik, Kamil Grosicki, επίθεση: Robert Lewandowski.

Πρόγραμμα

Κυριακή 12 Ιουνίου: Πολωνία - Βόρειος Ιρλανδία 19:00
Πέμπτη 16 Ιουνίου: Γερμανία - Πολωνία 22:00
Τρίτη 21 Ιουνίου: Ουκρανία - Πολωνία 19:00


Δεν υπάρχουν σχόλια: